Izrael mora da ostane jevrejska država

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2004.

08:39

Default images

Arafat kaže da razume i prihvata da Izrael mora da bude i ostane jevrejska država.

U intervjuu izraelskim dnevnim novinama "Harec" u ponedeljak, palestinski predsednik, na pitanje šta je minimum koji palestinska strana može da prihvati pre potpisivanja mirovnog ugovora, rekao je da bi prihvatio 97 do 98 odsto Zapadne obale i Gaze, plus Istočni Jerusalim sa minimum polovinom Starog grada i Hramovom gorom.

"Pored granica, za nas je veoma važno i pitanje izbeglica. Taj problem mora da se reši, ali na način na koji neće da promeni karakter jevrejske države, što je nama jasno i očigledno", kaže Arafat. On je rekao da bi palestinska strana tražila, pre svega,  povratak 200.000 arapskih izbeglica, koji trenutno žive po kampovima u Libanu, a za koje zvanični Izrael tvrdi da je većina izbegla sa teritorija Palestine 1967 godine.

"Izrael ne treba da se plaši promene demografske strukture iz prostog razloga što se nikada neće svi ni vratiti. Uostalom, mi smo se saglasili da se trampimo sa Izraelom, ali samo za zemlju jednakog kvaliteta i kvantiteta u odnosu na oduzetu". "To bi onda dovelo do 100% teritorija, ali to je u skladu sa platformom iz Madrida 1991.", zaključio je Arafat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: