Stojković: Odlaganje nije dobro

Izvor: B92

Petak, 11.06.2004.

08:35

Default images

Ministar pravde u Vladi Srbije kaže da odlaganje nastavka suđenja za ubistvo Đinđića za 14. jun nije dobro.

Zoran Stojković je u četvrtak postavio pitanje da li je bilo pametno da pretres bude zakazan pred izbornu tišinu i pomeran za tri dana uz obrazloženje koje je dato.

Stojković kaže da taj slučaj ne treba politizovati i da je reč o teškim krivičnim delima. “Mi smo, nažalost, jedna od retkih zemalja u kojoj je premijer ubijen i umesto da sve bude urađeno da bi to suđenje teklo normalno, dolazimo u situaciju da ono bude pomereno”, rekao je Stojković Televiziji Kraljevo i naglasio da ne želi da komentariše postupak koji je u toku. “Ja mogu da kažem samo svoje viđenje, a postupak vodi sud. On određuje i zakazuje pretres, da li je to moglo biti zakazano i drugačije, to je već ocena suda, ne želim da se u to upuštam. Činjenica je da je sud znao da su izbori 13. juna, a zašto je suđenje zakazano za 10, pa odloženo za 14. jun, nemojte pitati mene, to bi morao da objasni sud”, kaže on.

Odbijanje prvooptuženog za ubistvo premijera Srbije Milorada Ulemeka da se izjasni o optužnici i najavljenog nastavka dokaznog postupka za ponedeljak u javnosti su se pojavila tumačenja da je sud napravio kompromis sa njim. Takav zaključak izvodi i Jovan Ćirić iz Instituta za uporedno pravo. On smatra da je sudija napravio solomonsko rešenje odlukom da formalno ne prihvata zahtev za odlaganje, a da suđenje praktično bude odloženo do ponedeljka. "Tada će verovatno suđenje biti nastavljeno upravo davanjem izjave prvooptuženog", rekao je Ćirić.

Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević objašnjava da je sud odbio zahtev Ulemeka da se njegovo izjašnjavanje odloži do ponedeljka, ali da je on i pored toga imao pravo da odbije da se izjasni o navodima optužnice. "Nema nikakvog kompromisa jer je sudsko veće planiralo za juče i danas saslušanje Ulemeka, pošto je on to odbio,  pretres se nastavlja u ponedeljak za kada je već zakazan i kada će se pojaviti svedoci koji su pozvani. Kako je Milorad Ulemek u četvrtak rekao da ne želi da da odbranu suđenje je prekinuto do ponedeljka jer nije tu bilo prisutnih svedoka koje je sud mogao a saslušava. Dakle, pretres se nije mogao nastaviti. On se nastavlja u ponedeljak saslušanjem svedoka. Ukoliko Ulemek odluči da da svoju odbranu obavestiće o tome predsednika Veća i on će mu do kraja dokaznog postupka omogućiti da svoju odbranu da."

Novinar nedeljnika "Vreme", Miša Vasić, kaže da je očekivao da će se Ulemek izjasniti o optužnici i dati svoju odbranu. Vasić je u emisiji "Peščanik" Radija B92 rekao da je sramota da od Ulemekovog iskaza zavisi rezultat predsedničkih izbora: "Iskreno sam se nadao da će Legija da odvali neku neopevanu budalaštinu, što nije isključeno ni za ponedeljak. Da bubne tu priču – ja sam 14 meseci sedeo u kući po savetu dva visoka oficira policije i da gleda 'ladno u sudiju. Hajde da se jednom i to desi. To je bruka i sramota, mene je sramota da iskaz nekakvog dripca i kriminalca se uzima kao presudni argument uishodu predsedničkih izbora u Republici Srbiji."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: