AI o poštovanju ljudskih prava u SCG

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2004.

15:50

Default images

Međunarodna nevladina organizacija Amnesti internešnel objavila je u sredu izveštaj o poštovanju ljudskih prava u SCG.

Nekažnjavanje ratnih zločina, trgovina ženama, nasilje nad pripadnicima manjina na Kosovu, zlostavljanja u policiji i diskriminacija Roma, ključne su ocene Amnesti internešenela o poštovanju ljudskih prava u Srbiji i Crnoj Gori tokom 2003. godine.

U izveštaju objavljenom u sredu, AI navodi da su u SCG ratni zločini i zločini protiv čovečnosti i dalje nekažnjeni, iako su pred domaćim sudovima pokrenuta neka suđenja.

U delu godišnjeg izveštaja koji se odnosi na SCG navodi se da je tokom 2003. u Srbiji i Crnoj Gori, i kroz nju, nastavljena trgovina ženama koje se primoravaju na prostituciju. Trgovina ženama i prisiljavanje na prostituciju posebno su rasprostranjeni na Kosovu, ističe AI. U Crnoj Gori žrtve prisilne prostitucije nisu ostvarile adekvatnu zaštitu na sudu.

U SCG je takođe veoma rasprostranjeno nasilje nad ženama, ali se ti slučajevi retko istražuju.
Kada je reč o Kosovu u izveštaju se navodi da su i tokom 2003. nastavljeni napadi na manjine i njihovu imovinu, da je na planu razotkrivanja sudbine nestalih i otetih ostvaren ograničen napredak, dok se u pokrajinu vratio veoma mali broj izbeglih i raseljenih.

AI navodi da je zlostavljanja u policiji bilo posebno tokom akcije "Sablja", pokrenute nakon ubistva premijera Srbije Zorana Djinđića. U izveštaju se iznose slučajevi dvojice uhapšenih u Kruševcu koji svedoče da su im tokom gotovo dvomesecnog pritvora stavljali kese na glavu, tukli ih i podvrgavali elektro-šokovima kako bi im iznudili priznanje.

Kada je reč o položaju Roma u izveštaju se ocenjuje da je diskriminacija Roma i dalje prisutna gotovo u svim oblastima života i da se vlasti nedovoljno  trude da ih zaštite od napada rasističkih grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: