Završena prva nedelja suđenja za ubistvo Stambolića

Izvor: B92

Subota, 28.02.2004.

10:15

Default images

Prva nedelja suđenja za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi završena je saslušavanjem optuženih. Tome je prethodila odluka sudskog veća da se iz predmeta izdvoji izjava bivšeg šefa DB Srbije Radeta Markovića data pred policijom. Marković je tada priznao svoje učešće u izvršenju ovih krivičnih dela, kao i učešće bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Odluka suda, međutim, znači da se pomenuta izjava ne može koristiti u postupku. Direktna posledica takve odluke prema rečima jednog advokata oštećenih u tom postupku Vladimira Božovića, može biti oslobađanje Slobodana Miloševića: “Tu odluku suda ocenjujem kao skandaloznu, kao nezakonitu i nadasve nemoralnu. To je naprosto skandalozno i to na neki način vodi ka rušenju optužnice protiv Miloševića i ostalih”, kazao je Božović.

S druge strane  obrazlažući odluku, predsednik sudskog veća Dragoljub Albijanić rekao je da je Markoviću obećan status svedoka-saradnika. Izjava je prema pravnom tumačenju sudije uzeta na način koji nije u skladu sa zakonom. O tome za B92 govori  Jovan Ćirić iz Instituta za uporedno pravo: “Zakonik o krivičnom postupku direktno i nedvosmisleno kaže, mislim da je u članu 89, ne sme se od okrivljenog uzimati iskaz koji bi bio uzet pod prinudom, pretnjom, obmanom ili obećanjem. Ako vi nekom obećate da će dobiti status svedoka saradnika, a on nešto kaže, a onda kažete da to obećanje ne važi, onda ste vi njega prevarili i onda je taj iskaz dat pod obmanom, pod lažnim obećanjem i taj iskaz mora da bude izuzet iz celog postupka”.

Advokat porodice Stambolić Nikola Barović smatra da sud nije imao osnova za donošenje takve odluke, jer u zapisniku Marković kaže da se sam javio da da izjavu koja je izdvojena iz postupka: “Odluka suda da se izdvoje iz spisa zapisnici sa priznanjima Radomira Markovića, dati 11. aprila prošle godine, u prisustvu njegovog branioca i zamenika javnog tužioca, vode ovaj proces ka sindromu Bagzi, da iz formalnih razloga ili nesmotrenosti suda, jedan od najtežih zločinaca ostane van dohvata pravde”.

Zastupnik Vuka Draškovića, advokat Dragoljub Todorović ocenio je da izuzimanje iskaza nije prioritet za slučaj pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi: “Što se tiče atentata u Budvi, Marković je 70 posto svoje izjave ponovio na glavnom pretresu, tako da to nama nije prioritet, pogotovo u situaciji da ja u svojoj advokatskoj praksi nisam imao predmet koji ima toliko materijalnih dokaza, kao ovaj predmet”, rekao je Todorović.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković negirao je učešće u pripremi atentata na Draškovića u Budvi. On je rekao da je po naređenju Miloševića kazao admiralu Zecu da organizuje prevoz za pripadnike DB u Crnu Goru, ali da nije znao za njihov plan. Pavković je kao nalogodavce njegovog hapšenja tokom vanrednog stanja, između ostalih, imenovao bivšeg šefa Biroa za komunikacije Vladimira Popovića-Bebu i člana DS Čedomira Jovanovića.

Da nema nikakave veze sa atentatom na Vuka Draškovića rekao je i bivši pripadnik jedinice za specijalne operacije Nenad Ilić. Njegov pravni zastupnik Zora Dobričanin – Nikodinović objasnila je da je Iliću za lažno priznanje nuđen status svedoka saradnika: “Ako ste pratili njegovu odbranu u Ibarskoj magistrali, on kaže da je u istražnom postupku priznao izvršenje krivičnog dela na Ibarskoj magistrali, zato što mu je bio obećan status nekog svedoka saradnika. To se još nije tako zvalo, ali mu je rečeno da će biti donet zakon, da će moći da ode u inostranstvo sa porodicom, da će dobiti novi identitet, novac i sve ostalo. Ja sam mu rekla: ako dozvoliš sebi da po drugi put ispadneš glup, onda ti jedino preostaje da se ubiješ. Šta drugo?”, rekla je Zora Dobričanin Nikolić.

Nastavak suđenja za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi biće nastavljeno 23. Marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: