Šartije: Sudije ne blokiraju optužnice Karle del Ponte

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2004.

14:50

Default images

Pokušaj Vašingtona i Velike Britanije da smanje ovlašćenja glavnog tužioca Haškog tribunala, Karle del Ponte, može dovesti do toga da neki optuženici izbegnu međunarodnu pravdu, piše britanski dnevnik "Gardijan". List podseća na pokušaj Britanije da rezolucijom u Savetu bezbednosti sudijama da šira ovlašćenja u odlučivanju o tome ko će biti optužen pred Tribunalom, što je nadležnost koju je do sada imala uglavnom Del Ponte, prenosi dopisnik RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić. Sudije bi, prema predlogu Britanaca, u cilju što bržeg završetka misije suda, u oceni relevantnosti optužnice trebalo da u obzir uzmu ne samo raspoložive dokaze već i položaj osumnjičenog u strukturi vlasti, odnosno da se koncentrišu na najviše funkcionere.

Uz komentar da je Del Ponte ljuta zbog nastojanja da joj se smanje nadležnosti, "Gardijan" citira i neimenovani izvor, po kome sudije čak "blokiraju podizanje optužnica koje im donosi Del Ponteova čekajući preraspodelu nadležnosti u sudu". Šef pres službe Haškog tribunala, Kristijan Šartije, demantuje pisanje "Gardijana". "Ne postoji ništa slično blokadi otpužnica u sudu. To je potpuno netačno," kaže Šartije u izjavi za B92. "Nema borbe za podelu vlasti u sudu ili van suda u koju bi bili uključeni zvaničnici Tribunala. Jasnije od ovoga ne može biti rečeno. Akcenat koji je na ovu temu stavljen u tekstu ‘Gardijana’ ne odgovara stvarnosti u ovoj zgradi."

Šartije podseća na to da ideja o preraspodeli nadležnosti nije novina i da je o "potrebi promene balansa u Tribunalu u cilju ispunjenja zahteva izlazne strategije Tribunala", u oktobru prošle godine, govorio i predsednik Tribunala Teodor Meron, u obraćanju članicama SB UN-a, uz napomenu da, ako takva nastojanja postoje, ona moraju biti jasno definisana mandatom koji bi bio dat sudijama. Šartije kaže da pomenuti predlog rezolucije Velike Britanije nije ugledao svetlost dana, a da odnose i nadležnosti u Tribunalu definišu važeći statut i pravilnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: