Mihajlović najavljuje tužbe protiv novinara koji prenose "klevete"

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2003.

18:13

Default images

Nakon krivičnih prijava za klevetu, koje je podneo protiv potpredsednika G17 plus Mlađana Dinkića i predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, ministar policije Dušan Mihajlović najavio je da će početi da pokreće parnične postupke i protiv novinara koji prenose klevete. Mihajlovićev advokat Aleksandar Lojpur za B92 kaže ća će ministar policije od svakog novinara koji prenosi klevete na njegov račun tražti simboličnu odštetu od 100 dinara, i da je, za sada, u pripremi oko 5 tužbi. "Objavljivanjem ovih presuda, da je gospodin Mihajlović oklevetan, u krivičnom postupku, postićiće se jedan dodatni efekat, nije dovoljan Zakon o javnom informisanju, smatrali smo da je najbolje da sud utvrdi da je gospodin Mihajlović oklevetan, i da se onda ta presuda objavi po službenoj dužnosti", rekao je Lojpur.

Predsednica NUNS-a Milica Lučić Čavić upozorava da, ukoliko bi takve tužbe postale praksa, javnost nikada ne bi znala za poslove Janjuševica i Kolesara ili za slucaj Dejvida Kelija, koji je skoro srušio Britansku vladu. “Apsolutno nije uloga novinara, da budu čuvari časti političara i javnih ličnosti, kao što im nije uloga da budu cenzori. Koji su to kriterijumi da novinar kaže ovo mogu da prenesem, ovo ne mogu, mislim da će to pasti u vodu”, rekla je Milica Lučić Čavić. Predsednica NUNS-a dodaje i da je dužnost novinara da tragaju i objavljuju tačne informacije i da će, prema novom kodeksu, iz te organizacije biti isključen svaki novinar koji se ne bude pridržavao etičkih normi. U NUNS-u će biti otvoreno pravno savetovalište, gde će novinari moci da dobiju besplatnu pomoć advokata u slučaju da su im ugrožena profesinalna prava.

Glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić u izjavi za Radio B92 kaže da, bez obzira na to kakve su eventualne želje Dušana Mihajlovića, to vreme više ne može da se vrati: "Ja mislim da nije moguće vratiti se na vreme bivšeg zakona o informisanju. Recimo, sećamo se g. Popovića koji je podneo seriju tužbi protiv novinara, ne mislim da je jako srećan zbog toga, jer ne mislim da je prošao jako dobro. Svako od političara ako misli da može sistematski da na taj način disciplinuje medije, neće proći dobro i to pokazuje slučaj g. Popovića. Dakle, ma šta ko pokušavao, situacije je takva da to ne može da prođe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: