Živković i Čović primili predstavnika Stejt departmenta

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2003.

10:01

Default images

Premijer Srbije Zoran Živković razgovarao je u Beogradu s predstavnikom Stejt dipartmenta Markom Grosmanom, a glavna tema bila je situacija na Kosovu, odnosno politika “standardi pre statusa”. Kako je saopšteno posle sastanka, Živković i Grosman su zaključili “da je neophodno precizno i konkretno definisanje standarda, uz određivanje tačnog vremenskog okvira za njihovu primenu”. Susretu je prisustvovao i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović, koji je u izjavi novinarima istakao da je neophodno precizno utvrditi standarde za rešavanje problema na Kosovu. “Standardi moraju da budu merljivi jer će doći sredina 2005, kada ćemo imati nekoliko procena kako ‘putujemo’ i koliko zadovoljavamo određene standarde. Onda će neko da kaže ‘zadovoljili ste standarde, ali ne znam na osnovu čega će to da kaže”, rekao je on.

Medijsku pažnju je privukla vest da je zvaničnik Stejt departmenta Mark Grosman, pred dolazak u Beograd, najavio da bi razgovori o konačnom statusu Kosova mogli da počnu sredinom 2005. Zoran Živković je povodom te vesti rekao da “nije bilo nikkvih formalnih najava da će stav međunarodne zajednice i SAD biti menjan u odnosu na rezoluciju 1244. U toj rezoluciji su dati jasni parametri o tome šta se danas događa na Kosovu, su smislu kako to vidi Savet bezbednosti, i šta je budućnost Kosova, odnosno da o budućnosti Kosova ne može biti razgovarano pre utvrđivanja standarda. To je ono što se ponavlja više puta i ono u šta su uvereni svi stalni članovi SB, uključujući Kinu, i siguran sam da će i o tome biti reči prilikom moje posete Pekingu”, rekao je on.

Vlada Srbije je objavila “Belu knjigu” o "albanskom terorizmu i organizovanom kriminalu na Kosovu i Metohiji", urađenu na osnovu operativnih podataka Bezbednosno-informativne agencije. Živković rekao je da knjiga predstavlja “skup informacija koje bezbednosne službe imaju o kriminalu na Kosovu i Metohiji”. “Knjigom želimo da pomognemo svima koji se bore protiv terorizma i organizovanog kriminala, a to se pre svih odnosi na UNMIK i KFOR. Uvek je postojalo opravdanje da nema dovoljno podataka. Evo podataka. Drugi korisnik bi trebalo da bude Haški tribunal jer dobar deo knjige može da bude interesantan za Hag”, kaže Živković. Prema njegovim rečima, knjiga ima velik broj informacija koje se odnose na kontinuitet delovanja terorizma i organizovanog kriminala na Kosovu, karakteristike delovanja ilegalne Albanske nacionalne armije i sadrži podatke o žrtvama nasilja iz etničkih, političkih, kriminalnih i ekonomskih motiva.

Nebojša Čović je rekao da su navedeni podaci “samo segment iz građe koju BIA poseduje”. “Verujem da ćemo doći do zajedničke standardizacije, a to znači da kada nešto nazovemo terorizmom to bude terorizam na svim prostorima. Kao ozbiljna vlast nijednog trenutka ne smemo da operišemo podacima koji nisu tačni, a tome je ovde posvećena maksimalna pažnja”, izjavio je Čović.

UNMIK je saopštio da je pokrenuo istragu i imenovao međunarodnog tužioca kako bi potvrdio autentičnost fotografije na kojoj osobe u uniformama bivše OVK drže ljudske glave, za koje beogradska štampa navodi da pripadaju Srbima sa Kosova. Portparol UNMIK Niraj Sing rekao je novinarima u Prištini da je UNMIK pre nekoliko nedelja dobio kopiju fotografije koju su objavili mediji u Beogradu i za istragu o tome imenovao međunarodnog tužioca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: