Svet 5

09.05.2024.

11:45

Drama: Zapalio se Boing 737 pun putnika VIDEO

Četiri osobe teže su povređene a 11 lakše danas nakon što je putnički avion avio-kompanije "Er Senegal" skliznuo sa piste prilikom poletanja na međunarodnom aerodromu u blizini Dakara.

Izvor: Blic/Tanjug

Drama: Zapalio se Boing 737 pun putnika VIDEO
Profimedia

Podeli:

U avionu je u tokom nezgode bilo 78 putnika, saopšteno je iz aerodroma koji privremeno zatvoren.

U toku je istraga o uzrocima nezgode koja se dogodila u 01.00 po lokalnom vremenu, prenosi Rojters.

Snimak pokazuje posledice pada aviona Transera prekrivenog penom za suzbijanje požara na aerodromu Dakar u Senegalu.

Pri sletanju su se navodno zapalili levo krilo i motor, a radi se o avionu boing 737.

Incident se desio dan nakon što je objavljen snimak iz Turske kada je takođe "Boingov" avion pokušao da prinudno sleti, udario o pistu i strugao nosom po betonu.

Oglasio se uzbunjivač iz kompanije Boing

Uzbunjivač Santjago Paredes iz avio-kompanije Boing, koji je radio kao menadžer kvaliteta, izjavio je da je "bilo samo pitanje vremena kad će se desiti nešto loše", govoreći o nizu kvarova na letelicama te kompanije u proteklom periodu.

Paredes je 10 godina radio u fabrici "Spirit aerosistems" u američkoj saveznoj državi Kanzas, gde je proveravao ispravnost trupova aviona boing 737 pre nego što bi bili poslati Boingu, prenosi Si-Bi-Es njuz.

"Da je kvalitet bitan, i dalje bih bio u Spiritu. Bilo je veoma retko da ne nađemo nikakav kvar", rekao je Paredes i dodao da su menadžeri kvaliteta često nalazili kvarove i na avionu sa kojeg su otpala vrata usred leta u januaru.

"Zašto se to dogodilo? Jer se Spirit nije obazirao na mane zbog pritiska koji je nametnut inspektorima. Da je poslovna kultura bila dobra, ti kvarovi bi bili spomenuti", kazao je Paredes.

On je napomenuo da je avio-kompanija Boing godinama znala da joj Spirit dostavlja trupove sa kvarovima i da je "bilo samo pitanje vremena kad će se desiti nešto loše".

Paredes je, prema njegovim rečima, bio pod stalnim pritiskom nadređenih da što manje prijavljuje mane koje pronađe, a dodaje da su pritisci naglo porasli 2018. godine kad je proizvodnja trupova porasla sa 30 na mesečnom nivou na 50.

"Uvek su govorili da nemaju vremena da isprave greške. Bio sam u poziciji u kojoj, ako kažem 'ne', biću otpušten. Ako kažem 'da', priznajem da ću da uradim nešto pogrešno", ukazao je Paredes.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: