Potpredsednica Skupštine: Sednice nema zato što je nema

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2003.

09:28

Default images

Posle devetočasovnog kašnjenja bez obrazloženja, sednica Skupštine Srbije u utorak, na kojoj je trebalo da budu razmatrani predlozi o izglasavanju nepoverenja Vladi Srbije i smenjivanju predsednice Parlamenta Nataše Mićić, odložena je za dva dana. Pojavivši se oko 18:45 pred poslanicima, potpredsednica Skupštine Gordana Čomić saopštila je da se sednica pomera za četvrtak, jer je u 18:00 isteklo radno vreme, predviđeno Poslovnikom. Poslanička grupa “DOS, reforme Srbije” u utorak uveče je saopštila da je predsednici Parlamenta Nataši Mićić predložila sazivanje nove sednice Skupštine na kojoj bi poslanici razmatrali izveštaje o radu Vlade u proteklih 1.000 dana i o radu predsednika Skupštine. “Želimo da u Skupštini pod hitno bude održana rasprava o poverenju Vladi, odnosno o poverenju predsednici Skupštine, da taj prenos bude direktan i da to ide na našu inicijativu, pošto smo mi kao koalicija odgovorni, kako za predlaganje i za rad Vlade, tako i za rad predsednika Skupštine. U tom smislu, mi kao koalicija imamo i najveći legitimitet za takav predlog. Ne želimo da tokom predsedničke kampanje nedeljama traje inicijativa i akcija Srpske radikalne stranke sa govornice Skupštine u direktnom prenosu. Mislimo da bi to bilo monopolisanje direktnih prenosa i institucija Skupštine u korist predizborne kampanje Tomislava Nikolića i na takav način takvu inicijativu ćemo preduprediti”, rekao je Pajtić.

U slučaju da bude prihvaćen predlog Poslaničke grupe “DOS, reforme Srbije”, sednica koja je trebalo da počne u utorak, a pomerena je za četvrtak, bila bi odložena, kaže Pajtić, dodajući da je to po Poslovniku moguće. “Predlažemo da druga sednica počne najkasnije u narednih nekoliko dana, dakle da druga sednica počne pre nego što prva bude završena, praktično i najverovatnije sledeće nedelje”, kaže Pajtić.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin kaže da je, prema postojećim propisima, nemoguće da druga sednica bude održana pre prve, ali dodaje da je u sadašnjem pravnom haosu sve moguće. “Ništa što će smisliti ostatak, patrljci DOS, ne može da iznenadi bilo koga. Tako isto nije ni moguće početi sednicu, zatim na pola te sednice početi drugu, koja bi više odgovarala Vladi Srbije. Sve je moguće, jer danas ne postoje institucije u Srbiji u kojoj se od takvog vida pravnog nasilja Skupština može odbraniti”, rekao je Maršićanin.

U utorak nikakvo zvanično obaveštenje o kašnjenju sednice nije dato ni poslanicima ni novinarima, a u međuvremenu su trajale konsultacije predsednice Parlamenta s predstavnicima stranaka DOS. Kabinet predsednice zvanično je saopštio da je sednica odložena zbog "političkih konsultacija s poslaničkim grupama i Vladom da bi bili postignuti dogovori koji omogućavaju nesmetan rad" Skupštine o predloženom dnevnom redu i naknadno predloženim izmenama i dopunama.

Potpredsednica Skupštine Gordana Čomić je celodnevne konsultacije objasnila sledećim rečima: “Vladajuća većina želi da bude potpuno jasno da imamo podršku i za predsednicu Skupštine i za Vladu”, rekla je ona. Pred salom za sednice, uz prisustvo velikog broja izveštača, usledio je dijalog izveštača B92 i Gordane Čomić: B92: “Da li to znači da danas vlast nije imala većinu?”. Gordana Čomić: “Ne, danas nismo imali sednicu Skupštine”. B92: “Zašto?”. Gordana Čomić: “Zato što nije bilo sednice Skupštine. Biće je u četvrtak u 10:00”. B92: “I to je objašnjenje potpredsednika Skupštine, ‘nema Skupštine zato što je nema’?”. Gordana Čomić: “To je ono što je opis stanja. Zaista mi je žao”.

Iz redova opozicije, koja je tražila razmatranje poverenja Vladi i Nataši Mićić, epilog neodržanog zasedanja ocenjen je kao skandal i znak da se, kako su to saopštili funkcioneri DSS, DOS već raspao. Povodom odlaganja sednice oglasila se i odnadavno parlamentarna stranka G17 plus. “Mislim da je to poraz demokratije, očito je da posle vanrednih izbora, koji nam predstoje, moramo iz početka da gradimo demokratske institucije”, izjavio je za B92 potpredsednik te stranke Mlađan Dinkić. “To je zloupotreba Parlamenta i neviđeno ponižavanje poslanika, oni ceo dan sede u Skupštini, a sednica ne počinje samo zato što Vlada nema većinu. Ipak, moraće da skupe hrabrosti da se suoče sa istinom, a jasno je da ne samo da nemaju poverenje naroda, nego da su ga sada izgubili i u Parlamentu. Očekujem da će Vlada pokušati da produži agoniju i da vidi da li postoji i trunka spasa, jer očito je to grčevita borba za vlast. Ovde se više ne vodi računa o interesima građana Srbije. Naravno, G17 plus to neće gledati skršetnih ruku”, rekao je Dinkić.

Otpor je ocenio je da je odlaganje sednice Skupštine najveća bruka srpskog parlamentarizma, a pre svega DOS. “Građani koji su stali u stub odbrane 5. oktobra odsvirali su kraj takvom režimu i stoga Otpor traži da bude prekinuta parlamentarna farsa i da hitno budu raspisani republički parlamentarni izbori”, dodaje Otpor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: