Sreda, 15.10.2003.

09:28

Potpredsednica Skupštine: Sednice nema zato što je nema

Izvor: B92

Potpredsednica Skupštine: Sednice nema zato što je nema IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

micha

pre 20 godina

Raduje me da pored onih komentara koji se mogu okarakterisati onim "Neka visi Pedro" ima i vrlo razumnih,cak bih rekao vrlo dobrih.
Nije,hajde da kazem,lepo ono sto se juce u Skupstini dogodilo. No svidelo se to nekome ili ne i to je deo legalne parlamentarne aktivnosti.(Ne volim rec borbe...)
Podseticu samo na jedan slucaj iz zemlje sa demokratskom tradicijom. Pre par godina u japanskom parlamentu desilo se nesto slicno.
Poslanik jedne od stranaka dobio je rec. Kako toj stranci nije odgovaralo da se ta tacka stavi na dnevni red ili iz nekog drugog razloga, taj poslanik je opstrukciju stranke izrazio tako, sto je sa svog poslanickog mesta do govornice isao uzasno sitnim koracima, praveci pauze, tako da mu je trebalo vise sati da stigne do govornice. Nikome nije palo na pamet da kaze da je to katastrofa ili
da je time ponizio ostale poslanike.

slavko milanovic

pre 20 godina

Da podvucem crtu,za danas!Dosao nam u posetu Grk,dolazi Solana,dolazi Sreder,Amerika zadovoljna vojnom ponudom.Hej,koliko li ce para za podmazivanje da stigne!!?Pa sta mislite da ovi ne znaju svoj posao?

steva

pre 20 godina

Gospodo, vanredni izbori su neophodni i vec je trebalo da budu odrzani, ne zato sto je situacija u Srbiji neizdrziva. Naprotiv, oni su postali neophodnost zato sto nije u potpunosti napravljen prekid sa starim rezimom, ali ja za to ne krivim vlast vec one koji su iz nje pobegli kada je bilo gusto. Sacekajmo predstojece sednice Skupstine da vidimo ko zajedno sa kim podize ruke i glasa za odredjene predloge. Sve ce onda biti jasno.

Bojan, bg

pre 20 godina

Mislim da bi trebalo podnetu krivicnu prijavu protiv gdje. Natase Micic zbog opstrukcije rada parlamenta. Ukoliko je odgovor ds-gss-a , da sednica nije odrzana zbog toga sto se predsednica parlamenta nije osecala dobro (za sta postoje objektivni razlozi) , onda krivicnu prijavu treba podneti protiv gdje. Gordane Comic, njene zamenice, koja je, kako smo mogli da vidimo juce, bila stabilnog zdravstvenog stanja.

Ivana

pre 20 godina

Kada sam bila protiv Slobe, znala sam zasto sam protiv: zato sto nas je opljackao, zato sto nas je uvukao u ratove i zato sto nas je zatvorio u kavez sankcija. Sada sam za ovu vlast zato sto sve to ne radi, vec radi na sasvim drugacijoj politici. Sve ostalo je politicka berza, kupo-prodaja glasova, nalazenje saveznika... ali sve to mene i ne zanima. Pravac kretanja ove vlasti je sasvim ispravan, a Zivkovic je uprkos svemu trenutno jedini politicar od autoriteta, pa ma koliko mu svi na svemu zamerali. Mozemo samo da mu cestitamo. A za ove druge: More Turci ne orite drumove!

kaja

pre 20 godina

I Milošević je nameravao da odloži drugi krug predsedničkih izbora kada mu je bilo jasno da je sve uzgubljeno, tako se i DOS sada ponaša. Liče na njih preko granice podnošljivosti!

Zoran

pre 20 godina

Ovo je stvarno bruka za nasu demokratijicu, glasao sam za nih , a ne za njihove gluposti. Ja sam za hitno raspisivanje izbora i parlamentalnih , i predsednickih i referenduma za ceo ustav.Poznajem Comicku i ne znam ko je nju postavio za podpredsenika DS sto pokazuje da se ne zna ko zapravo vlada u DS. Treba hitno raspisati opste izbore posle ovog.Prvo nisu napisali Ustav, pa lustracija, drzavni simboli su ostali isti kao i u doba komunizma i onog nepojamnika iz Haga.

Elena

pre 20 godina

Dakle, kako smo rekli? Sednice nema zato sto je u 18:00 isteklo radno vreme skupstine. Od ovakve osobe koja bez trunke blama i grize savesti dolazi posle 9 sati (nerada te iste skupstine)i izjavljuje ovako nesto covek zaista moze da ocekuje da kao obrazlozenje na pitanje Zasto? kaze Zato. Jer, zaista, ako ni svemocni DOS sa svim strankama, substrankama i pseudostrankama nije mogao da da objasnjenje (kakvo takvo)znaci da su doterali cara do duvara. Sve ostalo moze a i ne mora da znaci da ce Vlada pasti ili da je vec pala (Natasa Micic je, zaista, sporedni lik u celoj prici), ali izjava Gordane Comic i povlacenje DOS-a u misiju rupu, kao i sve ucestalije izjave raznih ministara u stilu "Pa sta ako padne Vlada" meni su dovoljno jasan pokazatelj da je njihovo vreme zaista isteklo. Bas kao i Slobino.

Srbin Jagodinac

pre 20 godina

Mnogo volim da vidim ove nase komentatore ovako raspisane. Kao mi smo sad popili svu pamet ovoga sveta, pa hajde da kazemo sta imamo, iako nas nista niko nije pitao. Pitam se zasto mi komentatori onda ne udjemo u stranke i borimo se za vlast? Upinjemo se tu iz petnih zila, a nikakva korist od toga. Uz to, mnogi od nas iznose stvari bez ikakvih argumenata. Dozvolite mi da vas podsetim na nekoliko cinjenica oko ove inicijative za smenu vlade i predsednika Skupstine:
1. DOS je sam protiv svih trenutno. To je onaj DOS kome smo mi u revoluciji dali mandat da obori vlast SPS-a i SRS-a.
2. DSS i G17 su sa SPS-om, SRS-om, SSJ i SPO-om.
3. Nikakav zakon ovde jos nije prekrsen, jer vladajuca vecina, kao i sam predsednik Skupstine imaju pravo da zakazu sednicu kada to njima najvise odgovara, naravno u zakonskim rokovima.
4. Sednice parlamenta mogu biti odlozene, prekidane, nastavljane, i to bez rednog poretka - isto po zakonu, i to nije samo slucaj u Srbiji, vec i u celom svetu.
5. Opozicija ima legitimno pravo da trazi da se obori vlast, ali ukoliko ocekuje da joj vlast ustupi stolicu i ponudi ratluk i vodu, onda je vise nego smesna. Vlast ima pravo da iskoristi sve zakonske mogucnosti za svoju odbranu i to je deo parlamentarizma i demokratije. To sto se nekima to ne svidja, pa ni meni, ne menja stvar.
6. Vreme koje smo proveli u bedi i nemastini do Oktobra 2000-te, je bilo mnogo crnje nego sada. Za ekonomski oporavak iz takve krize je potrebno bar isto toliko vremena koliko je kriza stvarana, a to se moze desiti samo u najludjim snovima - obicno je potrebno mnogo duze.
Samo vi komentatori nastavite i uzivajte!

Veljko

pre 20 godina

Vreme za nove parlamentarne izbore je vec odavno proslo a sada je jednostavno neophodno
i mora se odrzati do kraja godine. Ovi sto sada jos uvek na silu berzom poslanickih mandata pokusavaju neuspesno da se odrze na vlasti odavno su izgubili kredibilitet ali su malo medijima kupili vreme i iskoristili ubistvo Djindjica da dignu medijsku kampanju i da produze svoj ostanak na vlasti koji mesec
ali sada je i to isteklo i oni neizbezno padaju, hvala Bogu.

Laki Lucijano

pre 20 godina

samo polako vi sto trazite izbore.Pogledajte rezultate lokalnih izbora u Srbiji za poslednjih godinu dana pa ce vam biti malo jasnije.

S. Lonchar

pre 20 godina

Sednica je zakazana, poslanici i novinari na okupu, ceka se 10 sati da se pocne. Zasto ne pochinju? Zato sto ako pocnu - vlada pada. Dajte da odlozimo za cetvrtak. Kao da ce do cetvrtka vlada da ozdravi. Za sve prakticne svrhe - vlada je juce pala. Onog momenta, smatram Srpskom politickom scenom dominirace (proci ce kroz ceshalj izbora) tri grupacije: DSS sa ubedljivo najmudrijim, najcistijim politicarom na celu (rekao bih u zadnjih 50 godina) - Kostunicom, G17 sa Labusom (najverovatnije novim PM), koji, opet po mom malom, licnom mishljenju mora da modifikuje svoj program, u koji bi sve uslo, za sta su se do sada zalagali (pro EU-SAD stil reforme) uz nedvosmisleno izjashnjavanje da ce biti u sluzbi onih shto su ih izabrali i - nikoga drugog, i na kraju zadnji ali ne najnevazniji - nova levica, koja mora da postoji u svakoj zemlji, koja predstavlja najsiromasnije i najnemocnije, a koju ce predvoditi mladja geeneracija, oni koji se nisu tukli sa svim susedima. Te tri grupacije opet po mom, malom misljenju od starta mora da obecaju narodu novu vladu koja bi TRAJALA SAMO GODINU DANA. Za tu godinu dana treba pokushati izgraditi demokratske institucije:
~ Sudstvo, zakleti da budu totalno neutralni.
~ Predsednik, kao stozer izvrsne vlasti, biran direktno od strane naroda, bez glupih konsensusa i sa istinskim glasacima. Preporucio bih da i nas iz vana sa dvojnim drzavljanstvom ukljucite u elektronsko glasanje, sa aparaturom u ambasadama. Ne vidim nikakvo zlo od toga. Naprotiv dobili bi puno od veze koja vam je jako potrebna (uzor: Jevreji).
~ Vlada, koja vodi dnevnu politiku sve dokle dok ne bude opozvana na inicijativu predsednika i glasanjem u skupstini.
Usto - policija i vojstva da budu u civilnim rukama, kako zakon regulise.
Za tu godinu dana treba USVOJITI NOVI USTAV KOJI BI OBEZBEDIO DA NIKAD VISHE NE DODJE DO UZURPACIJE VLASTI U SRBIJI (tipa SM, ili ovog sadashnjeg - sednice nema, ZBOG TOGA SHTO JE NEMA).
Izbori se moraju odmah raspisati, ali upravo zbog toga, mislim da bi bila najveca greska ako recimo novi tim koji ja predlazem (ili bilo koji drugi) - Koshtunica-Marshicanin-Labus-Dinkic-Covic, ma koliko izuzetno pametni, radni, cisti - u ovakvom odsustvu ustavnih normi i bez demokratske tradicije NE ZASLUZUJU I NE SMEJU DA BUDU IZABRANI NA 4 ILI 5 GODINA. MORALI BI POCETI SA malim poverenjem - recimo godinu dana, tako da se puzi pre nego shto se pocne da hoda.

IvanS

pre 20 godina

Izgleda da je Vlada otisla u senku. A i Skupstina je. Vanredni izbori su bili jedino resenje jos sredinom 2001. Sto se vise odlazu, to gore za demokratske snage, a bolje za bivsu crveno-crnu koaliciju

Jelena PAvlovic

pre 20 godina

Srbija bi trebalo da u celini postane protektorat, tj da je neko okupira i pocne da vodi posao. Ljudi neka rade za 6-7 evra na sat, ali da svi rade. Nismo mi kao narod sazreli dovoljno da zivimo u demokratiji i prihvatamo promene. Nikome iz vlade nismo imali dovoljno strpljenje da damo sansu, pa tek kada je najbolji od nas stradao, na trenutak smo pomislili da smo pogresili. Gresiti je ljudki i gresaka se ne treba stideti. Ali gresiti stalno i iz toga ne izvuci nista je pogibeljno. Okupacija je skupa i trebalo bi da je isplatljiva kako bi do nje doslo. Nismo zreli politicki da bismo imali skupstinu. Kakvi izbori, kakvi bakraci. Prosipanje iz supljeg u prazno nije nista.

Ivan Nikolic

pre 20 godina

Definitivno je dosao trenutak za raspisivanje izbora, da se politicka scena Srbije najzad procisti i da se mini i kombi stranke vrate tamo gde im je i mesto, a ne da se bave ucenama ucestvujuci u vlasti koja im objektivno nikada ne bi pripala. Na taj nacin ce postizborne koalcije (koje su neminovne) biti mnogo zdravije i efikasnije u svemu sto budu radile.....

CA

pre 20 godina

Pa evo, ja sam naklonjen DS, i moram reci da ovako nesto nisam ocekivao. Jednostavno i tuzno moram reci da je ovo skupstinska atmosfera kao iz onih dana.

Sa druge strane, 'kupovina' poslanika je nesto isto tako strasno. Ti i takvi ljudi ce nastaviti da budu poslanici a samim cinom svoje prodaje su izgubili svaki kredibilitet da makar i pogledaju zdanje parlamenta iznutra.

Sve u svemu, i zbog ovih na vlasti, bas kao i zbog ovih drugih trebaju izbori, mada se bojim da se ni tada necemo pribliziti sustinskom boljitku vec da ce se privremeno stvari smiriti, pa onda opet 100 dana, pa 1000 dana i tako u krug. Neverovatno je da se ne moze naci snaga da se zemlja i njen narod povedu ka sustinskim promenama kako u demokratiji tako i u ekonomiji...

Zoran

pre 20 godina

Komentari su zaista uzbudljivi. Kriza u parlamentu je izazvana kupovinom poslanika. Koje stranke su kupile poslanike je jasno to su one koje nisu bile parlamentarne stranke posle zadnjih izbora. Ja se slazem da moraju biti izbori ako vlada nema vecinu u parlamentu, ali je interesantno da je vlada izgubila vecinu zato sto su se pojedini poslanici prodali i unovcili svoj poslanicki mandat. Nemojte biti nerealni i samo vladu kritikovati, jer i poslanici u parlamentu nisu bas na novou. Najinteresantniji komentar je: Mislim da je to poraz demokratije i ovde se vise nevodi racuna o interesima gradjana. Ovako se oglasio potpredsednik odnedavno parlamentarne stranke G17 plus gospodin Mladjan Dinkic, koji je tvorac ovakvih skandaloznih dogadjana i to otkako je izgubio mesto guvernera NBS a to je najverovatnije taj interes gradjana Srbije. Nezaboravite samo jedno i Slobodan Milosevic se celo vreme svoje vladavine kleo u interes naroda i zbog toga interesa danas sedi u Hagu. Nazalost ubistvom Dr. Zorana Djindjica Srbija je izgubila jedinog politicara koji je imao viziju Srbija u Evropskoj zajednici. Ovi danasnji izgleda nisu svesni kojim su putem krenuli ali to njima uopste nije vazno najvaznije je da se dokopaju vlasti prodaju svoj mandat i zavrse neke svoje finansiske probleme.

Urbaniak

pre 20 godina

Vlada je u samrtnickom ropcu, pa se u skladu sa tim i ponasa. U nedostatku kako politicke tako i elementarne kulture i morala to izgleda upravo ovako kako izgleda. Ponekad sam zaista srecan sto zivim izvan satre koju su napravili od zemlje Srbije.

Sima

pre 20 godina

Nije bilo pa sta. Svakako nista nebi bilo gotovo samo bi mlatili prazne price i kukali.
Bas lepo sto su sedeli tamo i cekali. U ostalom to im je i posao. Nema sta da se uvrede i zale. Vreme bi proslo i pare bi se potrosile a odluke nema. Bar jos koji put neka ih ovako okupe. Vlada ce pasti ili nece bez obzira na ovo. Jako mi je interesantna rasprava novinara i Gordane Comic. Nisam siguran da nije shvatio samo nije odoleo da se malo ne pokaze. Bilo bi bolje da samo prenese to sto je receno a komentatora imamo i previse. Ako bi zeleo da se raspravlja sa tom zenom neka to proba bez sakrivanja iza novinarske profesije. Nije obavezan da je ceka. Ima i drugih poslova.

Nele

pre 20 godina

"Sramota" je veoma istrosena rac kada se radi o nasoj politickoj sceni! Ali ovo prevazilazi sve moguce negativne atribute! Pre svega je krajnje nepristojno ostaviti ljude da cekaju ceo dan u prostoriji koja nije definisana kao cekaonica. Osim toga ovaj komentar Gordane Comic potvrdjuje da njima u tom krnjem DOS- u nije potrebna vecina nego BAGER, koji bi ih pocistio! Jedno je kad Srbija nema predsednika cija funkcija i nije toliko vazna kad radi skupstina. Drugo je kad nema predsednika, a skupstina biva ukinuta na kolegijumu neke odrpane koalicije. To se inace zove drzavni udar!

Sasa

pre 20 godina

Da li Djelic razmislja o tome koliko je kostao jucerasnji dan u Skupstini, a nista nije uradjeno.
I znate sta. Sinoc se neko debelo opario jer su garant kupili nekog da bi u cetvrtak dobili vecinu. Pazite vecina ce biti za jedan ili dva poslanika. Neko se debelo opario. Ili je nekom nesto debelo oprosteno i zaboravljeno. A onaj cinicni izraz lica Gordane Comic nikad necu zaboraviti.
Demokrate, vlast se gubi isto kao sto se i dobija. Dakle u sekundi. Barem ovde kod nas i ajte vec jednom budite svesni toga jer mi je muka da gledam kako se ponizavate i koprcate kao riba na suvom. Nasukali ste se i to je to. Mozda i izvucete neki pozitivan glas ako budete dostojanstveni ali cini mi se da cete ociti na djubrsite istorije zbog ovakvog ponasanja. Da mi je neko u oktobru 2000 pricao da mozete ovako da se ponasate ne bih mu verovao ali ... covek se uci dok je ziv. Samo se vi nicemu necete nauciti.

goran

pre 20 godina

Kakva diktatura! Gluposti! Dos je istrosen i ovo je pokusaj da se jos malo sacuva vlast. Pitanje dana je kada ce se ici na vanredne izbore. Ovo stanje je stanje klinicke smrti Dos-a i drzavnih institucija. I oni to znaju, cak bolje od nas. Bice nova preraspodela vlasti.

student masinstva

pre 20 godina

Njegovo Kraljevsko Visocanstvo, Cedomir Jovanovic, uz to i podpredsednik vlade, juce ne dozvoljava da pocne sednica skupstine ponizavajuci oko 240 poslanika koji cekaju ceo dan. Inace skupstina bira vladu,i vlada za svoj rad odgovara skupstini. Molim poslednje okorele DS-ovce da razmisle jesmo li se za ovo borili 5. oktobra?

zorgo

pre 20 godina

Slazem se sa komentarima koje sam procitao i postavljam pitanje ko ce da snosi troskove jucerasnjeg neodrzavanja sednice. I sami znamo da je vecina poslanika iz unutrasnjosti i da svaki njihov dolazak a i samo odrzavanje sednica Parlamenta placaju poreski obveznici. Da li postoji institucija ili zakon koji moze da tereti DOS i sve stranke na vlasti i ispostavi im racun ...

Sloba je bio nacionalna katastrofa ali je beba za vas ...
On i kad je prodavao (citaj privatizovao Telekom) zeznuo je i pokrao Italijane i Grke

VI - DOS - pokradoste i zeznuste vasim privatizacijama - NAROD -

pa jos sada ovo sa skupstinom i to bez TV prenosa .. nadam se da cemo svi mi jednog dana gledati TV prenos vaseg hapsenja gospodo glavni DOS-ovci ..

PA MI SMO STVARNO LUD NAROD KAD SMO TRPELI DO 5 OKTOBRA I TRPIMO I POSLE 5 OKTOBRA

kad malo bolje razmislim i ovi sa druge strane OPOZICIJA nista nisu bolji ....

Marko

pre 20 godina

Neverovatna je zelja ljudi da ostanu na vlasti u situaciji kada su u potpunosti izgubili poverenje naroda koji ih je doveo na tu vlast. Samo, ne moze se sada traziti samo promena vlasti, nego sudjenja i hapsenja. Ovo se narocito odnosi na clanove sektoidne grupe koja sebe naziva GSS. Takodje, sta se desilo sa Janjusevicem, Kolesarom, Rasetom-Vukosavljevic, raznim bebama i cedama? Gospodo, pa ne mislite valjda da cete se tako lako izvuci. Gnev naroda ce ovog puta biti mnogo veci, jer od pripadnika proslog rezima nismo nista dobro ni ocekivali, a u vas smo pre tri godine ulozili sve nase nade. Pad ce biti suvise bolan, za neke i poguban.

Rasko Pavlovic

pre 20 godina

Sustinski gledano, od juce je Srbija u diktaturi i totalitarizmu jer je DOS unistio posledju instituciju demokratske vlasti. Ostaje samo nada da ce se pojedinci u samom DOS-u, iznutra, izboriti za konacno raspisivanje izbora i borbu za demokratske institucije, koje ni posle tri godine jos nisu zazivele.

Svetlana

pre 20 godina

Ovo me neodoljivo podseca na radikalske dane u skupstini. Osetila sam isti prezir i nemoc kao i onda kada se Seselj na isti nacin osmehivao novinarima, kao juce Gordana Comic. Ovo samo ucvrscuje moje uverenje da institucije zaista cine ljudi koji se u njima nalaze. Oni koji sada "vladaju" su drsko glupi, nekreativni, nemotivisani, i bez ikakve sposobnosti da osmisle svoje poteze dalje od prvog narednog, a jos manje sposobni da predvide poteze svojih protivnika.

Jedna velika zabluda Zorana Djindjidja je ta da njegovim ubistvom nece ubiti drzavu, ni institucije!!! Ubili su i drzavu i institucije, a njegovi "naslednici" su uspeli da ubiju i nadu da je bolji zivot moguc!!

Predrag

pre 20 godina

Neverovatan bezobrazluk, ne toliko sto sednica nije odrzana nego nacin na koji je Comicka to objasnila narodu. Ako ni zbog cega drugog, a ono samo zbog ovakvih stvari ova i ovakva vlada bi trebalo da padne, ode. Mogli su bar ove stvari da nauce od Milosevica, on ih je, a i nas, vozao kao decu deset godina a ovakve stvari se nikad nisu desavale, sada oni rade isto, samo na mnogo gori nacin. Ali malo su se prevarili jer cudan smo mi narod gospodo, u ovoj zemlji djavo uvek dodje po svoje, jedina je nesreca sto dolazi mnogo cesto, i to toliko cesto da pomislim da je non-stop ovde . ...ALI NECE NI ON VECNO, NADAM SE.

Dejan

pre 20 godina

Same demokrate moraju da mole Zivkovica i Cedu da raspisu izbore inace, koliko sam cuo lose im se pise, mislim da u opste neznaju kakvo je raspolozenje u unutrasnjosti. Mi ovde u Beogradu smo najneobavesteniji, kao za vreme Milosevica. Zato demokrate raspisujte izbore sto pre inace cete biti lustrirani na najprimitivniji nacin.

Filip Vojvodic-Medic

pre 20 godina

Ili je ovo kraj DOS-aili je pocetak DOS-ove diktature. Iz crsokaka u koji je DOS sam sebe dogurao samo su te dve opcije moguce. Ona treca, glasanje poverenja, je prestala da postoji onog trenutka kad je DOS sebi dao za pravo da ukine Skupstinu Srbije. Srecna okolnost za DOS je ta sto je trenutno u mogucnosti da zavede diktaturu. On u svojim rukama drzi jedinu instituciju koja bi mogla da taj potez spreci: Predsednistvo Srbije. Jedino predsednik Srbije ima pravo da obori vladu, raspusti Skupstinu i raspise nove parlamentarne izbore. Ono sto je jos tragicnije, samo Predsednik s ovim svojim pravom moze da primora Predsednika skupstine da sazove sednicu koju Predsednik bar kako za sada stvari stoje, ne zeli da sazove. Stoga, diktatura ili krah, na DOS-u je izbor

delija

pre 20 godina

Evo na delu demokratije za koju smo se (mislim na "narod") izborili. Zbog cega je ovako malo komentara? Da se niste mozda postideli svojih politickih pulena koji obecavahu kule i gradove, demokratiju...? Ali, neka, ne brinem se ja, docice jos gori (kako gazde budu kazale)...

Veljko

pre 20 godina

E pa bice uskoro i naslov,VLADA SRBIJE JE PALA ZATO STO JE PALA,bas zbog ovih kao sto su Gordana Comic i Ceda Jovanovic.Ovo je nevidjeni skandal,bruka i ponizenje svih poslanika a time i celog srpskog naroda i svih gradjana Srbije,Deset sati da se ceka na pocetak redovne sednice parlamenta Srbije zato sto Vlada srbije nema vecinu da skine sa dnevnog reda pitanje o svom poverenju, a hvalili su se da kad god hoce opozicija moze da trazi njihovu smenu i sednica ce biti odrzana odmah.Za mene od juce ova Vlada Srbije i predsednica parlamenta Natasa Micic ne postoje.A i bilo je krajnje vreme da sidju sa politicke scene Srbije i da vrate sve one dzipove,audije,BMWe,palate u kojima nelegalno zive i sve te silne telohranitelje i ostale privilegije koje obilato koriste na racun gladnog naroda.

Sloba

pre 20 godina

G-dja Micic bi trebala da ne prihvati ovo sto Pajtic predlaze i tako zavrsi karijeru predsednika skupstine casnim cinom. A demokrate bi trebalo da pokazu kako je obaranje vlade u skupstini normalna stvar ne samo u demokratskim drustvima vec i kod nas.

Pavle

pre 20 godina

Ovakve stvari ni Milosevicu nisu padale na pamet. Ovo je STRASNA bruka za nasu zemlju i posebno za stranku koja sebe zove demokratskom. I upravo je to ono sto je najgore jer je stvorena atmosfera da nista, apsolutno nista nije iznad interesa stranke (i u njoj jedne male interesne grupe), ni jedna institucija. Mogu sve da urade i da (sada) ne odgovaraju za to. Ne moraju ni da objasne jer imaju sve poluge vlasti u svojim rukama. Medjutim, oni moraju da budu kaznjeni i to zestoko za ovakvo ponasanje.
Nedavno je Natasa Micic rekla da misli da je vecina ljudi u Srbiji za onaj program koji je promovisan 5. oktobra. I ja mislim da je tako, ali ova vlast nije nosilac tog programa. Ova vlast je upravo postala suprotnost toga i olicenje bahate zelje za golom vlasti u kojoj se ne biraju sredstva kako bi se vlast zadrzala.

Milos

pre 20 godina

Mislim da je DS na najnizoj i najbednijoj tacki u svom postojanju. Njeni vodeci ljudi (osim Borisa Tadica, koji ionako nema neki uticaj), Ceda Jovanovic, Gordana Comic, Bojan Pajtic, Bosko Ristic, Zoran Zivkovic, Aleksandar Radosavljevic i drugi su proizvod kadrovske politike (a i same politike) koju je vodio Djindjic, a koja se svodila na to da eliminise one koji imaju drugacije misljenje, a da dovede mediokritete koji samo klimaju glavom. Oni sada ne znaju sta rade.

zorka

pre 20 godina

Dogadjaj govori sam za sebe. Teško je ne primetiti da dotična gospodja Mićić mada sumnjam da zavredjuje reč "gospodja" ima ponašanje vrlo bezobrazno i umišlja da joj je skupština njena privatna prćija.O njenoj inteligenciji da i ne govorim na sve funkcije je došla preko tuđe nesreće,ona je jedna velika sramota našeg naroda - čist bezobrazluk.

micha

pre 20 godina

Raduje me da pored onih komentara koji se mogu okarakterisati onim "Neka visi Pedro" ima i vrlo razumnih,cak bih rekao vrlo dobrih.
Nije,hajde da kazem,lepo ono sto se juce u Skupstini dogodilo. No svidelo se to nekome ili ne i to je deo legalne parlamentarne aktivnosti.(Ne volim rec borbe...)
Podseticu samo na jedan slucaj iz zemlje sa demokratskom tradicijom. Pre par godina u japanskom parlamentu desilo se nesto slicno.
Poslanik jedne od stranaka dobio je rec. Kako toj stranci nije odgovaralo da se ta tacka stavi na dnevni red ili iz nekog drugog razloga, taj poslanik je opstrukciju stranke izrazio tako, sto je sa svog poslanickog mesta do govornice isao uzasno sitnim koracima, praveci pauze, tako da mu je trebalo vise sati da stigne do govornice. Nikome nije palo na pamet da kaze da je to katastrofa ili
da je time ponizio ostale poslanike.

zorka

pre 20 godina

Dogadjaj govori sam za sebe. Teško je ne primetiti da dotična gospodja Mićić mada sumnjam da zavredjuje reč "gospodja" ima ponašanje vrlo bezobrazno i umišlja da joj je skupština njena privatna prćija.O njenoj inteligenciji da i ne govorim na sve funkcije je došla preko tuđe nesreće,ona je jedna velika sramota našeg naroda - čist bezobrazluk.

Pavle

pre 20 godina

Ovakve stvari ni Milosevicu nisu padale na pamet. Ovo je STRASNA bruka za nasu zemlju i posebno za stranku koja sebe zove demokratskom. I upravo je to ono sto je najgore jer je stvorena atmosfera da nista, apsolutno nista nije iznad interesa stranke (i u njoj jedne male interesne grupe), ni jedna institucija. Mogu sve da urade i da (sada) ne odgovaraju za to. Ne moraju ni da objasne jer imaju sve poluge vlasti u svojim rukama. Medjutim, oni moraju da budu kaznjeni i to zestoko za ovakvo ponasanje.
Nedavno je Natasa Micic rekla da misli da je vecina ljudi u Srbiji za onaj program koji je promovisan 5. oktobra. I ja mislim da je tako, ali ova vlast nije nosilac tog programa. Ova vlast je upravo postala suprotnost toga i olicenje bahate zelje za golom vlasti u kojoj se ne biraju sredstva kako bi se vlast zadrzala.

Milos

pre 20 godina

Mislim da je DS na najnizoj i najbednijoj tacki u svom postojanju. Njeni vodeci ljudi (osim Borisa Tadica, koji ionako nema neki uticaj), Ceda Jovanovic, Gordana Comic, Bojan Pajtic, Bosko Ristic, Zoran Zivkovic, Aleksandar Radosavljevic i drugi su proizvod kadrovske politike (a i same politike) koju je vodio Djindjic, a koja se svodila na to da eliminise one koji imaju drugacije misljenje, a da dovede mediokritete koji samo klimaju glavom. Oni sada ne znaju sta rade.

Veljko

pre 20 godina

E pa bice uskoro i naslov,VLADA SRBIJE JE PALA ZATO STO JE PALA,bas zbog ovih kao sto su Gordana Comic i Ceda Jovanovic.Ovo je nevidjeni skandal,bruka i ponizenje svih poslanika a time i celog srpskog naroda i svih gradjana Srbije,Deset sati da se ceka na pocetak redovne sednice parlamenta Srbije zato sto Vlada srbije nema vecinu da skine sa dnevnog reda pitanje o svom poverenju, a hvalili su se da kad god hoce opozicija moze da trazi njihovu smenu i sednica ce biti odrzana odmah.Za mene od juce ova Vlada Srbije i predsednica parlamenta Natasa Micic ne postoje.A i bilo je krajnje vreme da sidju sa politicke scene Srbije i da vrate sve one dzipove,audije,BMWe,palate u kojima nelegalno zive i sve te silne telohranitelje i ostale privilegije koje obilato koriste na racun gladnog naroda.

Filip Vojvodic-Medic

pre 20 godina

Ili je ovo kraj DOS-aili je pocetak DOS-ove diktature. Iz crsokaka u koji je DOS sam sebe dogurao samo su te dve opcije moguce. Ona treca, glasanje poverenja, je prestala da postoji onog trenutka kad je DOS sebi dao za pravo da ukine Skupstinu Srbije. Srecna okolnost za DOS je ta sto je trenutno u mogucnosti da zavede diktaturu. On u svojim rukama drzi jedinu instituciju koja bi mogla da taj potez spreci: Predsednistvo Srbije. Jedino predsednik Srbije ima pravo da obori vladu, raspusti Skupstinu i raspise nove parlamentarne izbore. Ono sto je jos tragicnije, samo Predsednik s ovim svojim pravom moze da primora Predsednika skupstine da sazove sednicu koju Predsednik bar kako za sada stvari stoje, ne zeli da sazove. Stoga, diktatura ili krah, na DOS-u je izbor

Sloba

pre 20 godina

G-dja Micic bi trebala da ne prihvati ovo sto Pajtic predlaze i tako zavrsi karijeru predsednika skupstine casnim cinom. A demokrate bi trebalo da pokazu kako je obaranje vlade u skupstini normalna stvar ne samo u demokratskim drustvima vec i kod nas.

delija

pre 20 godina

Evo na delu demokratije za koju smo se (mislim na "narod") izborili. Zbog cega je ovako malo komentara? Da se niste mozda postideli svojih politickih pulena koji obecavahu kule i gradove, demokratiju...? Ali, neka, ne brinem se ja, docice jos gori (kako gazde budu kazale)...

Predrag

pre 20 godina

Neverovatan bezobrazluk, ne toliko sto sednica nije odrzana nego nacin na koji je Comicka to objasnila narodu. Ako ni zbog cega drugog, a ono samo zbog ovakvih stvari ova i ovakva vlada bi trebalo da padne, ode. Mogli su bar ove stvari da nauce od Milosevica, on ih je, a i nas, vozao kao decu deset godina a ovakve stvari se nikad nisu desavale, sada oni rade isto, samo na mnogo gori nacin. Ali malo su se prevarili jer cudan smo mi narod gospodo, u ovoj zemlji djavo uvek dodje po svoje, jedina je nesreca sto dolazi mnogo cesto, i to toliko cesto da pomislim da je non-stop ovde . ...ALI NECE NI ON VECNO, NADAM SE.

Dejan

pre 20 godina

Same demokrate moraju da mole Zivkovica i Cedu da raspisu izbore inace, koliko sam cuo lose im se pise, mislim da u opste neznaju kakvo je raspolozenje u unutrasnjosti. Mi ovde u Beogradu smo najneobavesteniji, kao za vreme Milosevica. Zato demokrate raspisujte izbore sto pre inace cete biti lustrirani na najprimitivniji nacin.

Marko

pre 20 godina

Neverovatna je zelja ljudi da ostanu na vlasti u situaciji kada su u potpunosti izgubili poverenje naroda koji ih je doveo na tu vlast. Samo, ne moze se sada traziti samo promena vlasti, nego sudjenja i hapsenja. Ovo se narocito odnosi na clanove sektoidne grupe koja sebe naziva GSS. Takodje, sta se desilo sa Janjusevicem, Kolesarom, Rasetom-Vukosavljevic, raznim bebama i cedama? Gospodo, pa ne mislite valjda da cete se tako lako izvuci. Gnev naroda ce ovog puta biti mnogo veci, jer od pripadnika proslog rezima nismo nista dobro ni ocekivali, a u vas smo pre tri godine ulozili sve nase nade. Pad ce biti suvise bolan, za neke i poguban.

Rasko Pavlovic

pre 20 godina

Sustinski gledano, od juce je Srbija u diktaturi i totalitarizmu jer je DOS unistio posledju instituciju demokratske vlasti. Ostaje samo nada da ce se pojedinci u samom DOS-u, iznutra, izboriti za konacno raspisivanje izbora i borbu za demokratske institucije, koje ni posle tri godine jos nisu zazivele.

Svetlana

pre 20 godina

Ovo me neodoljivo podseca na radikalske dane u skupstini. Osetila sam isti prezir i nemoc kao i onda kada se Seselj na isti nacin osmehivao novinarima, kao juce Gordana Comic. Ovo samo ucvrscuje moje uverenje da institucije zaista cine ljudi koji se u njima nalaze. Oni koji sada "vladaju" su drsko glupi, nekreativni, nemotivisani, i bez ikakve sposobnosti da osmisle svoje poteze dalje od prvog narednog, a jos manje sposobni da predvide poteze svojih protivnika.

Jedna velika zabluda Zorana Djindjidja je ta da njegovim ubistvom nece ubiti drzavu, ni institucije!!! Ubili su i drzavu i institucije, a njegovi "naslednici" su uspeli da ubiju i nadu da je bolji zivot moguc!!

Nele

pre 20 godina

"Sramota" je veoma istrosena rac kada se radi o nasoj politickoj sceni! Ali ovo prevazilazi sve moguce negativne atribute! Pre svega je krajnje nepristojno ostaviti ljude da cekaju ceo dan u prostoriji koja nije definisana kao cekaonica. Osim toga ovaj komentar Gordane Comic potvrdjuje da njima u tom krnjem DOS- u nije potrebna vecina nego BAGER, koji bi ih pocistio! Jedno je kad Srbija nema predsednika cija funkcija i nije toliko vazna kad radi skupstina. Drugo je kad nema predsednika, a skupstina biva ukinuta na kolegijumu neke odrpane koalicije. To se inace zove drzavni udar!

Sasa

pre 20 godina

Da li Djelic razmislja o tome koliko je kostao jucerasnji dan u Skupstini, a nista nije uradjeno.
I znate sta. Sinoc se neko debelo opario jer su garant kupili nekog da bi u cetvrtak dobili vecinu. Pazite vecina ce biti za jedan ili dva poslanika. Neko se debelo opario. Ili je nekom nesto debelo oprosteno i zaboravljeno. A onaj cinicni izraz lica Gordane Comic nikad necu zaboraviti.
Demokrate, vlast se gubi isto kao sto se i dobija. Dakle u sekundi. Barem ovde kod nas i ajte vec jednom budite svesni toga jer mi je muka da gledam kako se ponizavate i koprcate kao riba na suvom. Nasukali ste se i to je to. Mozda i izvucete neki pozitivan glas ako budete dostojanstveni ali cini mi se da cete ociti na djubrsite istorije zbog ovakvog ponasanja. Da mi je neko u oktobru 2000 pricao da mozete ovako da se ponasate ne bih mu verovao ali ... covek se uci dok je ziv. Samo se vi nicemu necete nauciti.

zorgo

pre 20 godina

Slazem se sa komentarima koje sam procitao i postavljam pitanje ko ce da snosi troskove jucerasnjeg neodrzavanja sednice. I sami znamo da je vecina poslanika iz unutrasnjosti i da svaki njihov dolazak a i samo odrzavanje sednica Parlamenta placaju poreski obveznici. Da li postoji institucija ili zakon koji moze da tereti DOS i sve stranke na vlasti i ispostavi im racun ...

Sloba je bio nacionalna katastrofa ali je beba za vas ...
On i kad je prodavao (citaj privatizovao Telekom) zeznuo je i pokrao Italijane i Grke

VI - DOS - pokradoste i zeznuste vasim privatizacijama - NAROD -

pa jos sada ovo sa skupstinom i to bez TV prenosa .. nadam se da cemo svi mi jednog dana gledati TV prenos vaseg hapsenja gospodo glavni DOS-ovci ..

PA MI SMO STVARNO LUD NAROD KAD SMO TRPELI DO 5 OKTOBRA I TRPIMO I POSLE 5 OKTOBRA

kad malo bolje razmislim i ovi sa druge strane OPOZICIJA nista nisu bolji ....

student masinstva

pre 20 godina

Njegovo Kraljevsko Visocanstvo, Cedomir Jovanovic, uz to i podpredsednik vlade, juce ne dozvoljava da pocne sednica skupstine ponizavajuci oko 240 poslanika koji cekaju ceo dan. Inace skupstina bira vladu,i vlada za svoj rad odgovara skupstini. Molim poslednje okorele DS-ovce da razmisle jesmo li se za ovo borili 5. oktobra?

goran

pre 20 godina

Kakva diktatura! Gluposti! Dos je istrosen i ovo je pokusaj da se jos malo sacuva vlast. Pitanje dana je kada ce se ici na vanredne izbore. Ovo stanje je stanje klinicke smrti Dos-a i drzavnih institucija. I oni to znaju, cak bolje od nas. Bice nova preraspodela vlasti.

Sima

pre 20 godina

Nije bilo pa sta. Svakako nista nebi bilo gotovo samo bi mlatili prazne price i kukali.
Bas lepo sto su sedeli tamo i cekali. U ostalom to im je i posao. Nema sta da se uvrede i zale. Vreme bi proslo i pare bi se potrosile a odluke nema. Bar jos koji put neka ih ovako okupe. Vlada ce pasti ili nece bez obzira na ovo. Jako mi je interesantna rasprava novinara i Gordane Comic. Nisam siguran da nije shvatio samo nije odoleo da se malo ne pokaze. Bilo bi bolje da samo prenese to sto je receno a komentatora imamo i previse. Ako bi zeleo da se raspravlja sa tom zenom neka to proba bez sakrivanja iza novinarske profesije. Nije obavezan da je ceka. Ima i drugih poslova.

Urbaniak

pre 20 godina

Vlada je u samrtnickom ropcu, pa se u skladu sa tim i ponasa. U nedostatku kako politicke tako i elementarne kulture i morala to izgleda upravo ovako kako izgleda. Ponekad sam zaista srecan sto zivim izvan satre koju su napravili od zemlje Srbije.

Zoran

pre 20 godina

Komentari su zaista uzbudljivi. Kriza u parlamentu je izazvana kupovinom poslanika. Koje stranke su kupile poslanike je jasno to su one koje nisu bile parlamentarne stranke posle zadnjih izbora. Ja se slazem da moraju biti izbori ako vlada nema vecinu u parlamentu, ali je interesantno da je vlada izgubila vecinu zato sto su se pojedini poslanici prodali i unovcili svoj poslanicki mandat. Nemojte biti nerealni i samo vladu kritikovati, jer i poslanici u parlamentu nisu bas na novou. Najinteresantniji komentar je: Mislim da je to poraz demokratije i ovde se vise nevodi racuna o interesima gradjana. Ovako se oglasio potpredsednik odnedavno parlamentarne stranke G17 plus gospodin Mladjan Dinkic, koji je tvorac ovakvih skandaloznih dogadjana i to otkako je izgubio mesto guvernera NBS a to je najverovatnije taj interes gradjana Srbije. Nezaboravite samo jedno i Slobodan Milosevic se celo vreme svoje vladavine kleo u interes naroda i zbog toga interesa danas sedi u Hagu. Nazalost ubistvom Dr. Zorana Djindjica Srbija je izgubila jedinog politicara koji je imao viziju Srbija u Evropskoj zajednici. Ovi danasnji izgleda nisu svesni kojim su putem krenuli ali to njima uopste nije vazno najvaznije je da se dokopaju vlasti prodaju svoj mandat i zavrse neke svoje finansiske probleme.

Jelena PAvlovic

pre 20 godina

Srbija bi trebalo da u celini postane protektorat, tj da je neko okupira i pocne da vodi posao. Ljudi neka rade za 6-7 evra na sat, ali da svi rade. Nismo mi kao narod sazreli dovoljno da zivimo u demokratiji i prihvatamo promene. Nikome iz vlade nismo imali dovoljno strpljenje da damo sansu, pa tek kada je najbolji od nas stradao, na trenutak smo pomislili da smo pogresili. Gresiti je ljudki i gresaka se ne treba stideti. Ali gresiti stalno i iz toga ne izvuci nista je pogibeljno. Okupacija je skupa i trebalo bi da je isplatljiva kako bi do nje doslo. Nismo zreli politicki da bismo imali skupstinu. Kakvi izbori, kakvi bakraci. Prosipanje iz supljeg u prazno nije nista.

Ivan Nikolic

pre 20 godina

Definitivno je dosao trenutak za raspisivanje izbora, da se politicka scena Srbije najzad procisti i da se mini i kombi stranke vrate tamo gde im je i mesto, a ne da se bave ucenama ucestvujuci u vlasti koja im objektivno nikada ne bi pripala. Na taj nacin ce postizborne koalcije (koje su neminovne) biti mnogo zdravije i efikasnije u svemu sto budu radile.....

CA

pre 20 godina

Pa evo, ja sam naklonjen DS, i moram reci da ovako nesto nisam ocekivao. Jednostavno i tuzno moram reci da je ovo skupstinska atmosfera kao iz onih dana.

Sa druge strane, 'kupovina' poslanika je nesto isto tako strasno. Ti i takvi ljudi ce nastaviti da budu poslanici a samim cinom svoje prodaje su izgubili svaki kredibilitet da makar i pogledaju zdanje parlamenta iznutra.

Sve u svemu, i zbog ovih na vlasti, bas kao i zbog ovih drugih trebaju izbori, mada se bojim da se ni tada necemo pribliziti sustinskom boljitku vec da ce se privremeno stvari smiriti, pa onda opet 100 dana, pa 1000 dana i tako u krug. Neverovatno je da se ne moze naci snaga da se zemlja i njen narod povedu ka sustinskim promenama kako u demokratiji tako i u ekonomiji...

S. Lonchar

pre 20 godina

Sednica je zakazana, poslanici i novinari na okupu, ceka se 10 sati da se pocne. Zasto ne pochinju? Zato sto ako pocnu - vlada pada. Dajte da odlozimo za cetvrtak. Kao da ce do cetvrtka vlada da ozdravi. Za sve prakticne svrhe - vlada je juce pala. Onog momenta, smatram Srpskom politickom scenom dominirace (proci ce kroz ceshalj izbora) tri grupacije: DSS sa ubedljivo najmudrijim, najcistijim politicarom na celu (rekao bih u zadnjih 50 godina) - Kostunicom, G17 sa Labusom (najverovatnije novim PM), koji, opet po mom malom, licnom mishljenju mora da modifikuje svoj program, u koji bi sve uslo, za sta su se do sada zalagali (pro EU-SAD stil reforme) uz nedvosmisleno izjashnjavanje da ce biti u sluzbi onih shto su ih izabrali i - nikoga drugog, i na kraju zadnji ali ne najnevazniji - nova levica, koja mora da postoji u svakoj zemlji, koja predstavlja najsiromasnije i najnemocnije, a koju ce predvoditi mladja geeneracija, oni koji se nisu tukli sa svim susedima. Te tri grupacije opet po mom, malom misljenju od starta mora da obecaju narodu novu vladu koja bi TRAJALA SAMO GODINU DANA. Za tu godinu dana treba pokushati izgraditi demokratske institucije:
~ Sudstvo, zakleti da budu totalno neutralni.
~ Predsednik, kao stozer izvrsne vlasti, biran direktno od strane naroda, bez glupih konsensusa i sa istinskim glasacima. Preporucio bih da i nas iz vana sa dvojnim drzavljanstvom ukljucite u elektronsko glasanje, sa aparaturom u ambasadama. Ne vidim nikakvo zlo od toga. Naprotiv dobili bi puno od veze koja vam je jako potrebna (uzor: Jevreji).
~ Vlada, koja vodi dnevnu politiku sve dokle dok ne bude opozvana na inicijativu predsednika i glasanjem u skupstini.
Usto - policija i vojstva da budu u civilnim rukama, kako zakon regulise.
Za tu godinu dana treba USVOJITI NOVI USTAV KOJI BI OBEZBEDIO DA NIKAD VISHE NE DODJE DO UZURPACIJE VLASTI U SRBIJI (tipa SM, ili ovog sadashnjeg - sednice nema, ZBOG TOGA SHTO JE NEMA).
Izbori se moraju odmah raspisati, ali upravo zbog toga, mislim da bi bila najveca greska ako recimo novi tim koji ja predlazem (ili bilo koji drugi) - Koshtunica-Marshicanin-Labus-Dinkic-Covic, ma koliko izuzetno pametni, radni, cisti - u ovakvom odsustvu ustavnih normi i bez demokratske tradicije NE ZASLUZUJU I NE SMEJU DA BUDU IZABRANI NA 4 ILI 5 GODINA. MORALI BI POCETI SA malim poverenjem - recimo godinu dana, tako da se puzi pre nego shto se pocne da hoda.

IvanS

pre 20 godina

Izgleda da je Vlada otisla u senku. A i Skupstina je. Vanredni izbori su bili jedino resenje jos sredinom 2001. Sto se vise odlazu, to gore za demokratske snage, a bolje za bivsu crveno-crnu koaliciju

Veljko

pre 20 godina

Vreme za nove parlamentarne izbore je vec odavno proslo a sada je jednostavno neophodno
i mora se odrzati do kraja godine. Ovi sto sada jos uvek na silu berzom poslanickih mandata pokusavaju neuspesno da se odrze na vlasti odavno su izgubili kredibilitet ali su malo medijima kupili vreme i iskoristili ubistvo Djindjica da dignu medijsku kampanju i da produze svoj ostanak na vlasti koji mesec
ali sada je i to isteklo i oni neizbezno padaju, hvala Bogu.

Laki Lucijano

pre 20 godina

samo polako vi sto trazite izbore.Pogledajte rezultate lokalnih izbora u Srbiji za poslednjih godinu dana pa ce vam biti malo jasnije.

Srbin Jagodinac

pre 20 godina

Mnogo volim da vidim ove nase komentatore ovako raspisane. Kao mi smo sad popili svu pamet ovoga sveta, pa hajde da kazemo sta imamo, iako nas nista niko nije pitao. Pitam se zasto mi komentatori onda ne udjemo u stranke i borimo se za vlast? Upinjemo se tu iz petnih zila, a nikakva korist od toga. Uz to, mnogi od nas iznose stvari bez ikakvih argumenata. Dozvolite mi da vas podsetim na nekoliko cinjenica oko ove inicijative za smenu vlade i predsednika Skupstine:
1. DOS je sam protiv svih trenutno. To je onaj DOS kome smo mi u revoluciji dali mandat da obori vlast SPS-a i SRS-a.
2. DSS i G17 su sa SPS-om, SRS-om, SSJ i SPO-om.
3. Nikakav zakon ovde jos nije prekrsen, jer vladajuca vecina, kao i sam predsednik Skupstine imaju pravo da zakazu sednicu kada to njima najvise odgovara, naravno u zakonskim rokovima.
4. Sednice parlamenta mogu biti odlozene, prekidane, nastavljane, i to bez rednog poretka - isto po zakonu, i to nije samo slucaj u Srbiji, vec i u celom svetu.
5. Opozicija ima legitimno pravo da trazi da se obori vlast, ali ukoliko ocekuje da joj vlast ustupi stolicu i ponudi ratluk i vodu, onda je vise nego smesna. Vlast ima pravo da iskoristi sve zakonske mogucnosti za svoju odbranu i to je deo parlamentarizma i demokratije. To sto se nekima to ne svidja, pa ni meni, ne menja stvar.
6. Vreme koje smo proveli u bedi i nemastini do Oktobra 2000-te, je bilo mnogo crnje nego sada. Za ekonomski oporavak iz takve krize je potrebno bar isto toliko vremena koliko je kriza stvarana, a to se moze desiti samo u najludjim snovima - obicno je potrebno mnogo duze.
Samo vi komentatori nastavite i uzivajte!

Ivana

pre 20 godina

Kada sam bila protiv Slobe, znala sam zasto sam protiv: zato sto nas je opljackao, zato sto nas je uvukao u ratove i zato sto nas je zatvorio u kavez sankcija. Sada sam za ovu vlast zato sto sve to ne radi, vec radi na sasvim drugacijoj politici. Sve ostalo je politicka berza, kupo-prodaja glasova, nalazenje saveznika... ali sve to mene i ne zanima. Pravac kretanja ove vlasti je sasvim ispravan, a Zivkovic je uprkos svemu trenutno jedini politicar od autoriteta, pa ma koliko mu svi na svemu zamerali. Mozemo samo da mu cestitamo. A za ove druge: More Turci ne orite drumove!

kaja

pre 20 godina

I Milošević je nameravao da odloži drugi krug predsedničkih izbora kada mu je bilo jasno da je sve uzgubljeno, tako se i DOS sada ponaša. Liče na njih preko granice podnošljivosti!

Zoran

pre 20 godina

Ovo je stvarno bruka za nasu demokratijicu, glasao sam za nih , a ne za njihove gluposti. Ja sam za hitno raspisivanje izbora i parlamentalnih , i predsednickih i referenduma za ceo ustav.Poznajem Comicku i ne znam ko je nju postavio za podpredsenika DS sto pokazuje da se ne zna ko zapravo vlada u DS. Treba hitno raspisati opste izbore posle ovog.Prvo nisu napisali Ustav, pa lustracija, drzavni simboli su ostali isti kao i u doba komunizma i onog nepojamnika iz Haga.

Elena

pre 20 godina

Dakle, kako smo rekli? Sednice nema zato sto je u 18:00 isteklo radno vreme skupstine. Od ovakve osobe koja bez trunke blama i grize savesti dolazi posle 9 sati (nerada te iste skupstine)i izjavljuje ovako nesto covek zaista moze da ocekuje da kao obrazlozenje na pitanje Zasto? kaze Zato. Jer, zaista, ako ni svemocni DOS sa svim strankama, substrankama i pseudostrankama nije mogao da da objasnjenje (kakvo takvo)znaci da su doterali cara do duvara. Sve ostalo moze a i ne mora da znaci da ce Vlada pasti ili da je vec pala (Natasa Micic je, zaista, sporedni lik u celoj prici), ali izjava Gordane Comic i povlacenje DOS-a u misiju rupu, kao i sve ucestalije izjave raznih ministara u stilu "Pa sta ako padne Vlada" meni su dovoljno jasan pokazatelj da je njihovo vreme zaista isteklo. Bas kao i Slobino.

Bojan, bg

pre 20 godina

Mislim da bi trebalo podnetu krivicnu prijavu protiv gdje. Natase Micic zbog opstrukcije rada parlamenta. Ukoliko je odgovor ds-gss-a , da sednica nije odrzana zbog toga sto se predsednica parlamenta nije osecala dobro (za sta postoje objektivni razlozi) , onda krivicnu prijavu treba podneti protiv gdje. Gordane Comic, njene zamenice, koja je, kako smo mogli da vidimo juce, bila stabilnog zdravstvenog stanja.

steva

pre 20 godina

Gospodo, vanredni izbori su neophodni i vec je trebalo da budu odrzani, ne zato sto je situacija u Srbiji neizdrziva. Naprotiv, oni su postali neophodnost zato sto nije u potpunosti napravljen prekid sa starim rezimom, ali ja za to ne krivim vlast vec one koji su iz nje pobegli kada je bilo gusto. Sacekajmo predstojece sednice Skupstine da vidimo ko zajedno sa kim podize ruke i glasa za odredjene predloge. Sve ce onda biti jasno.

slavko milanovic

pre 20 godina

Da podvucem crtu,za danas!Dosao nam u posetu Grk,dolazi Solana,dolazi Sreder,Amerika zadovoljna vojnom ponudom.Hej,koliko li ce para za podmazivanje da stigne!!?Pa sta mislite da ovi ne znaju svoj posao?

zorka

pre 20 godina

Dogadjaj govori sam za sebe. Teško je ne primetiti da dotična gospodja Mićić mada sumnjam da zavredjuje reč "gospodja" ima ponašanje vrlo bezobrazno i umišlja da joj je skupština njena privatna prćija.O njenoj inteligenciji da i ne govorim na sve funkcije je došla preko tuđe nesreće,ona je jedna velika sramota našeg naroda - čist bezobrazluk.

Pavle

pre 20 godina

Ovakve stvari ni Milosevicu nisu padale na pamet. Ovo je STRASNA bruka za nasu zemlju i posebno za stranku koja sebe zove demokratskom. I upravo je to ono sto je najgore jer je stvorena atmosfera da nista, apsolutno nista nije iznad interesa stranke (i u njoj jedne male interesne grupe), ni jedna institucija. Mogu sve da urade i da (sada) ne odgovaraju za to. Ne moraju ni da objasne jer imaju sve poluge vlasti u svojim rukama. Medjutim, oni moraju da budu kaznjeni i to zestoko za ovakvo ponasanje.
Nedavno je Natasa Micic rekla da misli da je vecina ljudi u Srbiji za onaj program koji je promovisan 5. oktobra. I ja mislim da je tako, ali ova vlast nije nosilac tog programa. Ova vlast je upravo postala suprotnost toga i olicenje bahate zelje za golom vlasti u kojoj se ne biraju sredstva kako bi se vlast zadrzala.

Milos

pre 20 godina

Mislim da je DS na najnizoj i najbednijoj tacki u svom postojanju. Njeni vodeci ljudi (osim Borisa Tadica, koji ionako nema neki uticaj), Ceda Jovanovic, Gordana Comic, Bojan Pajtic, Bosko Ristic, Zoran Zivkovic, Aleksandar Radosavljevic i drugi su proizvod kadrovske politike (a i same politike) koju je vodio Djindjic, a koja se svodila na to da eliminise one koji imaju drugacije misljenje, a da dovede mediokritete koji samo klimaju glavom. Oni sada ne znaju sta rade.

Veljko

pre 20 godina

E pa bice uskoro i naslov,VLADA SRBIJE JE PALA ZATO STO JE PALA,bas zbog ovih kao sto su Gordana Comic i Ceda Jovanovic.Ovo je nevidjeni skandal,bruka i ponizenje svih poslanika a time i celog srpskog naroda i svih gradjana Srbije,Deset sati da se ceka na pocetak redovne sednice parlamenta Srbije zato sto Vlada srbije nema vecinu da skine sa dnevnog reda pitanje o svom poverenju, a hvalili su se da kad god hoce opozicija moze da trazi njihovu smenu i sednica ce biti odrzana odmah.Za mene od juce ova Vlada Srbije i predsednica parlamenta Natasa Micic ne postoje.A i bilo je krajnje vreme da sidju sa politicke scene Srbije i da vrate sve one dzipove,audije,BMWe,palate u kojima nelegalno zive i sve te silne telohranitelje i ostale privilegije koje obilato koriste na racun gladnog naroda.

Filip Vojvodic-Medic

pre 20 godina

Ili je ovo kraj DOS-aili je pocetak DOS-ove diktature. Iz crsokaka u koji je DOS sam sebe dogurao samo su te dve opcije moguce. Ona treca, glasanje poverenja, je prestala da postoji onog trenutka kad je DOS sebi dao za pravo da ukine Skupstinu Srbije. Srecna okolnost za DOS je ta sto je trenutno u mogucnosti da zavede diktaturu. On u svojim rukama drzi jedinu instituciju koja bi mogla da taj potez spreci: Predsednistvo Srbije. Jedino predsednik Srbije ima pravo da obori vladu, raspusti Skupstinu i raspise nove parlamentarne izbore. Ono sto je jos tragicnije, samo Predsednik s ovim svojim pravom moze da primora Predsednika skupstine da sazove sednicu koju Predsednik bar kako za sada stvari stoje, ne zeli da sazove. Stoga, diktatura ili krah, na DOS-u je izbor

Sloba

pre 20 godina

G-dja Micic bi trebala da ne prihvati ovo sto Pajtic predlaze i tako zavrsi karijeru predsednika skupstine casnim cinom. A demokrate bi trebalo da pokazu kako je obaranje vlade u skupstini normalna stvar ne samo u demokratskim drustvima vec i kod nas.

delija

pre 20 godina

Evo na delu demokratije za koju smo se (mislim na "narod") izborili. Zbog cega je ovako malo komentara? Da se niste mozda postideli svojih politickih pulena koji obecavahu kule i gradove, demokratiju...? Ali, neka, ne brinem se ja, docice jos gori (kako gazde budu kazale)...

Predrag

pre 20 godina

Neverovatan bezobrazluk, ne toliko sto sednica nije odrzana nego nacin na koji je Comicka to objasnila narodu. Ako ni zbog cega drugog, a ono samo zbog ovakvih stvari ova i ovakva vlada bi trebalo da padne, ode. Mogli su bar ove stvari da nauce od Milosevica, on ih je, a i nas, vozao kao decu deset godina a ovakve stvari se nikad nisu desavale, sada oni rade isto, samo na mnogo gori nacin. Ali malo su se prevarili jer cudan smo mi narod gospodo, u ovoj zemlji djavo uvek dodje po svoje, jedina je nesreca sto dolazi mnogo cesto, i to toliko cesto da pomislim da je non-stop ovde . ...ALI NECE NI ON VECNO, NADAM SE.

Dejan

pre 20 godina

Same demokrate moraju da mole Zivkovica i Cedu da raspisu izbore inace, koliko sam cuo lose im se pise, mislim da u opste neznaju kakvo je raspolozenje u unutrasnjosti. Mi ovde u Beogradu smo najneobavesteniji, kao za vreme Milosevica. Zato demokrate raspisujte izbore sto pre inace cete biti lustrirani na najprimitivniji nacin.

Marko

pre 20 godina

Neverovatna je zelja ljudi da ostanu na vlasti u situaciji kada su u potpunosti izgubili poverenje naroda koji ih je doveo na tu vlast. Samo, ne moze se sada traziti samo promena vlasti, nego sudjenja i hapsenja. Ovo se narocito odnosi na clanove sektoidne grupe koja sebe naziva GSS. Takodje, sta se desilo sa Janjusevicem, Kolesarom, Rasetom-Vukosavljevic, raznim bebama i cedama? Gospodo, pa ne mislite valjda da cete se tako lako izvuci. Gnev naroda ce ovog puta biti mnogo veci, jer od pripadnika proslog rezima nismo nista dobro ni ocekivali, a u vas smo pre tri godine ulozili sve nase nade. Pad ce biti suvise bolan, za neke i poguban.

Rasko Pavlovic

pre 20 godina

Sustinski gledano, od juce je Srbija u diktaturi i totalitarizmu jer je DOS unistio posledju instituciju demokratske vlasti. Ostaje samo nada da ce se pojedinci u samom DOS-u, iznutra, izboriti za konacno raspisivanje izbora i borbu za demokratske institucije, koje ni posle tri godine jos nisu zazivele.

Svetlana

pre 20 godina

Ovo me neodoljivo podseca na radikalske dane u skupstini. Osetila sam isti prezir i nemoc kao i onda kada se Seselj na isti nacin osmehivao novinarima, kao juce Gordana Comic. Ovo samo ucvrscuje moje uverenje da institucije zaista cine ljudi koji se u njima nalaze. Oni koji sada "vladaju" su drsko glupi, nekreativni, nemotivisani, i bez ikakve sposobnosti da osmisle svoje poteze dalje od prvog narednog, a jos manje sposobni da predvide poteze svojih protivnika.

Jedna velika zabluda Zorana Djindjidja je ta da njegovim ubistvom nece ubiti drzavu, ni institucije!!! Ubili su i drzavu i institucije, a njegovi "naslednici" su uspeli da ubiju i nadu da je bolji zivot moguc!!

Nele

pre 20 godina

"Sramota" je veoma istrosena rac kada se radi o nasoj politickoj sceni! Ali ovo prevazilazi sve moguce negativne atribute! Pre svega je krajnje nepristojno ostaviti ljude da cekaju ceo dan u prostoriji koja nije definisana kao cekaonica. Osim toga ovaj komentar Gordane Comic potvrdjuje da njima u tom krnjem DOS- u nije potrebna vecina nego BAGER, koji bi ih pocistio! Jedno je kad Srbija nema predsednika cija funkcija i nije toliko vazna kad radi skupstina. Drugo je kad nema predsednika, a skupstina biva ukinuta na kolegijumu neke odrpane koalicije. To se inace zove drzavni udar!

Sasa

pre 20 godina

Da li Djelic razmislja o tome koliko je kostao jucerasnji dan u Skupstini, a nista nije uradjeno.
I znate sta. Sinoc se neko debelo opario jer su garant kupili nekog da bi u cetvrtak dobili vecinu. Pazite vecina ce biti za jedan ili dva poslanika. Neko se debelo opario. Ili je nekom nesto debelo oprosteno i zaboravljeno. A onaj cinicni izraz lica Gordane Comic nikad necu zaboraviti.
Demokrate, vlast se gubi isto kao sto se i dobija. Dakle u sekundi. Barem ovde kod nas i ajte vec jednom budite svesni toga jer mi je muka da gledam kako se ponizavate i koprcate kao riba na suvom. Nasukali ste se i to je to. Mozda i izvucete neki pozitivan glas ako budete dostojanstveni ali cini mi se da cete ociti na djubrsite istorije zbog ovakvog ponasanja. Da mi je neko u oktobru 2000 pricao da mozete ovako da se ponasate ne bih mu verovao ali ... covek se uci dok je ziv. Samo se vi nicemu necete nauciti.

zorgo

pre 20 godina

Slazem se sa komentarima koje sam procitao i postavljam pitanje ko ce da snosi troskove jucerasnjeg neodrzavanja sednice. I sami znamo da je vecina poslanika iz unutrasnjosti i da svaki njihov dolazak a i samo odrzavanje sednica Parlamenta placaju poreski obveznici. Da li postoji institucija ili zakon koji moze da tereti DOS i sve stranke na vlasti i ispostavi im racun ...

Sloba je bio nacionalna katastrofa ali je beba za vas ...
On i kad je prodavao (citaj privatizovao Telekom) zeznuo je i pokrao Italijane i Grke

VI - DOS - pokradoste i zeznuste vasim privatizacijama - NAROD -

pa jos sada ovo sa skupstinom i to bez TV prenosa .. nadam se da cemo svi mi jednog dana gledati TV prenos vaseg hapsenja gospodo glavni DOS-ovci ..

PA MI SMO STVARNO LUD NAROD KAD SMO TRPELI DO 5 OKTOBRA I TRPIMO I POSLE 5 OKTOBRA

kad malo bolje razmislim i ovi sa druge strane OPOZICIJA nista nisu bolji ....

student masinstva

pre 20 godina

Njegovo Kraljevsko Visocanstvo, Cedomir Jovanovic, uz to i podpredsednik vlade, juce ne dozvoljava da pocne sednica skupstine ponizavajuci oko 240 poslanika koji cekaju ceo dan. Inace skupstina bira vladu,i vlada za svoj rad odgovara skupstini. Molim poslednje okorele DS-ovce da razmisle jesmo li se za ovo borili 5. oktobra?

goran

pre 20 godina

Kakva diktatura! Gluposti! Dos je istrosen i ovo je pokusaj da se jos malo sacuva vlast. Pitanje dana je kada ce se ici na vanredne izbore. Ovo stanje je stanje klinicke smrti Dos-a i drzavnih institucija. I oni to znaju, cak bolje od nas. Bice nova preraspodela vlasti.

Sima

pre 20 godina

Nije bilo pa sta. Svakako nista nebi bilo gotovo samo bi mlatili prazne price i kukali.
Bas lepo sto su sedeli tamo i cekali. U ostalom to im je i posao. Nema sta da se uvrede i zale. Vreme bi proslo i pare bi se potrosile a odluke nema. Bar jos koji put neka ih ovako okupe. Vlada ce pasti ili nece bez obzira na ovo. Jako mi je interesantna rasprava novinara i Gordane Comic. Nisam siguran da nije shvatio samo nije odoleo da se malo ne pokaze. Bilo bi bolje da samo prenese to sto je receno a komentatora imamo i previse. Ako bi zeleo da se raspravlja sa tom zenom neka to proba bez sakrivanja iza novinarske profesije. Nije obavezan da je ceka. Ima i drugih poslova.

Urbaniak

pre 20 godina

Vlada je u samrtnickom ropcu, pa se u skladu sa tim i ponasa. U nedostatku kako politicke tako i elementarne kulture i morala to izgleda upravo ovako kako izgleda. Ponekad sam zaista srecan sto zivim izvan satre koju su napravili od zemlje Srbije.

Zoran

pre 20 godina

Komentari su zaista uzbudljivi. Kriza u parlamentu je izazvana kupovinom poslanika. Koje stranke su kupile poslanike je jasno to su one koje nisu bile parlamentarne stranke posle zadnjih izbora. Ja se slazem da moraju biti izbori ako vlada nema vecinu u parlamentu, ali je interesantno da je vlada izgubila vecinu zato sto su se pojedini poslanici prodali i unovcili svoj poslanicki mandat. Nemojte biti nerealni i samo vladu kritikovati, jer i poslanici u parlamentu nisu bas na novou. Najinteresantniji komentar je: Mislim da je to poraz demokratije i ovde se vise nevodi racuna o interesima gradjana. Ovako se oglasio potpredsednik odnedavno parlamentarne stranke G17 plus gospodin Mladjan Dinkic, koji je tvorac ovakvih skandaloznih dogadjana i to otkako je izgubio mesto guvernera NBS a to je najverovatnije taj interes gradjana Srbije. Nezaboravite samo jedno i Slobodan Milosevic se celo vreme svoje vladavine kleo u interes naroda i zbog toga interesa danas sedi u Hagu. Nazalost ubistvom Dr. Zorana Djindjica Srbija je izgubila jedinog politicara koji je imao viziju Srbija u Evropskoj zajednici. Ovi danasnji izgleda nisu svesni kojim su putem krenuli ali to njima uopste nije vazno najvaznije je da se dokopaju vlasti prodaju svoj mandat i zavrse neke svoje finansiske probleme.

Jelena PAvlovic

pre 20 godina

Srbija bi trebalo da u celini postane protektorat, tj da je neko okupira i pocne da vodi posao. Ljudi neka rade za 6-7 evra na sat, ali da svi rade. Nismo mi kao narod sazreli dovoljno da zivimo u demokratiji i prihvatamo promene. Nikome iz vlade nismo imali dovoljno strpljenje da damo sansu, pa tek kada je najbolji od nas stradao, na trenutak smo pomislili da smo pogresili. Gresiti je ljudki i gresaka se ne treba stideti. Ali gresiti stalno i iz toga ne izvuci nista je pogibeljno. Okupacija je skupa i trebalo bi da je isplatljiva kako bi do nje doslo. Nismo zreli politicki da bismo imali skupstinu. Kakvi izbori, kakvi bakraci. Prosipanje iz supljeg u prazno nije nista.

Ivan Nikolic

pre 20 godina

Definitivno je dosao trenutak za raspisivanje izbora, da se politicka scena Srbije najzad procisti i da se mini i kombi stranke vrate tamo gde im je i mesto, a ne da se bave ucenama ucestvujuci u vlasti koja im objektivno nikada ne bi pripala. Na taj nacin ce postizborne koalcije (koje su neminovne) biti mnogo zdravije i efikasnije u svemu sto budu radile.....

CA

pre 20 godina

Pa evo, ja sam naklonjen DS, i moram reci da ovako nesto nisam ocekivao. Jednostavno i tuzno moram reci da je ovo skupstinska atmosfera kao iz onih dana.

Sa druge strane, 'kupovina' poslanika je nesto isto tako strasno. Ti i takvi ljudi ce nastaviti da budu poslanici a samim cinom svoje prodaje su izgubili svaki kredibilitet da makar i pogledaju zdanje parlamenta iznutra.

Sve u svemu, i zbog ovih na vlasti, bas kao i zbog ovih drugih trebaju izbori, mada se bojim da se ni tada necemo pribliziti sustinskom boljitku vec da ce se privremeno stvari smiriti, pa onda opet 100 dana, pa 1000 dana i tako u krug. Neverovatno je da se ne moze naci snaga da se zemlja i njen narod povedu ka sustinskim promenama kako u demokratiji tako i u ekonomiji...

S. Lonchar

pre 20 godina

Sednica je zakazana, poslanici i novinari na okupu, ceka se 10 sati da se pocne. Zasto ne pochinju? Zato sto ako pocnu - vlada pada. Dajte da odlozimo za cetvrtak. Kao da ce do cetvrtka vlada da ozdravi. Za sve prakticne svrhe - vlada je juce pala. Onog momenta, smatram Srpskom politickom scenom dominirace (proci ce kroz ceshalj izbora) tri grupacije: DSS sa ubedljivo najmudrijim, najcistijim politicarom na celu (rekao bih u zadnjih 50 godina) - Kostunicom, G17 sa Labusom (najverovatnije novim PM), koji, opet po mom malom, licnom mishljenju mora da modifikuje svoj program, u koji bi sve uslo, za sta su se do sada zalagali (pro EU-SAD stil reforme) uz nedvosmisleno izjashnjavanje da ce biti u sluzbi onih shto su ih izabrali i - nikoga drugog, i na kraju zadnji ali ne najnevazniji - nova levica, koja mora da postoji u svakoj zemlji, koja predstavlja najsiromasnije i najnemocnije, a koju ce predvoditi mladja geeneracija, oni koji se nisu tukli sa svim susedima. Te tri grupacije opet po mom, malom misljenju od starta mora da obecaju narodu novu vladu koja bi TRAJALA SAMO GODINU DANA. Za tu godinu dana treba pokushati izgraditi demokratske institucije:
~ Sudstvo, zakleti da budu totalno neutralni.
~ Predsednik, kao stozer izvrsne vlasti, biran direktno od strane naroda, bez glupih konsensusa i sa istinskim glasacima. Preporucio bih da i nas iz vana sa dvojnim drzavljanstvom ukljucite u elektronsko glasanje, sa aparaturom u ambasadama. Ne vidim nikakvo zlo od toga. Naprotiv dobili bi puno od veze koja vam je jako potrebna (uzor: Jevreji).
~ Vlada, koja vodi dnevnu politiku sve dokle dok ne bude opozvana na inicijativu predsednika i glasanjem u skupstini.
Usto - policija i vojstva da budu u civilnim rukama, kako zakon regulise.
Za tu godinu dana treba USVOJITI NOVI USTAV KOJI BI OBEZBEDIO DA NIKAD VISHE NE DODJE DO UZURPACIJE VLASTI U SRBIJI (tipa SM, ili ovog sadashnjeg - sednice nema, ZBOG TOGA SHTO JE NEMA).
Izbori se moraju odmah raspisati, ali upravo zbog toga, mislim da bi bila najveca greska ako recimo novi tim koji ja predlazem (ili bilo koji drugi) - Koshtunica-Marshicanin-Labus-Dinkic-Covic, ma koliko izuzetno pametni, radni, cisti - u ovakvom odsustvu ustavnih normi i bez demokratske tradicije NE ZASLUZUJU I NE SMEJU DA BUDU IZABRANI NA 4 ILI 5 GODINA. MORALI BI POCETI SA malim poverenjem - recimo godinu dana, tako da se puzi pre nego shto se pocne da hoda.

IvanS

pre 20 godina

Izgleda da je Vlada otisla u senku. A i Skupstina je. Vanredni izbori su bili jedino resenje jos sredinom 2001. Sto se vise odlazu, to gore za demokratske snage, a bolje za bivsu crveno-crnu koaliciju

Veljko

pre 20 godina

Vreme za nove parlamentarne izbore je vec odavno proslo a sada je jednostavno neophodno
i mora se odrzati do kraja godine. Ovi sto sada jos uvek na silu berzom poslanickih mandata pokusavaju neuspesno da se odrze na vlasti odavno su izgubili kredibilitet ali su malo medijima kupili vreme i iskoristili ubistvo Djindjica da dignu medijsku kampanju i da produze svoj ostanak na vlasti koji mesec
ali sada je i to isteklo i oni neizbezno padaju, hvala Bogu.

Laki Lucijano

pre 20 godina

samo polako vi sto trazite izbore.Pogledajte rezultate lokalnih izbora u Srbiji za poslednjih godinu dana pa ce vam biti malo jasnije.

Srbin Jagodinac

pre 20 godina

Mnogo volim da vidim ove nase komentatore ovako raspisane. Kao mi smo sad popili svu pamet ovoga sveta, pa hajde da kazemo sta imamo, iako nas nista niko nije pitao. Pitam se zasto mi komentatori onda ne udjemo u stranke i borimo se za vlast? Upinjemo se tu iz petnih zila, a nikakva korist od toga. Uz to, mnogi od nas iznose stvari bez ikakvih argumenata. Dozvolite mi da vas podsetim na nekoliko cinjenica oko ove inicijative za smenu vlade i predsednika Skupstine:
1. DOS je sam protiv svih trenutno. To je onaj DOS kome smo mi u revoluciji dali mandat da obori vlast SPS-a i SRS-a.
2. DSS i G17 su sa SPS-om, SRS-om, SSJ i SPO-om.
3. Nikakav zakon ovde jos nije prekrsen, jer vladajuca vecina, kao i sam predsednik Skupstine imaju pravo da zakazu sednicu kada to njima najvise odgovara, naravno u zakonskim rokovima.
4. Sednice parlamenta mogu biti odlozene, prekidane, nastavljane, i to bez rednog poretka - isto po zakonu, i to nije samo slucaj u Srbiji, vec i u celom svetu.
5. Opozicija ima legitimno pravo da trazi da se obori vlast, ali ukoliko ocekuje da joj vlast ustupi stolicu i ponudi ratluk i vodu, onda je vise nego smesna. Vlast ima pravo da iskoristi sve zakonske mogucnosti za svoju odbranu i to je deo parlamentarizma i demokratije. To sto se nekima to ne svidja, pa ni meni, ne menja stvar.
6. Vreme koje smo proveli u bedi i nemastini do Oktobra 2000-te, je bilo mnogo crnje nego sada. Za ekonomski oporavak iz takve krize je potrebno bar isto toliko vremena koliko je kriza stvarana, a to se moze desiti samo u najludjim snovima - obicno je potrebno mnogo duze.
Samo vi komentatori nastavite i uzivajte!

Ivana

pre 20 godina

Kada sam bila protiv Slobe, znala sam zasto sam protiv: zato sto nas je opljackao, zato sto nas je uvukao u ratove i zato sto nas je zatvorio u kavez sankcija. Sada sam za ovu vlast zato sto sve to ne radi, vec radi na sasvim drugacijoj politici. Sve ostalo je politicka berza, kupo-prodaja glasova, nalazenje saveznika... ali sve to mene i ne zanima. Pravac kretanja ove vlasti je sasvim ispravan, a Zivkovic je uprkos svemu trenutno jedini politicar od autoriteta, pa ma koliko mu svi na svemu zamerali. Mozemo samo da mu cestitamo. A za ove druge: More Turci ne orite drumove!

kaja

pre 20 godina

I Milošević je nameravao da odloži drugi krug predsedničkih izbora kada mu je bilo jasno da je sve uzgubljeno, tako se i DOS sada ponaša. Liče na njih preko granice podnošljivosti!

Zoran

pre 20 godina

Ovo je stvarno bruka za nasu demokratijicu, glasao sam za nih , a ne za njihove gluposti. Ja sam za hitno raspisivanje izbora i parlamentalnih , i predsednickih i referenduma za ceo ustav.Poznajem Comicku i ne znam ko je nju postavio za podpredsenika DS sto pokazuje da se ne zna ko zapravo vlada u DS. Treba hitno raspisati opste izbore posle ovog.Prvo nisu napisali Ustav, pa lustracija, drzavni simboli su ostali isti kao i u doba komunizma i onog nepojamnika iz Haga.

Elena

pre 20 godina

Dakle, kako smo rekli? Sednice nema zato sto je u 18:00 isteklo radno vreme skupstine. Od ovakve osobe koja bez trunke blama i grize savesti dolazi posle 9 sati (nerada te iste skupstine)i izjavljuje ovako nesto covek zaista moze da ocekuje da kao obrazlozenje na pitanje Zasto? kaze Zato. Jer, zaista, ako ni svemocni DOS sa svim strankama, substrankama i pseudostrankama nije mogao da da objasnjenje (kakvo takvo)znaci da su doterali cara do duvara. Sve ostalo moze a i ne mora da znaci da ce Vlada pasti ili da je vec pala (Natasa Micic je, zaista, sporedni lik u celoj prici), ali izjava Gordane Comic i povlacenje DOS-a u misiju rupu, kao i sve ucestalije izjave raznih ministara u stilu "Pa sta ako padne Vlada" meni su dovoljno jasan pokazatelj da je njihovo vreme zaista isteklo. Bas kao i Slobino.

Bojan, bg

pre 20 godina

Mislim da bi trebalo podnetu krivicnu prijavu protiv gdje. Natase Micic zbog opstrukcije rada parlamenta. Ukoliko je odgovor ds-gss-a , da sednica nije odrzana zbog toga sto se predsednica parlamenta nije osecala dobro (za sta postoje objektivni razlozi) , onda krivicnu prijavu treba podneti protiv gdje. Gordane Comic, njene zamenice, koja je, kako smo mogli da vidimo juce, bila stabilnog zdravstvenog stanja.

steva

pre 20 godina

Gospodo, vanredni izbori su neophodni i vec je trebalo da budu odrzani, ne zato sto je situacija u Srbiji neizdrziva. Naprotiv, oni su postali neophodnost zato sto nije u potpunosti napravljen prekid sa starim rezimom, ali ja za to ne krivim vlast vec one koji su iz nje pobegli kada je bilo gusto. Sacekajmo predstojece sednice Skupstine da vidimo ko zajedno sa kim podize ruke i glasa za odredjene predloge. Sve ce onda biti jasno.

slavko milanovic

pre 20 godina

Da podvucem crtu,za danas!Dosao nam u posetu Grk,dolazi Solana,dolazi Sreder,Amerika zadovoljna vojnom ponudom.Hej,koliko li ce para za podmazivanje da stigne!!?Pa sta mislite da ovi ne znaju svoj posao?

micha

pre 20 godina

Raduje me da pored onih komentara koji se mogu okarakterisati onim "Neka visi Pedro" ima i vrlo razumnih,cak bih rekao vrlo dobrih.
Nije,hajde da kazem,lepo ono sto se juce u Skupstini dogodilo. No svidelo se to nekome ili ne i to je deo legalne parlamentarne aktivnosti.(Ne volim rec borbe...)
Podseticu samo na jedan slucaj iz zemlje sa demokratskom tradicijom. Pre par godina u japanskom parlamentu desilo se nesto slicno.
Poslanik jedne od stranaka dobio je rec. Kako toj stranci nije odgovaralo da se ta tacka stavi na dnevni red ili iz nekog drugog razloga, taj poslanik je opstrukciju stranke izrazio tako, sto je sa svog poslanickog mesta do govornice isao uzasno sitnim koracima, praveci pauze, tako da mu je trebalo vise sati da stigne do govornice. Nikome nije palo na pamet da kaze da je to katastrofa ili
da je time ponizio ostale poslanike.