Živković: Bitka protiv kriminala nije završena

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2003.

12:53

Default images

Premijer Srbije Zoran Živković saopštio je da je Vlada, jednoglasnom odlukom, predložila u utorak vršiocu dužnosti predsednika Srbije Nataši Mićić da ukine vanredno stanje. Živković je rekao da je tokom vanrednog stanja potpuno razrešeno i ubistvo premijera Zorana Đinđića i još nekoliko desetina ubistava iz prethodne decenije, zatim da je rasturen lanac trgovine drogom i da je rešen veliki broj drugih krivičnih dela. Premijer Živković je rekao da, i pored toga, bitka protiv kriminala još nije završena i da će biti nastavljena istim intenzitetom i u još širem spektru nego do sada. "Za ovih 40 dana glavni prioriteti su bila ubistva, atentati. To će biti nastavljeno, ali će istraga biti jako brzo proširena i na finansijski kriminal, privredni kriminal i na sve druge vrste kriminala, preko piraterije, preko lažnih invalidskih penzija, preko svega onoga što je protivno zakonu i što destabilizuje ovu zemlju", rekao je Živković.

Premijer je ponovio da će Vlada Srbije nastaviti istim putem kojim je išla i dok je na njenom čelu bio Zoran Đinđić. On je najavio da će biti nastavljene sve započete reforme i da će biti ispunjene sve naše međunarodne obaveze, uključujući i saradnju s Haškim tribunalom. Živković je rekao da će svi potpredsednici i ministri u Vladi nastaviti da se prema građanima ponašaju onako kao i u prethodne dve i po godine. "A to znači da ćemo govoriti istinu, ma koliko ona bila bolna, da neće biti skrivanja ničega što naši građani smeju i imaju pravo da znaju, da ćemo borbu protiv kriminala okončati onda kada, ne mi, nego kada građani zaključe da je u ovoj državi kriminal pobeđen. Bitka nije završena, ona će biti nastavljena i biće, siguran sam, okončana zajedničkom pobedom građana, međunarodnog faktora, medija, policije, sudstva i svih drugih, onog trenutka kada najveći broj naših građana zaključi da je država bezbedna i da svi ovi likovi sa ružnim nadimcima odlaze u istoriju, a Srbija nastavlja svoj put prema Evropskoj uniji", rekao je Živković. On je pozvao novinare da podsećaju i građane i vladu na sve ono što je dovelo do toga da kriminal u Srbiji zahvati skoro sve sfere društva.

U zvaničnoj publikaciji Vlade o rezultatima vanrednog stanja, navodi se da je od ubistva premijera Đinđića privedeno preko 10 hiljada lica, a u pritvoru zadržano oko 4 i po hiljade. Protiv 3.200 lica podneto je oko 3.700 krivičnih prijava zbog 5.600 krivičnih dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: