Šefovi diplomatija EU u ponedeljak odlučuju o podršci SCG

Izvor: B92

Nedelja, 13.04.2003.

19:16

Default images
Šefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak će u Luksemburgu razmotriti predloge visokog predstavnika EU Havijera Solane i evropskog komesara Krisa Patena za "pomoć reformama u cilju daljeg približavanja Srbije i Crne Gore evropskim strukturama, a prvenstveno Evropskoj uniji". Kako su novinarima rekli zvaničnici EU u Briselu, Solana će evropskim ministrima podneti izveštaj o razgovorima sa rukovostvom Srbije i Srbije i Crne Gore prošlog četrvrtka i petka u Beogradu. U tim susretima su podrobno sagledane mogućnosti za finansijsku i drugu pomoć srpskim i vlastima SCG, u nastojanju da se slomi sprega organizovanog kriminala i političkih protivnika zbližavanja sa EU i evro-atlantskim strukturama. Zaključci ministarskog zasedanja EU će se odnositi i na "Srbiju i Crnu Goru/Kosovo" i na "značaj politike 'standardi pre statusa' i dijaloga Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima od uzajamnog interesa".

Funkcioneri Evropske komisije su u u petak stavili do znanja da je Evropska unija već uplatila 40 miliona evra, a još dve tranše od po 45 miliona evra će ubrzanim postupkom dostaviti Srbiji iz za ovu goidnu odobrene makroekonomske pomoći. Jedan zvaničnik Evropske komisije je objasnio da bi evropska petnaestorica mogla dati dodatna sredstva za podršku srpskim vlastima, čim se dobiju i procene Medjunarodnog monetarnog fonda o gubicima u potencijalnim investicijama i privrednoj aktivnosti, izazvanim dramatičnom situacijom posle ubistva Djindjića. Neka ministarstva u srpskoj vladi dala su procenu da bi za ukupne vanredne potrebe slamanja organizovanog kriminala i političkog ekstremizma, kao i za podmirenje ekonomskih gubitaka, budžet Srbije trebalo dodatno popuniti sa oko 400 miliona evra. Predlog obuhvata i finansiranje neophodne reorganizacije i jačanja sposobnosti snaga bezbednosti, ali i njihovog potpunog stavljanja pod nadzor parlamenta i demokratske civilne vlasti.

Funkcioner Evropske komisije je istovremeno naglasio da rukovodstva Srbije i Crne Gore u tom cilju moraju neodložno sprovesti akcioni plan o usaglašavanju dva republička ekonomska sistema. Bez toga, kako je rečeno, Evropska komisija ne može početi izradu "studije o izvodljivosti" za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju SCG Evropskoj uniji. Iako to nije u prvom planu, ostaje svakako i nužnost potpuno ispunjavanja medjunarodnih obaveza, uključujući odredbe Dejtonskog sporazuma za BiH i saradnju s Haškim sudom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: