Rat u Iraku

Izvor: B92

Sreda, 26.03.2003.

17:17

Default images

U bombardovanju Bagdada u sredu je pogođen deo grada u kom se nalazi dosta prodavnica i zanatskih radnji. Prema dosadašnjim informacijama, poginulo je najmanje 15 civila, a mnogo više je ranjeno. Izveštači televizije Rojters sa lica mesta javljaju i da je oštećen velik broj stambenih zgrada, prodavnica i automobila. Međunarodni komitet Crvenog krsta u Amanu saopštio je da je tokom bombardovanja glavnog grada Iraka u utorak ubijeno 8, a ranjeno 60 osoba. Među ranjenima je i sedmoro dece s teškim povredama. Ministar za informisanje Muhamed Saed Al Sahaf osudio je bombardovanje Bagdada, a posebno je bio oštar prema sekretaru odbrane SAD Donaldu Ramsfeldu. "On je jedan od najgorih američkih vladara. On je rekao da se američki i britanski plaćenici brane u Iraku. E pa, čestitam, gospodine Zlikovče. Branite sebe u našoj zemlji. Mi ćemo vam pokazati šta znači odbrana", rekao je on.

Sahaf je naveo i da je u bombardovanju Nasirije ranjeno više od 500 civila i uništeno više od 200 kuća. Mnogo žrtava ima i u centralnom Iraku, gde se vode žestoke bitke. Izveštač Frans presa javio je da je na ulicama grada As Čatra, 300 kilometara južno od Bagdada, video tela 20 do 25 Iračana obučenih u civilnu odeću. On kaže da su američki marinaci naišli na jak otpor iračke vojske i da je As Čatra pretvoren u mrtav grad i da se na ulicama mogu videti ostaci oko 20 kamiona, autobusa i automobila.

Jedan američki oficir saopštio je da se marinci nalaze na oko 60 kilometara severno od Nasirije, odnosno 350 kilometara jugoistočno od Bagdada. Njihovo napredovanje je i dalje praćeno žestokim borbama sa iračkim snagama. Veliki kontingent Republikanske garde, u kom se nalazi oko 1.000 vozila, krenuo je ka centralnom Iraku, gde američki marinci vode žestoke bitke sa iračkim trupama kod grada Nadžafa.

Portparol centralnog štaba, general Vinsent Bruks, izjavio je da su u bitkama kod Nasirije iračke snage koristile civile kao živi štit i da su se vojnici preoblačili u civilnu odeću. "Blizu An Nasirije prva izviđačka jedinica marinaca preuzela je kontrolu nad bolnicom koja je korišćena kao štab i skladište paravojnih snaga. U bolnici je nađeno 200 komada oružja, iračke vojne uniforme, jedan tenk, 3.000 zaštitnih odela od hemijskog oružja i špricevi s protivotrovom za nervne gasove", rekao je Bruks.

Iz Vašingtona je zvanično saopšteno da je zarobljeno preko 4.000 iračkih vojnika. Informacije o eventualnoj pobuni stanovništva u Basri još nisu potvrđene. Irački režim oštro je demantovao da se narod pobunio protiv Sadama Huseina, a britanski izvori tvrde da se u gradu definitivno nešto dešava i da su paravojne snage pucale na civile.

Međunarodni satelitski program iračke televizije u sredu je ponovo uspostavljen posle višečasovnog prekida izazvanog bombardovanjem satelitske stanice u Bagdadu.

Šef Glavnog štaba turke vojske, general Hilmi Ozkok, saopštio je da Turska neće slati svoje trupe u severni deo Iraka bez dogovora sa SAD. On je naveo da će turski vojnici ući u Irak samo ako budu izloženi pretnjama koje bi ugrozile bezbednost zemlje.

Kuvajt je u sredu u Irak poslao prvi veliki konvoj humanitarne pomoći, dok su savezničke snage prokrčile put za nove pošiljke pomoći, koristeći delfine za otklanjanje mina iz iračkih voda oko luke Um Kasr. U Um Kasr stiglo je 7 velikih kamiona s hranom i vodom za piće. Iz Kuvajta su u utorak u improvizovanu kliniku koja se nalazi na kuvajtsko-iračkoj granici poslata i 4 ambulantna vozila i medicinska oprema. Prema procenama Ujedinjenih nacija, Iračanima je ostalo zaliha u hrani za još oko 5 nedelja. Od ukupno 22 miliona stanovnika, njih skoro 13 miliona u potpunosti zavisi od te pomoći.

Tokom noći su dignuta u vazduh dva vozila koja su pripadala američkom vojnom osoblju iz baze u Vićenci u severnoj Italiji. Policija je saopštila da se radi o napadu ručnim bombama i da nije bilo žrtava. Kako za Radio B92 izveštava Marinela Ražnatović, CIA je već duže upozoravala italijanske tajne službe na moguće atentate u Italiji, a povodom rata u Iraku. Nadležne službe u Italiji preuzele su neke konkretne mere, a 4.000 vojnika nadzire objekte koji bi se mogli naći na meti atentatora. Pored eksplozija automobila američkih vojnika u Vićenci, konzularno odeljenje ambasade SAD u Rimu je zatvoreno posle otkrića koverte sa sumnjivim belim prahom. Istraga je u toku.

Savezni ured za suzbijanje kriminala u Nemačkoj u sredu je na zahtev saveznog tužioca poveo istragu protiv većeg broja osoba osumnjičenih da su po nalogu jedne velike međunarodne terorističke organizacije planirale napade u toj zemlji. Osobe protiv kojih se vodi istraga uhapšene su u utorak u Ahenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: