B2-92: UPAD U TREPCU ISPLANIRAN PROSLE SEDMICE

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.08.2000.

16:56

Default images
Akcionari kompanije Trepca su pocetkom prosle nedelje u Makedoniji odrzali tajni sastanak na kome je glavna tacka dnevnog reda bila privatizacija ovog metalurskog giganta, saznaje B2-92 iz pouzdanih izvora. Na ovom sastanku pored akcionara iz Srbije poput Fonda za razvoj Republike Srbije, Jugobanke, Beobanke, Progresa, EPS-a, ucestvovao je i Evangelos Mitilineos, kao jedan od pretendenata na vlasnistvo nad Trepcom, ali i garant Srbije da nece biti iskljucena u procesu privatizacije ovog metalurskog giganta. Nenad Vasic, ekspert za geoekonomiju sa beogradskog Fakulteta politickih nauka, smatra da je upravo ovaj sastanak ubrzao inace odavno pripremani upad Kfora u Trepci. U osvrtu na danasnja dogadjanja, Vasic za B2-92 kaze: "Ne treba ovo shvatiti kao krajnje dramatican geoekonomski incident u sirem akcionarskom smislu titulara vlasnistva ili neko drasticno narusavanje ukupne bezbednosne situacije na severu Kosova. Osnovni motiv i interes ovog tipa intervenisanja mirovnjaka KFOR-a po meni je dvojak - direktni povod je ekolosko regulisanje problema u topinicko-rudnom kompleksu koji je decenijama unazad akutni zdravstveni i sanitarni, komunalni problem grada Kosovske Mitrovice, ali, pre svega, konstantno odbijanje srpskog dela Upravnog odbora kompanije Trepca da aktivno i krajnje konstruktivno ucestvuje u razresavanju ovog vitalnog problema za sve radne ljude i gradjane". Drugi razlog koji opravdava upad, prema Vasicu je namera civilne misije da definitivno zaokruzi Trepcu kao tehnoloski sistem, a to je upravo najvaznija pretpostavka za normalizaciju zivota u podeljenoj Mitrovici. Inace, pored pomenutih domacih akcionara, trenutno na blago Trepce pretenduju Francuzi i Grci, a Vasic to objasnjava na sledeci nacin: "To je prevashodno direktor jedne francuske firme SCMN g-din Zan-Pjer Rozan koji se javno deklarise da je on vlasnik 3% akcija kompanije Trepca. G. Zan-Pjer tvrdi da mu je Beogradska banka, Jugobanka u nemogucnosti da mu isplati zaostala dugovanja prema njegovoj firmi predala svoje akcije njemu u dalje vlasnistvo. Drugi, pak, veliki privredni pretendent je veliki grcki biznismen g. Mitilineos i on tvrdi da je nejgova firma 'Militineos Holding SA' vlasnik kompanije Trepca na osnovu poslovnog sporazuma sa Beogradom kojeg srpska vlada u Beogradu, to je neporeciva cinjenica, nije ispostovala. On je do sada, nezvanicno, investirao preko anonimnog konzorcijuma i finansijskih investitora oko 180 miliona US dolara, a srpska vlada mu, kako se opet nezvanicno saznaje, duguje oko 50 miliona US dolara". Vasic je misljenja da Mitilineos moze da zatrazi medjunarodnu arbitrazu, kako bi zastitio svoju imovinu od Francuza i na taj nacin da prolongira osposobljavanje Trepce, ali i normalizaciju odnosa u Kosovskoj Mitrovici, sto trenutno jedino odgovara rezimu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: