NATO: I dalje bez dogovora o politici prema iračkoj krizi

Izvor: B92

Sreda, 12.02.2003.

14:14

Default images
Savet NATO je u sredu uveče u Briselu završio sastanak bez dogovora pružanju "preventivne" vojne pomoći Turskoj, za slučaj rata u Iraku, zato što Francuska, Nemačka i Belgija ne žele da to bude "politički signal" za vojnu intervenciju pre nego što o tome zauzme stav Savet bezbednosti UN. Portparol NATO Iv Broder izjavio je da je moguće da se novi sastanak Saveta NATO zakaže za četvrtak, u nadi da će Pariz, Bon i Brisel moći da prihvate nagodbu za jačanje odbrane Turske, koja to zatražila, pozvavši se na član 4. Povelje NATO.

Izvori u sedištu Atlantskog saveza su novinarima preneli da "sve govori" da vlade u Parizu, Berlinu i Briselu, iako su potpuno rešene da pomognu Ankari, ne žele da se takva odluka u NATO usvoji sve dok Savet bezbednosti UN, u petak, ne sasluša izveštaj inspektora UN u Iraku i ne zauzme svoj stav. Broder je istakao da "nema spora oko suštine, već oko časa donošenja odluke", tako da će saveznici u NATO nastaviti konsultacije na temelju nepromenjenog Robertsonovog predloga za kompromis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: