Nedelja, 26.05.2019.

09:34

Razgovori opozicije i vlasti Venecuele u zamahu nakon napetosti

Predstavnici venecuelanske vlasti i opozicije sastaće se iduće sedmice ponovo u Oslu da bi nastavili razgovore.

Izvor: Tanjug

Razgovori opozicije i vlasti Venecuele u zamahu nakon napetosti
Foto: EPA-EFE/Rayner Pena

Razgovori će se nastaviti kao pokušaj da dve strane razreše krizu u toj južnoameričkoj zemlji, saopštila je norveška vlada.

Norveška će posredovati u tim razgovorima, koji su, kako ocenjuje agencija AP, u zamahu posle višemesečnih napetosti između venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura i opozicionog lidera Huana Gvaida, kojeg podržavaju SAD, prenela je agencija AP.

Madurov blizak saradnik Horhe Rodriges i guverner države Miranda Hektor Rodriges, koji su učestvovali ranije ovog meseca u Oslu u razgovorima, ponovo će predvoditi vladinu delegaciju.

Delegaciju opozicije predvodiće član kongresa Staljin Gonzales, a učestvovaće i bivši gradonačelnik Karakasa i bivši ministar saobraćaja.

Do sastanka dve strane trebalo bi da dođe iduće subote, naveli su neimenovani izvori američke agencije.

Venecuela je zapala u duboku političku i ekonomsku krizu od kako se u januaru Gvaido proglasio za privremenog predsednika zemlje, a vrhunac krize je bio 30. april kada je Gvaido pozvao na vojni udar.

Gvaido je poručio pristalicama da neće pristati na "lažni dijalog" kao što je bilo u prošlosti.

Američki Stejt department saopštio je da jedino pitanje o kojem se sa Madurom može pregovarati jesu "uslovi njegovog odlaska" sa vlasti.

Venecuela se godinama bori sa hiperinflacijom i nestašicom hrane i lekova, zbog čega je više miliona ljudi napustilo zemlju.

Gvaida podržavaju SAD i još oko 50 drugih zemalja, a Madura Kina, Rusija i Kuba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: