Četvrtak, 25.08.2022.

13:50

Nuklearna drama u Zaporožju: Mrak, pa aktivirani sistemi; Uhapšeni radnici poslati u Donjeck FOTO

Nuklearna elektrana Zaporožje u gradu Energodar isključena je danas sa mreže, saopštila je ukrajinska državna kompanija "Energoatom".

Izvor: B92

Nuklearna drama u Zaporožju: Mrak, pa aktivirani sistemi; Uhapšeni radnici poslati u Donjeck FOTO
Foto: EPA-EFE/ MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Bezbednosni sistemi u nuklearnoj elektrani Zaporožje aktivirani su danas pošto je to postrojenje ostalo bez struje.

"Energoatom" navodi da je nuklearka isključena sa ukrajinske elektrodistribucione mreže nakon što je dalekovod oštećen posle požara u okolini termoelektrane, preneo je "Gardijan".

"Akcije okupatora su dovele do totalnog isključenja nuklearne elektrane sa elektrodistribucione mreže, prvi put u istoriji te elektrane. Tri dalekovoda nuklearke su nešto ranije oštećene tokom terorističkih akcija ruskih snaga", naveo je "Energoatom".

Kao rezultat, poslednja dva reaktora koja su radila, od ukupno šest, isključena su sa mreže.

"Energoatom" kaže da bezbednosni sistemi funkcionišu normalno i radi se na povezivanju jednog od reaktora na mrežu.

Prema prvim informacijama, nuklearna elektrana "prikačena" je na alternativni izvor energije.

Pretpostavlja se da su prekid struje izazvali veliki šumski požari u blizini nuklearke u Zaporožju, a postoje navodi da je vatrenu stihiju izazvala paljba ukrajinske vojske iz teškog naoružanja. Lider vojno-civilne administracije mesta Enerhodara Jevgenji Balitski optužio je ukrajinsku vojsku za ovaj incident.

"Prema preliminarnim informacijama, došlo je do prekida struje zbog požara koji je izazvan neprekidnim bombardovanjem ukrajinske vojske, koje se nastavilo još od prošle večeri. Požar je zahvatio polja i nisko rastinje, a to je zatim izazvalo kratak spoj u elektro-mreži", naveo je Balitski.

Uhapšenim radnicima nuklearke u Zaporozju će se suditi u DNR

Uhapšeni radnici nuklearne elektrane Zaporožje, koji su prenosili poverljive informacije Službi bezbednosti Ukrajine (SBU), poslati su u samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) da im se tamo sudi, izjavio je danas načelnik vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

"Takve ljude šaljemo u DNR i njima se sudi po zakonima koji danas postoje u Donjeckoj Narodnoj Republici", rekao je Balicki za TV kanal Solovjev uživo, a prenosi agencija TAS S.

Kako je naveo, privedeni zaposleni odmah su dali iskaz i jedan od njih je bio povezan sa SBU.

"Njegova aktivnost nije bila samo politički usmerena, već je bila usmerena na terorističke akte kako bi se destabilizovao rad nuklearnog objekta", kazao je Balicki.

Prema njegovim rečima, zločini nad nuklearnom elektranom "nemaju granica", jer ovo se sada ne tiče samo životne sredine, već i opstanka čitavih naroda, ukoliko se nešto, kako je rekao, ne daj Bože desi.

Ruska Nacionalna garda saopštila je juče da su dvojica zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, uhapšena zbog prenošenja informacija ukrajinskim vlastima.

Kako se navodi, garda je sprečila ono što je nazvala "nezakonite radnje" koje su ugrožavale bezbednost elektrane i uhapsila dva radnika nuklearne elektrane, zajedno sa trećom osobom za koju su rekli da je prekršila procedure pristupa elektrani i sarađivala sa ukrajinskim oružanim snagama, preneo je Rojters. Podsećanja radi, nuklearna elektrana je početkom marta pod kontrolom ruske vojske.

Obe strane međusobno se optužuju za to ko je odgovoran za borbena dejstva u blizini elektrane koje bi mogle da dovedu do nuklearne katastrofe.

Čak je ministarstvo odbrane Rusije saopštilo ranije da su ukrajinske snage nedavno planirale napad na elektranu koji bi izazvao nesreću, a potom bi za to bila okrivljena Moskva. Podsećanja radi, B92.net nedavno se bavio ovom temom i objavio tekst o tome da li nam preti novi Černobilj i kolika je opasnost po Srbiju ukoliko bi se desila havarija ili eksplozija u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Sve u vezi dešavanja u Ukrajini iz časa u čas pratite u Live Blogu na B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

23 h

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

18 h

Podeli: