Četvrtak, 17.09.2020.

14:17

Suđenje separatističkom katalonskom lideru

Pred vrhovnim sudom Španije u toku je izlaganje završnih reči advokata u žalbenom postupku koji je pokrenuo separatistički katalonski lider Kim Tora.

Izvor: Tanjug

Suđenje separatističkom katalonskom lideru
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Njemu je na 18 meseci zabranjeno obavljanje javnih funkcija zbog kršenja izbornog zakona.

Tora je predsednik autonomnog regiona Katalonije, a jedan sud u Barseloni zabranu mu je izrekao prošle godine.

Prema španskom izbornom zakonu, javni zvaničnici tokom izbornih kampanja ne smeju koristiti javne zgrade za isticanje političke propagande, a Tora je pred prošlogodišnje izbore odbio da ukloni transparent na kojem je pisalo "Oslobodite političke zatvorenika i izgnanike".

Po mišljenju suda koji je izrekao zabranu, tim natpisom - kojim je zapravo zatraženo puštanje iz zatvora političara i aktivista koji su prekršili zakon zagovarajući nezavisnost Katalonije - Tora je favorizovao secesionističke stranke koje su učestvovale na izborima.

Kako navodi AP, očekuje se da Vrhovni sud odluku o ovom slučaju donese narednih dana, a Tora, koji se danas pojavio pred sudom na poslednjem saslušanju, ostaje na funkciji do okončanja žalbenog postupka.
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: