Nedelja, 16.06.2019.

23:25

Vlada u Tripoliju želi da kroz izbore okonča rat s Haftarom?

Predsednik libijske vlade sa sedištem u Tripoliju koju priznaju UN, Fajez al-Saraj predložio je održavanje opštih izbora kako bi se okončao rat u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Vlada u Tripoliju želi da kroz izbore okonča rat s Haftarom?
Foto: Depositphotos/PixelsAway

Sa druge strane, snage komandanta rivalske vojske Kalife Haftara nastavljaju dvomesečnu bitku za kontrolu nad prestonicom Tripolijem u kojoj je dosad poginulo oko 650 ljudi.

Al-Saraj je na konferenciji za novinare rekao da predlaže "libijski forum" sa ciljem da se pronađe mirno rešenje za sukob. Razgovori bi, kaže, trebalo da rezultiraju dogovorom o planu da se do kraja godine održe parlamentarni i predsednički izbori.

Kako je dodao, u razgovorima treba da učestvuju svi Libijci koji žele mirno i demokratsko rešenje, prenosi AP.

"Neće biti mesta za one koji žele tiraniju i diktaturu", rekao je on i pozvao Ujedinjene nacije da podrže forum i nadgledaju izbore.

On nije naveo da li će Haftar ili njegovi predstavnici učestvovati u razgovorima. Dve strane razgovarale su poslednji put u februaru u Emiratima.

Al-Saraj je takođe zatražio međunarodnu istragu o navodnim "ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti" tokom Haftarove ofanzive.

Postoji bojazan da bi bitka za Tripoli mogla da izazove građanski rat sa nasiljem kakvo se dogodilo posle pobune 2011. kada je svrgnut i ubijen tadašnji predsednik Moamer Gadafi, navodi AP.

Zapadni deo Libije kontroliše slaba vlada Al-Saraja, dok je istok i veći deo juga pod kontrolom Haftarove Libijske nacionalne armije koja vodi oružanu borbu i sa ostacima Islamske države na tom prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: