Bitka za znanje, roboti stižu u škole

U školskoj godini u kojoj će informatika postati obavezan predmet Fond B92 pokrenuo je nacionalnu akciju Bitka za znanje.

Izvor: B92
Podeli

U programu "Kod-igranje" za početak će se baviti razvojem informatičke pismenosti osnovaca. I to zahvaljujući robotima.

“U kutiji se nalazi robot koji koji će služiti za edukaciju dece koja se budu prijavila za akciju Bitka za znanje, pomoću ovog robota deca mogu da programiraju razne funkcije”, naveo je Miomir Popeskov iz Centra za kreativno razmišljanje “Kliker”.

Veran Matić: Ko je Nenad Bakić?

“Više godina pratio sam blog Eclectica Nenada Bakića, preduzetnika i filantropa, osnivača niza uspešnih preduzeća i najvećeg individualnog investitora na Hrvatskoj berzi. Pratio sam blog kako bih se informisao ali i nešto naučio i poslovanju, investiranju, biznis filozofiji itd… Taj prosvetiteljski posao obavlja i danas, ali je tome pridodao i veliki projekat koji je pokrenuto samostalno sa suprugom Rujanom u oblasti uvodjenja robotike u skole, investirajuci sopstveni novac ali i organizujući kroz Institut za razvoj i inovativnost mladih Croatian Makers najveći projekat promene filozofije obrazovanja van oficijelnog sistema….", kaže Matić.

On ističe da nije u pitanju jednosmerna filantropija u kojoj se dariva novac, već pored ulaganja sopstvenog novca kreira se i dodatna vrednost kroz direktno pokretanje revolucionarne akcije u školama Hrvatske kroz koju se opismenjuje i kroz koju će se opismeniti najveći broj učenika iz oblasti informacionih tehnologija, programiranja i robotike.

"Cilj je približavanje ovih znanja današnjice i budućnosti, najširem broju onih koji žele da se opismene djacima i nastavnicima. Ovo je vrhunski patriotski čin, a kroz direktnu pomoć projektima kojima se preuzima njegova ideja u Bosni i Hercegovini a sada i u Srbiji, sa namerom da se franšiza plasira i van regiona, demonstrira se i kosmopolitizam, univerzalnost obrazovanja i društvene odgovornosti", kaže Matić.

Sastoji se iz 38 delova, deca ga sklapaju, programiraju i zahvaljujući njemu uče - ovo je embot. Novo učilo deci će približiti profesori koji se sami budu prijavili za učešće u akciji Bitka za znanje. Posle obuke decu će učiti šta je robotika.

“Godinama imamo osećaj da vlada jedna velika provalija kada je reč o informatici, učenju informatike i primene u Srbiji u odnosu na postatak sveta. Poenta je da robotiku približimo svakome i programiranje. Od ovog trenutka 40 prvih škola koje se jave, koje požele da učestvuju iz bilo kojeg dela srbije dobiće tih 200 em-botova”, rekao je Veran Matić iz Fonda B92.

Prvih 200 embotova za prvih 40 od planiranih 1000 škola u Srbiji obezbeđeno je zahvaljujući donaciji Nenada Bakića, koji ovaj program već sprovodi u Hrvatskoj.

“Robotika vam se uči upravo kroz pokušaj i pogrešku, znači probaš ne ide, ne bojiš se pokušaja, znači klinci se kroz robotiku uče promašivati, uče pokušavati uče uspevati kroz pogređšku iu pokušaj, ne znači u sferi podrđenosti autoritetu koij je rekao to mora biti tako i nikako drugačije”, rekao je Bakić.

Bitku za znanje podržava i Ministarstvo prosvete.

“Pronalazimo se u najmanje dve komponente ili dve kompetencije i to ključne kompetencije. Jedna od njih je svakako digitalna pismenost, druga kompetencija ništa manje značajna je preduzetna kompetencija”, navela je Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete.

Fond B92, pored zainteresovanih škola, poziva i donatore da pomognu kupovinu još 800 robota "embot" za koje je neophodno prikupiti oko 80.000 evra.

Pored doniranja ideje i iskustva, Nenad i Rujana Bakić dali su ličnu donaciju Fondu B92 da pokrene akciju u Srbiji od 13.000 evra, čime je nabavljeno 200 embot kompleta kojima će se opremiti 40 škola u početku same akcije u Srbiji.

Nastavnici i škole mogu se prijavljivati preko sajta www.bitkazaznanje.rs popunjavanjem obrasca za prijavljivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu