Zapadna Morava raste, vanredno i u Trsteniku

Zbog obilnih padavina i izlivanja Zapadne Morave na teritoriji opštine Trstenik jutros je proglašena vanredna situacija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Beta (arhiva)
Foto: Beta (arhiva)

Trstenik je 15. opština u kojoj je proglašena vanredna situacija zbog poplava.

''Zapadna Morava iz sata u sat raste. Očekujemo da će vrh poplavnog talasa od Čačka i Kraljeva danas oko podne proći kroz Trstenik", rekao je je predsednik opštine i komandant štaba za vanredne situacije u Trsteniku Miroslav Aleksić.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku već ima izlivanja na nekoliko deonica u Ugljarevu, Grabovcu, Počekovini i Bogdanju.

''Sva mehanizacija angažovana je na sprečavanju daljeg izlivanja. Svi članovi Štaba su na terenu i u kontaktu su sa nadležnim republičkim službama“, rekao je on.

Posebna pažnja u ovom trenutku posvećuje se i zaštiti izvorišta Zvezdan kako bi se sprečilo da Zapadna Morava ugrozi, nakon majskih poplava, sanirano izvorište. Stanje na vodotokovima drugog reda na teritoriji opštine za sada je stabilno, dodao je Aleksić.

Vanredna situacija u 15 opština

Zbog ugroženosti od poplava, vanredna situacija proglašena je u 15 opština u Srbiji.

Vanredna situacija je proglašena na teritoriji grada Čačka, Novog Pazara, Kraljeva, opštine Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, opštini Kosjerić (Seča Reka, Godečevo, Makovište), na delu teritorije opštine Prijepolje (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine) i u Trsteniku.

Usled kišnih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova poplavljeno je oko 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Evakuisano je 118 osoba, navodi se u saopštenju.

Na teritoriji Republike Srbije, usled izlivanja reka, poplavljeno je oko 710 domaćinstava. Od toga - u opštinama Ivanjica (20), Lučani (45), Gornji Milanovac(5), Arilje (9), Bajina Bašta(9,) Požega(35), Čajetina(2) i Bujanovac(2) i gradovima Čačak(150), Novi Pazar(70), Užice(3) i Kraljevo(360).

Zbog izlivanja reke Čemernice, ugroženo je oko 500 domaćinstava. Redovno se prati hidrometeorološka situacija na teritoriji cele zemlje, ističe MUP, a zbog porasta vodostaja reke Kolubare i izlivanja u poljima tokom noći su stalno obilazili ugrožena područja i održavan je kontakt sa predstavnicima mesnih zajednica.

U selu Oslare i Levosoje izlio se Slatinski potok. Nema ugroženih domaćinstava. Vodostaj je u stagnaciji.

U naselju Đelinci izlila se atmosferska voda u kanalu koji se uliva u reku Banjšticu, ali nema ugroženih domaćinstava.

U gornjem slivu Ljiga pritoke su pričinile velike štete na lokalnim putevima.

U selu Moravci i Latković poplavljeno je poljoprivredno zemljište. Na deonici Koridora 11 došlo je do izlivanja reke Ljig i ugrožavanja priobalja. U prekidu je glavni cevovod od izvorišta u selu Ba do Ljiga i naseljeno mesto Ljig je bez vode, navodi se u saopštenju.

U selima Zvizdar i Sovljak ugroženo je 10 domaćinstava a poplavljeno je oko 250 hektara zemljišta. U selu Kožuar ponovo se aktiviralo klizište.

U području Novog Pazara, poplavljeno je oko 40 kuća u naselju Jaklja, oko 30 kuća u naselju Šutenovac, nekoliko kuća u naselju Mur i Banja.

U opštini Tutin, usled obilnih padavina na pojedinim lokacijama u predelu Lukavičkog,Svračićkog potoka i reke Resnik došlo je do plavljenja prizemlja porodičnih domaćinstava. Na području mesne zajednice Mojstir, voda je poplavila put i most, ekipe policijske stanice u Tutinu su na terenu.

U opština Raška, u naselju Milatkovići, reka Raška je probila nasip i poplavila oranice u priobalju i preti da poplavi nekoliko domaćinstva.

U Kraljevu je evakuisano oko 400 osoba iz naselja Grdica, Adrani i Oplanići, koji su smešteni u Osnovnoj školi u Grdici i kod rođaka.

Zbog izlivanja reke Jasenice u opštini Topola došlo je do prekida saobraćaja na putu Natalinci - Šume.

U opštini Rača u prekidu je putni pravac Rača-Topola kod sela Sepci i Natalinci.

U Čačku nije bilo padavina u toku noći. Kod hale sportova vršeno je crpljenje vode.

Ugroženi su bili i manastiri Vavedenje i Nikolje, gde je voda prodrla u ekonomski deo. Oko 60 domaćinstava u MZ Konjevići je bez električne energije kao i tri industrijska objekta u MZ Parmenac.

U opštini Ivanjica otklonjeni su kvarovi na vodosnadbevanju. Bez električne energije je i dalje 126 domaćinstava u MZ Srednja Reka i Erčege.

Na teritoriji opštine Gornji Milanovac došlo je do izlivanja reka prvog i drugog reda: Despotovice, Dičine, Gruže, Dragobiljice i Ozremice.

U opštni Lučani poplavljeni su delovi MZ Viča, Guča, Turica, Puhovo, Krstac, Đerać, Lučani, Dljin, Gornja Kravarica.

Ugrožena su 52 domaćinstva, a poplavljeno 45 domaćinstava. Ugroženo je i poljoprivredno zemljište površine oko 500 hektara.

U prekidu su sledeći putni pravci: državni put broj 181(Kratovska stena - Lučani - Guča), opštinski put Dljin - Pilatovići, državni put Guča - Zeoke - Čačak, a na državnom putu Kaona - Kraljevo prohodna je samo jedna traka zbog klizišta.

Ugrožene su i javne ustanove. Poplavljene su tri benziske pumpe i autobuska stanica. Bez električne energije su mesne zajednice Đerać, deo Krstača u Lučanima, centar i industrijska zona.

U Užicu, u naselju Grude, zbog izlivanja reke Moravice, dve osobe su evakuisane i prevezene na bezbedno mesto. Đetinja se izlila kod objekta Valjaonice i ugrozila kuće. Oba prelaza ispod pruge Beograd- Bar, koja vode prema naselju Rujevac, ispunjena su vodom .

U opštini Arilje ugroženo je oko 100 domaćinstava, 10 privrednih objekata i zabeleženo više odrona i plavljenja državnog puta i lokalnih puteva. U delovima dve mesne zajednice nema električne energije zbog ulaska vode u trafo stanice, saopštio je MUP.

U opštini Bajina Bašta, zbog izlivanja reke Rogačice ugrožen je most u mestu Palučak (MZ Sjerač) na državnom putu Bajina Bašta - Rogačica - Kostojevići - Užice. Ugrožen je most ka Stuparevićima (MZ Pilica) i poplavljen deo poljoprivrednih površina. Na više seoskih putnih pravaca došlo je do oštećenja puteva i mostova.

U opštini Požega poplavljeno je oko 1500 hektara zemljišta kao i stotinak objekata i stambenih zgrada. Dve porodice u selu Prijanovići su izmeštene. Oštećeno je više lokalnih puteva.

I dalje su u prekidu putevi Požega-Prijanovići-Pilatovići (zbog izlivanja Zapadne Morave) i Požega-Gorobilje-Prilipac (zbog izlivanja Moravice). Došlo je do prekida saobraćaja na putu Požega- selo Godovik, zbog izlivanja reke Đetinje.

Zbog jake kiše koja je kasno popodne zahvatila teritoriju opštine Svrljig, došlo je do pojave planinskih bujičnih potoka i manjih izlivanja Pravičke reke, Đurinskog i Prekonoškog potoka, pri čemu je poplavljeno desetak domaćinstava u Svrljigu.

Zbog obilnih padavina i izlivanja Zapadne Morave na teritoriji Opštine Trstenik jutros je proglašenja vanredna situacija, saopštio je predsednik opštine i komandant štaba za vanredne situacije u Trsteniku Miroslav Aleksić.

"Zapadna Morava iz sata u sat raste. Očekujemo da će vrh poplavnog talasa od Čačka i Kraljeva danas oko podne proći kroz Trstenik,’’ rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku već ima izlivanja na nekoliko deonica u Ugljarevu, Grabovcu, Počekovini i Bogdanju.

"Sva mehanizacija angažovana je na sprečavanju daljeg izlivanja. Svi članovi Štaba su na terenu i u kontaktu su sa nadležnim republičkim službama“, rekao je on.

Posebna pažnja u ovom trenutku posvećuje se i zaštiti izvorišta Zvezdan kako bi se sprečilo da Zapadna Morava ugrozi, nakon majskih poplava, sanirano izvorište. Stanje na vodotokovima drugog reda na teritoriji opštine za sada je stabilno, dodao je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu