"SAD, FR i VB imali tajni sporazum o Srebrenici"

Beograd -- Holandski dnevnik "Alhemajne dahblad" piše da je posle 20 godina otkrivena najveća misterija o padu Srebrenice.

Izvor: Beta
Podeli

AD je optužio SAD, Francusku i Veliku Britaniju da su, u leto 1995. godine tajnim sporazumom uskratili obećanu vazdušnu podršku holandskom bataljonu Unprofora u enklavi.

Pod naslovom "Holandija mora pozvati SAD na razjašnjenje", list tvrdi da vlada u Hagu tada nije znala za taj "tajni sporazum" velikih sila.

Citirajući političara Berta Bakera koji je 2002. predvodio devetomesečnu parlamentarnu istragu o padu Srebrenice i ulozi holandskog bataljona, "Alhemajne dahblad" navodi da od tada "jedno ključno pitanje nije dobilo odgovor: zašto holandskom bataljonu nije bila pružena podrška iz vazduha?"

"Dokumenti koji su sada dostupni javnosti daju odgovor: Amerikanci, Francuzi i Britanci odlučili su da više ne šalju avijaciju da bi sprečili da britanski i francuski plavi šlemovi, koje su kao taoce držali bosanski Srbi, budu streljani", piše holandski dnevnik.

Poslanik Baker izjavio je da je te dokumente video na "konferenciji sa glavnim igračima", u "protekla dva dana” i da su oni potvrdili "sumnje kojih se najviše plašio". Dokumenti "iz međunarodnih arhiva", po njegovim rečima, bili su pod oznakom tajnosti, ali je rok nedavno istekao.

Upitan koje su to sumnje, Baker je rekao da su "Bosanci oduvek to (pad Srebrenice) videli kao veliku zaveru".

"Niko nije znao kakvi su bili planovi Srba. Ali oni su očigledno bili svesni da nisu morali ničega da se plaše pri zauzimanju enklava Srebrenica i Žepa. Znali su da neće biti bombardovani. Da smo i mi to znali, holandska vlada mogla je sprovesti obećanje UN da pruže podršku iz vazduha holandskom bataljonu Unprofora u Srebrenici", naznačio je Baker.

Na pitanje "da li je slagalica (o Srebrenici) sada složena", sagovornik "Alhemajne dahblada" odgovorio je da su nova saznanja “jedan važan element te slagalice”.

"Holandska vlada sada ima jedan lep zadatak da traži razjašnjenje. Od Amerikanaca, ali i od Francuza. Američka vlada ima moralnu obavezu da bude maksimalno otvorena. Jer, da podsetim, ubijeno je 8.000 ljudi", rekao je Baker.

Podsećajući da je insistirao da se holandska vlada izvini za svoj doprinos padu Srebrenice i potonjim zločinima, "što se prošle nedelje i desilo", Baker je zaključio da je Vlada u Hagu 1995. bila "naivna".

"Bili smo tamo bez sopstvene odbrane. To moramo priznati, i novi deo slagalice to neće promeniti."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu