Putin ekonomski spaja Ruse sa Kinom

Ruski premijer Vladimir Putin kaže da su Rusija i Kina blizu konačnog dogovora o velikim isporukama ruskog gasa Kini.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2011.

08:23

Default images

Ugovor o snabdevanju druge po veličini privrede u svetu sa 68 milijardi kubnih metara ruskog gasa u narednih 30 godina dugo je odlagan zbog pitanja cena.

“Mi se približavamo završnoj fazi dogovora o isporukama gasa. ni koji prodaju uvek hoće višu cenu, dok kupci žele da pazare po nižoj ceni. Treba da postignemo kompromis koji će zadovoljiti obe strane", rekao je Putin.

Ruski premijer se nalazi u poseti Kini u nadi da će njegova poseta pomoći da se proširi trgovinska razmena sa Kinom i da će do 2020. dostići 200 milijardi dolara sa skoro 60 prošle godine.
Kineski premijer Ven Điabao je rekao da Kina želi da pogura "sveobuhvatno strateško partnerstvo" sa Rusijom koje će da očuva svetsku stabilnost i razvitak.

Ruski i kineski funkcioneri su rekli da će tokom posete biti potpisani ugovori vredni sedam milijardi dolara u oblastima koje se kreću od rudarstva do biotehnologije i svemirskih istraživanja.

Dve strane takođe očekuju povećanje broja prekograničnih investicija, a pred posetu Putina kineski vicepremijer Vang Ćišan je pozvao na veću finansijsku saradnju i ubrzanje izgradnje prekograničnih autoputeva, železnice, mostova, električne mreže, telekomuniakacionih veza, naftovoda i gasovoda.

Rusija i Kina osnovale investicioni fond

Ruski fond za direktne investicije, banka VEB i Kineska investiciona korporacija su potpisali sporazum o osnivanju rusko-kineskog investicionog fonda sa predviđenim kapitalom od tri do četiri milijarde dolara. Fond se osniva za potrebe realizacije direktnih investicija prvenstveno na teritoriji Ruske Federacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: