NS: Roditelji sami opremaju vrtiće

Roditelji čija deca idu u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" u Novom Sadu sami opremaju vrtiće jer Gradska uprava nije za to izdvojila novac.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.05.2014.

07:36

Default images

Kako pišu "24 sata", roditelji tako kupuju krevetiće, dušeke, klima-uređaje, televizore, igračke, kao i ostalu opremu.

"Svesni smo da je 'Radosno detinjstvo' u lošem materijalnom stanju i zato smo se u Savetu roditelja dogovorili da pokušamo što više da animiramo roditelje da pomognu u prikupljanju novca. Do sada su kupljeni klima-uređaji, televizori, tepisi, tobogani, a u nekim vrtićima su roditelji sami farbali ogradu, ozelenjavali dvorišta", Jovanka Balać iz Saveta roditelja. Iako imaju razumevanja za to što je ustanova u finansijskom kolapsu, roditelji su ogorčeni što gradski čelnici nemaju sluha za probleme u vrtićima.
"Potpuno je neverovatno da su gradu vrtići zadnja rupa na svirali, jer Gradska uprava za obrazovanje nije dala novac za opremanje dečjih soba u novoizgrađenim objektima. Pa šta će nam onda ti novi vrtići ako deca ne mogu da se usele u njih?", pita se Jovana Ćulum, koja je u svom vrtiću platila zajedno s drugim roditeljima nove dušeke za krevete, ormariće, pa i nove igračke.

I direktor Predškolske ustanove Marko Grgurović kaže da su roditelji pokazali dobru volju da učestvuju u kupovini neophodnih stvari za vrtiće. "Jedan otac se čak ponudio da kupi kompletan nameštaj za sobu u novom, nadograđenom delu vrtića u Petrovaradinu kada je čuo da iz grada nije dat novac za opremanje tih soba", kaže Grgurović.
Roditelji osim mesečnog računa za vrtić, koji iznosi između 3.000 i 5.000 dinara, svakog meseca u vrtiće donose i papirne ubruse, vlažne maramice, tečni sapun, bojice i flomastere. U nekim objektima je, zahvaljujući Savetu roditelja, odlučeno da se skuplja roditeljski dinar u visini od 200 dinara mesečno.

Član Gradskog veća za obrazovanje Radomir Dabetić uverava da će grad rebalansom budžeta opredeliti novac za opremanje praznih soba u novoizgrađenim vrtićima u Radničkoj ulici, u Veterniku i Petrovaradinu. Ako se ovo obećanje ispuni, oko 1.000 dece poći će u nove vrtiće, pa će konačno biti i ukinuta zloglasna lista čekanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: