Sreda, 03.07.2013.

13:17

Ko je general koji prkosi Morsiju

General Abdel Fatah al-Sisi glavni je komandant Vojske Egipta koja je do danas popodne dala ultimatum predsedniku Morsiju da pristane na podelu vlasti.

Izvor: Tanjug

Default images

Strani mediji i politički analitičari analiziraju poteze generala Sisija prema aktuelnoj vlasti Muhameda Morsija kao i motive zbog kojih je odlučio da egipatsku vojsku stavi na stranu protivnika islamističkog pokreta "Muslimanska braća"

Ultimatum koji je egipatska vojska postavila predsedniku Mohamedu Morsiju oko podele vlasti sa opozicijom ističe danas, ali poznavaoci prilika smatraju da se glavnokomandujući vojskom, general Abdel Fatah al-Sisi ipak neće odlučiti na krajnji potez i vojnim udarom staviti tačku na političku krizu u zemlji.

I pored pretnje egipatske vojske da se priprema da pošalje vojnike na ulice Kaira i drugih gradova kako bi sprečila sukobe između suparničkih političkih frakcija, analitičari smatraju da je malo verovatno da će se to i dogoditi.

Egipat je imao nepopularnu vojnu upravu tokom tranzicionog perioda od februara 2011, posle zbacivanja Hosnija Mubaraka sa vlasti, do pobede predsednika Morsija u junu prošle godine i mnogima je ostao gorak ukus u ustima na sećanja na vojnu diktaturu.

Posle kratkog "medenog meseca" koji je vladao posle zbacivanja Mubaraka sa vlasti, vojska se našla suočena sa pozivima javnosti da se okonča njena uprava.
Politički analitičar sa Univerziteta u Kairu Kamel al-Sajed smatra da je Sisi i u prošlosti preduzimao korake na pronalasku rešenja za nagomilane probleme u zemlji.

"General Sisi je već pokušao da podstakne nacionalni konsenzus krajem prošle godine tokom krize koja je nastala zbog novog ustava, ali je u tome naišao na protivljenje Muslimanske braće", podseća Sajed.

Političari i novinari koji su imali prilike da saradjuju Sisijem veruju da je njegova glavna preokupacija da se ponovo izgradi reputacija vojske, zamrljanom zbog njene uloge u upravljanju zemljom u okviru Vrhovnog saveta oružanih snaga, navodi AFP. Abdulah al-Senaui, novinar nezavisnog dnevnika "Al-Šoruk", koji se susreo sa generalom Sisijem više puta, veruje da je prvi čovek vojske "očigledno bio pogođen zbog narušavanja slike i kredibiliteta vojske" tokom prelaznog perioda kojim je vojska upravljala Egiptom.

Sa svojih 58 godina, Sisi je 20 godina mlađi od svog prethodnika, feldmaršala Huseina Tantavija, veterana arapsko-izraelskih ratova i jednog od najbližih Mubarakovih saveznika.

Sisi je rodjen u Kairu 1954. godine, a diplomirao je na egipatskoj Vojnoj akademiji 1977. On se takodje obučavao u Britaniji 1992. i SAD 2006. godine.

Kada je predsednik Morsi u avgustu prošle godine smenio Tantavija i na njegovo mesto postavio Sisija javile su se spekulacije o mogućem savezništvu između vojske i novih islamskih lidera, prema kojima je vojska u prošlosti bila neprijateljski raspoložena.

Sisijevo postavljenje za ministra odbrane i glavnokomandujućeg oružanim snagama kod mnogih je izazvala iznenađenje budući da je van vojnih krugova bio malo poznat.

Iako dolazi iz samog jezgra bezbednosnog establišmenta, Sisija bije glas da je "simpatičan" moćnom Muslimanskom bratstvu i da je zapravo to bio razlog zbog koga ga je Morsi izabrao za tu funkciju.

U trenutku postavljenja, mnogi su mu zamerali da je previše blizak islamskoj garnituri na vlasti, a analitičari veruju da je Sisiju u ovim teškim trenucima za Egipat na prvom mestu da se ponovo vrati red u zemlju.

Kritike na svoj račun dobio je i zbog toga što je branio ponašanje vojnika koji su tukli i pritvarali žene koje su učestvovale na protestima, a nisu bili retki slučajevi da su ih vojnici skidali do gola i podvrgavali takozvanim testovima "nevinosti", a prećeno im je i optužbama za prostituciju, navodi "Gardijan".

Generala Sisija opisuju i kao religioznu osobu, a njegova supruga nosi veo kojim prekriva celo lice, što je, kako taj list ocenjuje, pomalo i neobično.

Kao i većina egipatskih oficira, i on je jedan od vernih poštovaoca nekadašnjeg predsednika Gamala Abdela Nasera.

Analitičari podsećaju i na podatak da egipatska vojska ima bliske veza sa oružanim snagama SAD, koje u velikoj meri obezbedjuju opremu i obuku za egipatske vojnike, a danas se ta podrška meri sa 1,3 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: