Tadić odao počast žrtvama Jadovna

U selu Jadovno, u Hrvatskoj, održana je komemoracija povodom 70 godina od stradanja Srba, Jevreja i Roma kojoj je prisustvovao predsednik Boris Tadić.

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2011.

16:37

Default images

Tadić je izjavio da je počastvovan što ima priliku da oda počast žrtvama zločina, koji, kako je rekao, nikada niko ne sme da zaboravi.

Komemoracija u velebitskom selu Jadovno, gde su 1941. godine ustaše ubile preko 40 hiljada ljudi, održana je u prisustvu predsednika Srbije i predstavnika hrvatske vlasti, ali ne i predsednika Ive Josipovića.

Služenjem parastosa kod Šaranove jame obeleženo je 70 godina od stradanja nedužnih. Prvi put kao predsednik Srbije žrtvama je počast odao i Boris Tadić.

"Na desetine hiljada ljudi ubijeno je ovde samo zato što su imali svoj identitet, ime, uverenju, veru. To nikada niko ne sme da zaboravi. Nedužne žrtve zaslužuju naše sećanje, kako danas tako i svake sledeće godine, kako ovde tako i na Pagu i u Jasenovcu", kaže Tadić.

Predsednik Srbije je nakon komemoracije izjavio da zastupa politiku sećanja koja Srbiju i i Hrvatsku neće sukobljavati i deliti, već omogućiti život u miru, toleranciji i osudi zločina.

"Ovde sam i zato da bih sa Vama zajedno poštovani prijatelji i zajedno sa vodećim ljudima Republike Hrvatske stvarao politiku sećanja koja nas neće više ni sukobljavati ni razdeljivati a koja će nam omogućiti da živimpo u miru, u međusobnoj toleranciji, u sodui zločina u slobodi svakoga da se seća svojih stradanja", rekao je Tadić.
Jadovno(Tanjug)
Zajedno sa predsednikom Srbije u Jadovnu je poštu stradalima odala i njegova majka, Nevenka Tadić, čiji je otac Strahinja Kićanović jedna od žrtava logora smrti Jadovno.

U ustaški logor "Jadovno" je od maja do avgusta 1941. godine sa područja Nezavisne Države Hrvatske dovedeno i ubijeno više od 40.000 muškaraca, žena i dece. Među žrtvama je bilo 38.010 Srba. Jadovno je, uz Jasenovac, bilo najveće ustaško gubilište u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da nedolazak predsednika Srbije Borisa Tadića na proslavu 20-te godišnjice hrvatske državnosti i dolazak u Jadovno ne bi trebalo da izazovu negativne reakcije u hrvatskoj javnosti.

"Za dolazak na proslavu godišnjice nisu bile stvorene pretpostavke kao što su unutrašnje prilike i razlike u načinu obeležavanja. Uzevši u obzir to da je Jadovno takvo mesto koje predsednik Srbije prvi put posećuje, nema razloga da se pravi negativna kampanja, tim pre što je u tom mestu stradalo nekoliko predsednikovih bliskih rođaka sa majčine strane i mislim da će javnost to imati na umu", rekao je Pupovac za B92.

Josipović je prošle godine u Jadovnom odao poštu žrtvama i izrazio saosećanje sa svima koji su na tom strašnom mestu izgubili svoje najmilije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: