Bramerc: U izveštaju i zadovoljstvo

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio da će u usmenom izveštaju SB UN "izraziti zadovoljstvo" zato što je Srbija najzad izručila Ratka Mladića.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

20:43

Default images

Bramerc je rekao da će prilikom podnošenja izveštaja 6. juna insistirati na tome da je veoma zadovoljan, ali je napomenuo i da će konstatovati brojne propuste.

"Očigledno je to rezultat dobro obavljenog posla policije, obaveštajnih službi i Akcionog tima i Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom", rekao je tužilac.

Bramerc je u intervjuu za RTS kazao da je izručenje Mladića važan dan za međunarodnu pravdu, kao i da su žrtve dugo čekale dan da Mladić bude prebačen u pritvor Haškog suda.

Upitan šta je prvo pomislio nakon što je saznao za hapšenje Mladića, Bramerc je rekao da je pomislio na žrtve, ali i na to šta Mladićevo hapšenje znači za Srbiju i pomirenje naroda u regionu.

Glavni tužilac je dodao i da je svestan da više od polovine građana Srbije ne odobrava izručenje Mladića, ali je izrazio nadu da će se to promeniti nakon iznošenja dokaza o njegovoj krivici.

"Nema ničeg herojskog u tome da se ubijaju civili i streljaju muškarci i mladići", rekao je Bramerc govoreći o optužbama protiv Mladića za genocid u Srebrenici, u julu 1995. godine.

Upitan da li strahuje da bi Mladić mogao umreti pre kraja suđenja, s obrizom na njegovo zdravstveno stanje, Bramerc je rekao da Tribunal "veoma vodi računa" o zdravlju pritvorenika i da će učiniti sve da Mladić može da prati suđenje.

"Hoćemo da ovo suđenje bude najbolje moguće i on mora da bude sposoban da prati suđenje", rekao je Bramerc.

Tužilac je rekao da se nada da će uskoro biti uhapšen i poslednji optuženik na slobodi Goran Hadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: