"Zalihe namirnica na izmaku"

Vladika raško prizrenski Teodosije kaže da su u narodnim kuhinjama na Kosovu zalihe namirnica na izmaku.

Izvor: B92

Subota, 26.02.2011.

17:56

Default images

Eparhija raško-prizrenska i njena organizacija "Majka devet Jugovića" na Kosovu hrane preko 1.800 ljudi u šest narodnih kuhinja. Zaliha osnovnih namirnica za prehranjivanje socijalno ugroženih je sve manje.

Vladika Teodosije je apelovao na sve koji mogu da pomognu da dostave hranu i potrebna sredstva za rad narodnih kuhinja na Kosovu. Fond B92 pokrenuo je akciju "Hrana za enklave".

Nasiromašniji sloj žitelja Kosova je u opštini Novo Brdo. Porodica Savić ima 12 članova, od kojih devetoro dece. Najstariji je Dragan, a najmlađa Ana. Glava porodice Ljubisav prima minimalac i Savićima je to jedino primanje.

U Raško-prizrenskoj eparhiji ne mogu da zamisle gašenje narodnih kuhinja. Potreba za narodnim kuhinjama među srpskim stanovništvom ima još.

Svakim danom, kažu u Eparhiji, sve je više gladnih, a trenutno u Štrpcu postoji potreba za ishranom oko 500 socijalno ugroženih ljudi.

Opširnije u video prilogu:

Fond B92: Akcija "Hrana za enklave"

Fond B92 je pokrenuo akciju "Hrana za enklave" i prikuplja donacije u hrani i novcu neophodne za šestomesečne potrebe za rad narodnih kuhinja u enklavama.

Šest narodnih kuhinja obuhvata celo Kosovsko Pomoravlje i svakodnevno obezbeđuje obroke za oko 1.830 najsiromašnijih korisnika, među kojima i za 80 dece iz dve osnovne škole. Novac je potreban za gorivo, struju, drva za ogrev i plate za 32 zaposlena u narodnim kuhinjama.

Svi koji žele da doniraju mogu se obratiti Fondu na telefon 011.301.2000 lokal 3001.

Za šest meseci rada šest narodnih kuhinja potrebno je: tri tone pasulja, 11 tona krompira, 5 tona soli, više od dve hiljade litara ulja, 1.800 jaja...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: