Klintonova lobira protiv Srbije

Lobiranje protiv srpske rezolucije u UN na sebe su preuzeli državna sekretarka SAD Hilari Klinton i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg.

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

00:15

Default images

U njihovim pismima u koja je "Blic" imao uvid traži se odbacivanje srpske rezolucije uz vrlo uvredljivo obrazloženje koje svedoči o nerazumnosti postupaka Srbije.

U pismima, oba na po dve strane, detaljno se objašnjava da je, upravo na zahtev Srbije, zatraženo mišljenje MSP o tome da li je kosovska deklaracija o nezavisnosti u suprotnosti s međunarodnim pravom.

U pismima se potencira i da je najviši sud jasno izneo mišljenje da ona to nije.

Objašnjava se i da Srbija odbija da prihvati i to jasno mišljenje i da je zato podnela rezoluciju u GS UN. U pismima se traži da se ta rezolucija odbaci "jer je budućnost i Kosova i Srbije u Evropskoj uniji“.

Pored Klintonove i Hejga, u aktivno lobiranje protiv srpske rezolucije uključili su se i ministri spoljnih poslova Francuske i Saudijske Arabije, saznaje "Blic“ u diplomatskim krugovima.

Ovo se tumači kao rezultat posebno velike nervoze koju je srpska rezolucija unela u ove zemlje.

Ovako visok stepen diplomatske aktivnosti tumači se u međunarodnim krugovima kao posledica zabrinutosti, pre svega SAD, za političku stabilnost na Kosovu.

Beograd zasad ima obećanje 50 zemalja da će glasati za srpsku rezoluciju. Prema diplomatskim izvorima, SAD, Velika Britanija, Francuska i Saudijska Arabija dobile su obećanje 65 zemalja da će glasati protiv srpske rezolucije.

Mnoge zemlje su poklekle pod pritiscima velikih sila i obećale da neće glasati za srpsku rezoluciju, ali neće glasati ni protiv, već će ostati uzdržane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: