Stevanović: KBC Zvezdara više nema kovid pacijente; Ima vakcina za sve

Direktor Infektivne klinike KBC Zvezdara Goran Stevanović izjavio da ova zdravstvena ustanova više nema kovid pacijenata i prelazi na ne-kovid režim rada.

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2021.

11:36

Stevanović: KBC Zvezdara više nema kovid pacijente; Ima vakcina za sve
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

On je posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima Kovid bolnica u Srbiji najavio i da će početkom sledeće nedelje i KBC "Dr Dragiša Mišović" takođe preći u ne-kovid režim.

Stevanović je istakao da zahvaljujući rezultatima uspešne vakcinacije i sprovedenih epidemioloških mera, broj novoobolelih korona virusom značajno pada, što je omogućilo da pojedine bolnice izađu iz kovid sistema, i da se posveti veća pažnja pacijentima koji nemaju kovid i koji su trpeli u proteklom periodu.

Stevanović je dodao da je u pripremi za izlazak iz kovid režima i bolnica u Mladenovcu.

"Sve to govori u prilog tome da se situacija smiruje, ali i pored toga ne možemo da kažemo da je priča završena, jer direktno od našeg ponašanja i broja vakcinisanih zavisi kako će se nadalje odvijati situacija", rekao je Stevanović novinarima nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

Stevanović je ukazao da ima primera šta se dešava kada se zajednice previše opuste, poput slučaja Indije, te upozorio da svi i dalje moraju da budu oprezni, jer je, kaže, ovo daleko od "završene priče".

"Ima vakcina za sve"

Foto: EPA-EFE/Fabio Frustac
Stevanović je naglasio da vakcina ima dovoljno za sve, zahvaljujući tome što se u Srbiji na vreme počelo sa nabavkom.

On je rekao da isporuke vakcina nisu jednokratne, već kontinuirane i da je ustanovljen šablon po kome one stižu u Srbiju.

"Od prvog dana Fajzer stiže svakog ponedeljka, Sinofarm isporučuje velike kontigente ođednom, slično je i sa Astra-Zeneka vakcinom. Za sada je dovoljno obezbeđenih doza da svaki građanin može da se vakciniše, dovoljno je samo da želi", objasnio je Stevanović.

Naglašava da je praksa da se nabavi više doza nego što je ljudi koji će se vakcinisati, jer može doći do oštećenja pošiljke.

"Čak i u slučaju da ne potrošimo, te doze se proslede drugima, jer nas je kovid naučio da granice ne postoje i da se, sve što se dešava u jednoj zemlji, odražava i na druge, da smo svi u istom problemu, te stoga moramo biti solidarni", rekao je Stevanović.

Na pitanje da li će strani državljani koji su primili prvu dozu AstraZeneka vakcine u Srbiji moći ovde i da se revakcinišu, Stevanović je odgovori da su oni u sistemu, ukoliko su se prijavili preko eUprave, pa će tako dobiti poziv i za drugu dozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: