"Pismo patrijarha je falsifikat"

Nenad Čanak kaže da je pismo koje je, navodno, patrijarh Pavle poslao Bojanu Pajtiću "najobičniji falsifikat poslat iz SPC".

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2006.

14:38

Default images

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine je rekao da ima informacije da patrijarh Pavle nikada nije "ni čuo, ni video" to pismo kao i da je njegov potpis, na dopisu koji je stigao u pokrajinsku vladu, falsifikovan. Čanak je najavio podnošenje krivične prijave protiv NN lica zbog falsifikovanja.

U pismu koje je patrijarh Pavle uputio Pajtiću, a koje je objavljeno na sajtu SPC-a, zatraženo je da Pajtić preduzme mere koje će onemogućiti fizičke napade na SPC, njene hramove, sveštenstvo i vernike u Vojvodini.

"Neka se SPC kandiduje na izborima"

Građanski savez Srbije i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, u odvojenim saopštenjima, skreću pažnju na otvoreno mešanje SPC-a i patrijarha Pavla u politički život Srbije, kao i na otvoren napad na nevladine organizacije i stranke na koje SPC nema uticaja. "Kao što političke partije ne utiču na izbor patrijarha ili crkvenog Sinoda, zahtevamo da predstavnici crkve prekinu sa pokušajima mešanja u svakodnevni život građana i rad političkih partija", saopštava GSS i poziva predstavnike SPC da, ukoliko smatraju da je potrebno da se politički angažuju, to mogu učine tako što će se kandidovati na izborima.

Iz Helsinškog odbora poručuju da je posebno alarmantan odnos SPC prema jednom delu civilnog društva, posebno prema nekim nevladinim organizacijama i pojedincima, koji ukazuju na njenu neprimerenu ulogu u javnoj i političkoj sferi.  HOPS podseća da se SPC nije ni na koji način oglasila kada su se na udaru našli sakralni objekti drugih verskih zajednica, kao ni na eskalaciju etničkih incidenata, posebno u Vojvodini, "uprkos verskoj toleranciji za koju se, barem deklarativno, zalaže".

"Istrajavajući na poraženom nacionalnom projektu – što se posebno reflektuje kroz odnos prema Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu – Srpska pravoslavna crkva nastoji da praktično postane državna religija", saopštava Helsinški odbor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: