Stevanović upozorio: Pune bolnice, raste broj težih slučajeva VIDEO

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović upozorio je da se povećava broj pacijenata koji dolaze u kovid-ambulante i onih koji zahtevaju bolničko lečenje.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 16.03.2021.

14:28

Stevanović upozorio: Pune bolnice, raste broj težih slučajeva VIDEO
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

"Čak 30 odsto pregledanih u trijažnoj ambulanti Infektivne klinike zahteva hospitalizaciju odmah", rekao je dr Goran Stevanović prilikom obilaska kovid-bolnice u Batajnici.

On je istakao da je rast brojeva "danak nepoštovanju mera".

"Jedna smo od najsrećinih zemalja u Evropi po dostupnosti vakcina i mogućnosti da se vakcinišemo, a neki su zaboravili da moraju da se poštuju mere i pored toga, dok se ne stekne imunitet", rekao je dr Stevanović.

"Rezultat svega toga su - puna bolnica Batajnica, i druge bolnice, Infektivna klinika i Medicina rada sa pomoćnim krevetima", dodao je on.

Dr Stevanović je ukazao da je poseban problem to što su i u kovid-amulantama uglavnom pacijenti sa teškim klinčkim slikama, pa tako 30 odsto pacijenata pregledanih u trijažnoj ambulanti Infektivne klinike odmah zahteva hospitalizaciju. Najveći broj pacijenata zahteva i kiseoničku potporu.

"Potrošnja kiseonika je ogromna u svim bolnicama, a to govori u prilog težini kliničke slike pacijenata."

On je ukazao da više ne obolevaju samo stariji, već se lekarima obraćaju i mlade, a dolaze i čitave porodice.

"Kada pacijenti sa nama podele informacije o tome gde su se tačno inficirali, vidimo da je većina imala kontakt sa nekim zabavnim sadržajem, kao što su skijališta, turizam, lokali, restorani, proslave. To je dokaz da minimalno opuštanje može da ima katastrofalne posledice", rekao je Stevanović.

Poručio je da ne može biti opuštanja, dok ne bude uspešno vakcinisana bar polovina polulacije, a to znači dve nedelje od druge doze vakcine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: