Mađari neće u Jerusalim, ambasada ostaje u Tel Avivu

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da će ambasada njegove zemlje ostati u Tel Avivu i neće se seliti u Jerusalim.

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2019.

14:47

Mađari neće u Jerusalim, ambasada ostaje u Tel Avivu
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

On je to izjavio za izraelske medije dan nakon što je u Jerusalimu otvorena mađarska trgovačka kancelarija. Sijarto je objasnio da Mađarska nije izmenila svoj pristup u odnosu na lokaciju ambasade u Tel Avivu.

Stav Mađarske je da se pridržava međunarodnog prava i da ga usklađuje s Evropskom unijom, čiji je član, rekao je on.

Predsednk SAD Donald Tramp priznao je u decembru 2017. godine Jerusalim kao glavni grad Izraela i u maju 2018. preselio ambasadu svoje zemlje u taj grad. Po ugledu na SAD to je učinila još samo Gvatemala.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevom ratu 1967. godine i izraelski lideri smatraju taj ujedinjeni grad svojom večnom prestonicom.

Palestinci međutim nameravaju da u istočnom Jerusalimu proglase glavni grad svoje buduće države koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Evropska unija protivi se svakom preseljenju ambasada zemalja članica u Jerusalim, jer smatra da bi konačni status grada trebalo odrediti za pregovaračkim stolom.Taj blok zemalja takođe smatra da bi trebalo izbegaviti poteze poput Trampovog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: