Nemačka u problemu zbog EU – traži saveznika u Grčkoj

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i grčki premijer Aleksis Cipras složili su se da je potrebno dati podstrek evropskim integracijama.

Izvor: B92

Petak, 12.10.2018.

08:52

Nemačka u problemu zbog EU – traži saveznika u Grčkoj
Foto: GettyImages

Oni su istakli da je to neophodno učiniti u trenutku porasta populizma u Evropi.

Oni su izrazili spremnost da se otvori "novo poglavlje" u grčko-nemačkim odnosima i okrene novi list posle tenzija izazvanih nemačkim zahtevom za rigoroznom štednjom u zamenu za finansijsku pomoć Grčkoj.

Štajnmajer, koji boravi u dvodnevnoj poseti Grčkoj, rekao je da sa Ciprasom "deli zabrinutost za budućnost Evrope".

"Moramo da preduzmemo korake i ubedimo evropske građane da je moguće izaći iz kriza i da bismo to učinili zajedno, moramo ukloniti ekstremne i populističke glasove", dodao je Štajnmajer.

Cipras je rekao da ne može da bude optimista kada je Evropa u pitanju budući da "naš zajednički dom ugrožava jačanje ekstremne desnice".

"Vaša poseta može da da podstrek novom početku grčko-nemačkih odnosa", rekao je Cipras, koji je istakao želju Grčke da se stavi tačka na "teške trenutke u odnosima dve zemlje tokom krize".

Štajnmajer se u Atini sastao i sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom.

Predsednici Nemačke i Grčke objavili su zajednički tekst u dnevniku Katimerini o Evropi, u kojem su izrazili zabrinutost zbog "povratka autoritarne misli i sve većeg broja ljudi koji se okreću nacionalizmu i evroskepticizmu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: