Šta će biti sa Vjericom Radetom zbog "monstruoznog tvita"?

Poslanica SRS u Skupštini Srbije Vjerica Radeta svojom objavom na Tviteru izazvala je burne komentare javnosti. Pojedine stranke traže njeno razrešenje.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2018.

18:26

Šta će biti sa Vjericom Radetom zbog
screenshot

Radeta se pre nekoliko dana na Tviteru oglasila povodom smrti Hatidže Mehmedović, predsednice udruženja “Majke Srebrenice”, koja je jula 1995. izgubila supruga i dvojicu sinova.

“Čujem umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti, muž ili sinovi?”, napisala je ona.

Tvit je ubrzo “nestao”, a nakon toga je i Vjerica Radeta “uklonjena” sa te mreže.

Međutim, bura se ne stišava, pa su tako danas stigle reakcije brojnih opozicionih političara i stranaka, tražeći njeno razrešenje sa mesta potpredsednice parlamenta. Neki čak traže i da se sednice skupštine ne održavaju dok je Radeta na funkciji. U poziv na razrešenje uključili su se i neki mediji.

DS, LSV i DJB traže razrešenje Radete u skupštini. Poslanici DS pokrenuli su zahtev za njeno razrešenje, a LSV pored toga zahteva i pokretanje krivičnog postupka. Inicijativu za smenu podržali su i poslanici “Dosta je bilo”.

U obrazloženju DS ističe se da je nedopustivi govor mržnje ugrozio ugled institucije parlamenta koji ona predstavlja.

“Atmosfera mržnje koja se kontinuirano podstiče i toleriše od strane nosilaca najviših političkih funkcija u državi, moraju stati najpre u Narodnoj skupštini, kao demokratskoj instituciji koja predstavlja sve građane. Uvrede i bol koji je potpredsednica nanela porodicama žrtava sa pozicije potpredsednice skupštine zaslužuje jasnu i hitnu reakciju narodnih poslanika”, saopštila je DS.

LSV je saopštila da je užasnuta reakcijom na smrt Hatidže Mehmedović.

"Morbidnost koja izlazi iz svih okvira političkog delovanja morala bi da zgrozi svakog humanog i civilizovanog čoveka."

U LSV navode da Radeta "duboko frustrirana, nesrećna, netalentovana i po svemu neuspešna političarka ima pravo na svoje lične mržnje i borbu sa vlastitim demonima".

"Ali, naše društvo ne sme da bude talac bilo čijih političkih i psiholoških poremećaja. Radeta mora biti hitno smenjena sa mesta potpredsednice Skupštine Srbije i bez odlaganja joj se mora oduzeti poslanički imunitet. LSV od tužilaštva očekuje da radi svoj posao i pokrene krivični postupak protiv Radete", navedeno je u saopštenju te stranke.

Poslanici DJB saopštili su da su potpisali inicijativu za smenu Radete i ocenjuju da su podsticanje i afirmacija govora mržnje opasni i da mogu imati dalekosežne posledice po naše društvo, te da je osuda i sankcionisanje ovakvih postupaka neophodna.

Ranije se predsednik LDP Čedomir Jovanović obratio šefovima poslaničkih klubova pismom u kojem je zatražio da se ne održavaju sednice parlamenta dok potpredsednica skupštine Vjerica Radeta ne podnese ostavku ili ne bude smenjena sa svih funkcija, saopšteno je iz te stranke.

Negodovanje su izrazili i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, kao i ministri Zorana Mihajlović i Rasim Ljajić. Oglasilo se i Tužilaštvo, ali kako piše N1, “veoma šturo”.

U Posebnom tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal kažu za N1 da im se "nijedna osoba nije obratila ovim povodom". Na pitanje da li će možda pokrenuti postupak po službenoj dužnosti - nisu odgovorili.

"Izneti stavovi su neprihvatljivi i ni na koji način ne odražavaju stavove i vrednosti koje zastupa skupština Srbije. Narodna skupština Republike Srbije je predstavničko telo civilizovanih i pristojnih ljudi, kakvi i jesu građani Srbije. U ime Narodne skupštine i u svoje lično ime izjavljujem iskreno saučešće povodom smrti Hatidže Mehmedović", poručila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović navela je da očekuje da se parliament izjasni.

Rasim Ljajić kaže da je tvit “sraman i neprimeren”.

“Virus nacionalizma koji je zahvatio čini mi se čitav svet u kombinaciji sa populizmom ponovo se vraća na Balkan”, rekao je on.

Inače, raspravu o smeni Vjerice Radete u plenumu može da predloži najmanje 30 poslanika.

Pojedini beogradski mediji pozvali su na smenu Radete. “Blic” tako piše o “bacačici kletvi koja je obrukala Srbiju”.

“Redakcija Blica smatra da bi Radeta trebalo da snosi posledice zbog monstruoznog tvita i da bi morala da bude pokrenuta inicijativa za njeno razrešenje. Skupština, inače, ima pet potpredsednika, a na sednici za njenu smenu treba da glasa 126 poslanika”, navodi ovaj list.

Da podsetimo, Skupštinu Srbije nedavno je potresao skandal oko Predsednika skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Mehe Omerovića, koji je podneo ostavku.

On je podneo ostavku na mesto narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Srbije nakon bure koja se digla u javnosti zbog toga što je Omerović priveden na aerodoromu u Frankfurtu zbog navodne krađe u fri-šopu.

On je za TV Prva objasnio da je imao zdravstvenih problema zbog kojih je hitno morao u toalet i da je bio uplašen za svoje zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: