Peticija protiv Darvina u Srbiji, i akademici potpisnici

Ministarstvu prosvete, Odboru za obrazovanje, predsedništvu SANU i univerzitetima predata je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije, piše "Danas".

Izvor: B92

Petak, 05.05.2017.

13:44

Peticija protiv Darvina u Srbiji, i akademici potpisnici
Foto: Thinkstock

Kako navodi list, peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije potpisala su 52 akademika, naučna savetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka i pedeset lekara specijalista.

Među potpisnicima su i 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Uz peticiju, u koju je "Dana"s imao uvid, navedena je molba da institucije kojima je dostavljena ozbiljno razmotre činjenice navedene u objašnjenju peticije i, kako piše, "srazmerno značajnoj ulozi u našoj državi i društvu doprinesu realnom sagledavanju i usaglašavanju navedenih činjenica".

Za profesora Željka Tomanovića, dekana Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, peticija ne predstavlja novinu.

"Radi se o starim kreacionističkim idejama koje su potpuno anahrone i nenaučne. Ne postoji nijedno naučno saznanje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije. Kreacionističke ideje su potekle od kvazireligijskih organizacija iz SAD i ostalih zapadnih zemalja, a danas su raširene svuda. Mada sam siguran da državne institucije neće ozbiljno shvatiti peticiju, ipak će visokoškolske i naučne ustanove reagovati kod nadležnih", kaže Tomanović za "Danas".

"Danas" nije dobio komentar iz Ministarstva prosvete o peticiji.

Podsetimo, ministarka prosvete u vladi Vojislava Koštunice Ljiljana Čolić, inače profesorka univerziteta, podnela je ostavku 2004. godine, nakon što je govorila o mogućem izbacivanju Darvinove teorije evolucije iz nastavnog programa u Srbiji.

Za "Danas" je rekla da je ta teorija "vređa kao pravoslavnu hrišćanku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

250 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: