Svet 1

14.05.2024.

14:31

Pendarovski se odrekao penzije, ali ne i drugih privilegija

Bivši predsednik severne Makedonije Stevo Pendarovski odrekao se prava na korišćenje državne penzije i odlučio da se vrati akademskoj karijeri, ali je prihvatio deo predsedničkih privilegija.

Izvor: Tanjug

Pendarovski se odrekao penzije, ali ne i drugih privilegija
Profimedia

Podeli:

"Pendarovski neće koristiti državnu penziju na koju po zakonu ima pravo, jer se već vratio akademskoj karijeri kao profesor na Američkom univerzitetskom koledžu u Skoplju", potvrdio je za agenciju MIA njegov tim.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviće da obezbeđuju bivšeg predsednika u skladu sa bezbednosnim procenama.

Pendarovski će takođe koristiti kancelariju sa troje zaposlenih iz njegovog bivšeg kabineta.

"Što se tiče administrativne i logističke podrške koja mu je potrebna za sastanke sa bivšim i sadašnjim državnicima i za učešće na međunarodnim konferencijama, predsednik Pendarovski je zatražio od državnih institucija da povremeno koriste kancelariju, ali, pošto takva praksa i pravni osnov ne postoji, Pendarovski će koristiti pravo na kancelariju, u kojoj će biti zaposlena tri službenika", navodi se u saopštenju MUP-a.

Pendarovski, prema Zakonu o pravima predsednika i njegove porodice, ima pravo na penziju u visini plate koju prima šef države, na kancelarijski prostor sa do tri stručna saradnika, lično obezbeđenje, tj. kao i pravo korišćenja službenog vozila i vozača u skladu sa propisima koje donosi ministar unutrašnjih poslova.

Prava koja proizilaze iz najviše državne funkcije koriste bivši predsednici Branko Crvenkovski i Đorđe Ivanov.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: