Trivan: 6. maja bira se rat ili mir

Smederevska Palanka -- Budućnost Srbije kreira se 6.maja i samo od građana zavisi hoće li odabrati one koji će zemlju gurnuti u rat, ili one koji su za mir, prosperitet, kaže Trivan.

Potpredsednica DS-a Jelena Trivan je pristalicama okupljenim na tribini DS-a rekla da može da zamisli situaciju u kojoj će, od toga ko bude u Predsedništvu ili Vladi Srbije, zavisiti da li će se na barikade na Kosovu odgovoriti mobilizacijom ili smirivanjem.

"Zavisi od nas samih. A ko je taj ko će vas gurnuti ponovo u mobilizaciju i obavezni vojni rok, već vam piše u njihovoj Beloj knjizi", rekla je Trivan ističući da je DS prethodnih godina pokazala da ovoj zemlji može da obezbedi mir i sigurniost.

"Odgovornost je na svima nama", rekla je Trivan koja je naglasila da će kada je ona u pitanju, glavna tema ove kampanje biti mladi i žene.

Upravo su žene i mladi bili glavna tema razgovora omladine DS, čiji je karavan danas posetio Veliku Planu i Smederevsku Palanku, a Trivan, koja je učestvovala u tom karavanu je poručila da te dve grupe stanovništa u budućnosti ne smeju da budu samo deo predizbornih kampanja.

Prema njenim rečima, uvredljivo je što se "pored svih nebuloza koje se pojavljuju u medijima, činjenica da je jedna žena skinuta sa poslaničke liste jer je trudna, nije zavredela ni komentar".

"Ako ovo društvo nije u stanju da zaštiti žene koje su na najvišim funkcijama od šikaniranja, onda je to poziv svakome ko drži i najmanje preduzeće da od njih traži da potpišu da neće rađati decu ili da ih izbacuje sa posla onog trenutka kada ostanu trudne", rekla Trivan.

Ona je objasnila da je to pitanje političkog angažmana svih ljudi i njihove mogućnosti da se izbore da se glas žena, ali i mladih ne čuje samo na izborima.
"Kako treba da izgleda Srbija u sledećih deset godina: To je pitanje za vas čiji odgovor svakako treba da se kreira na izborima, ali i nakon toga vašim četvorogodišnjim angažmanom u studentskom parlamentima, omladinskim, ženskim, ekološkim ili bilo kojim drugim organizacijama", rekla je Trivan precizirajući da se svet ne menja zahvaljujući političkoj eliti, već angažmanu pojedinaca.

Ona je rekla da je tragično i za razvijene evropske civilizacije nepojmljivo što u podeli partijskog kolača Ministarstvo obrazovanja i kulture spadaju u trećerazredna, a ona koja imaju silu ili novac u prvorazredna.

"Mi moramo da se izborimo za razumevanje da u razvijenim zemljama rast bruto domaćeg proizvoda zavisi direktno od ulaganja u obrazovanje i da nema povećanja privrednog rasta dok nema veće pismenost i više visokoobrazovanih", poručila je Trivan.