Glavne tačke rezolucije UN o Libiji

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je 17. marta 2011. rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane leta nad Libijom i odobrava upotreba svih neophodnih mera da bi se zaštitili civili od napada trupa Moamera Gadafija. Za rezoluciju je glasalo 10 članica, 5 je bilo uzdržano, niko nije glasao protiv.

Izvor: Agencija

Petak, 18.03.2011.

02:33

Default images

U rezoluciji koju je u četvrtak uveče Savet bezbednosti UN izglasao povodom krize u Libiji, najpre se izražava "ozbiljna zabrinutost zbog pogoršanja stanja, eskalacije nasilja i civilnih žrtava".

Savet bezbednosti UN "ukazuje na odgovornost libijskih vlasti da zaštite stanovništvo" i ukazuje da se "sistemski napadi koji se odvijaju u Libiji protiv civilnog stanovništva, mogu okarakterisati kao zločin protiv čovečnosti".

"Izražavajući svoju rešenost da se zaštite civili i naseljena područja, i da se omogući brz i nesmetan prolaz humanitarnoj pomoći", Savet bezbednosti UN podseća na "osudu libijskih vlasti od strane Arapske lige, Afričke unije i generalnog sekretara Organizacije islamske konferencije zbog kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u Libiji".

Savet bezbednosti UN u tekstu rezolucije zatim "osuđuje sistematsku upotrebu plaćenika od strane libijskih vlasti".

"Postupajući u skladu sa poglavljem 7 Povelje UN (koja dozvoljava primenu sile), (Savet bezbednosti UN) zahteva da se smesta uspostavi prekid vatre i okončaju svi napadi na civile", dok "zahteva da libijske vlasti poštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu uključujući i međunarodno humanitarno pravo".

U pogavlju rezolucije o zaštiti civila, Savet bezbednosti UN "ovlašćuje zemlje-članice... da preduzmu sve neophodne mere... za zaštitu stanovništva i naseljenih područja od napada (snaga Moamera Gadafija), uključujući i Bengazi...".

Svet bezbednosti UN u poglavlju rezolucije o zabrani letova nad Libijom odlučuje da se uspostavi takva zona "radi zaštite civila", konstatuje da se "ta zabrana neće odnositi na letove čiji je jedini cilj humanitaran" i "ovlašćuje zemlje-članice... da preduzmu sve neophodne mere da bi se poštovala zabrana letova".

U poglavlju rezolucije o embargu na oružje, Savet bezbednosti UN se poziva na svoju rezoluciji o tome od 26. februara i najavljuje "inspekcije luka i brodova na otvorenom moru. kao i aerodroma i aviona koji putuju za i iz Libije".

Savet bezbednosti UN i na tom mestu "izražava žaljenje zbog sistematskog korišćena plaćenika u Libiji i zahteva od svih država-članica da se strogo pridržavaju svojih obaveza... i spreče snabdevanje Libije naoružanim plaćenicima".

U rezoluciji Saveta bezbednosti UN potom je odluka o zamrzavanju "svih sredstava.., uključujući sve fondove, finansijska sredstva i ekonomske resurse... koji su pod direktnom ili indirektnom kontrolom libijskih vlasti".

Uporedo Savet bezbednosti UN "potvrđuje svoj rešenost da zamrznuta sredstva u najkraćem roku budu dostupna u korist libijskog naroda".

Savet bezbednosti UN u poslednjem poglavlju rezolucije "zahteva od generalnog sekretara (UN Ban Ki mun) da na početni rok od jedne godine formira... grupu do osam stručnjaka".

Ta grupa treba da "konsoliduje, razmatra i analizira informacije... o sprovođenju mera iz (ove) rezolucije, a posebno njeno nepoštovanje" i da izveštava Savet bezbednosti o svojim nalazima i preporukama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: