Biz - B92.net

Siromašni resursi, pametniji ljudi

Čini se da je večna dilema o tome je li bolje roditi se bez pameti ili bez sreće razjašnjena nakon objavljivanja studije OECD-a.

Izvor: business.hr
Podeli

OECD je, naime, uradio studiju o korelaciji između uspešnosti obrazovnog sistema i prihoda od prirodnih resursa u pojedinoj državi.

Rezultati pokazuju da oni bez sreće da se rode u zemlji koja obiluje prirodnim bogatstvom nemaju izbora nego da postanu pametniji od drugih.

Naime, OECD je uporedio PISA testove iz matematike, nauke i pismenosti sprovedene među 15-godišnjacima u 65 država sveta sa prirodnim resursima njihovih država poput nafte ili rudnika i utvrđena je snažna negativna veza između novca koji države zarađuju na resursima i rezultata njihovih srednjoškolaca.

Najbolje rezultate ostvarili su učenici Singapura, Finske, Južne Koreje, Hong Konga i Japana, a Katar i Kazahstan ističu se među državama sa najvećom rentom od nafte i gasa uz istovremeno najlošiji rezultat PISA testa.

Iako Afrika nije testirana, podaci za Južnu Ameriku u kojoj najlošije rezultate imaju učenici Brazila, Meksika i Argentine potvrđuju tezu. Ipak, ima i izuzetaka.

Ispada tako da učenici iz rudama bogatih Norveške, Kanade i Australije ostvaruju odlične PISA rezultate, ali te države imaju i drukčiji odnos prema svojim resursima jer zaradu od njih ne troše za potrošnju, već je ulažu.

Istraživanje je dokazalo i da države bez resursa mnogo više pažnje posvećuju jedinom resursu kojim raspolažu, a to su ljudi i njihovo obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.