Sastali se Putin i Si: "Spremna veoma dobra nova rešenja"; Povećava se izvoz?

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa liderom Kine Si Đinpingom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 04.02.2022.

10:47

Sastali se Putin i Si:
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Putin je na sastanku rekao da su ruske energetske kompanije pripremile "veoma dobra nova rešenja" za snabdevanje Kine naftom i gasom.

"Naše naftne kompanije su za današnji sastanak pripremile veoma dobra nova rešenja za snabdevanje NR Kine naftom. I gasna industrija je napravila još jedan korak napred, mislim na novi ugovor o isporukama gasa Kini sa ruskog Dalekog istoka od 10 milijardi kubnih metara godišnje", rekao je Putin, prenosi agencija Tas s.

Orban otkrio šta će tražiti od Putina

Rojters istovremeno izveštava da je Gasprom saopštio da Rusija planira da poveća izvoz gasa u Kinu za 10 milijardi kubnih metara na 48 milijardi kubika preko novog gasovoda na ruskom dalekom istoku.

Prema prethodnim planovima, predviđeno snabdevanje Kine gasom iznosilo je 38 milijardi kubnih metara do 2025, navodi britanska agencija, napominjući da za sada nije poznato kada će isporuke dostići ciljanih 48 milijardi kubnih metara.

"Sve će zavisiti od ruskog stava"

Jedan izvor iz gasne industrije rekao je ranije danas Rojtersu da je Gasprom, koji ima monopol na gasovodom za izvoz ruskog gasa, sklopio 30-godišnji ugovor sa kineskom kompanijom CNPC, prema kojem će preko novog gasovoda poteći prve količine gasa za dve ili tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: