Biz - B92.net

Roming se ukida do Božića 2015.

Kao što se i očekivalo, Evropski parlament danas je izglasao ukidanje troškova rominga za potrošače najkasnije do Božića 2015. godine.

Izvor: Tportal
Podeli

Reč je o regulaciji koja će omogućiti jedinstveno telekom tržište - bez granica, a čime se želi poboljšati konkurentnost i inovacije unutar Evropske unije.

Uredba o tom jedinstvenom tržištu telekomunikacija danas je potvrđena na sednici Parlamenta, nakon što je predlog inicijalno stigao od Komisije u septembru 2013. godine. Tada se posebno istaklo kaskanje EU za Japanom, Južnom Korejom i SAD. Ovaj glas zapravo je EU koja ispunjava obećanje svojim građanima.

"Ovo je ono što EU predstavlja - uklanjanje barijera kako bi se život olakšao i učinio manje skupim", rekla je potpredsednica Evropske komisije Neli Kroes i dodala kako svi mi zavisimo od mobilnih i internet veza koje su postale naša svakodnevica.

"Trebalo bi da znamo šta kupujemo, ne bismo smeli da plaćamo previše i morali bismo imati priliku da menjamo naše mišljenje. Kompanije bi trebalo da imaju mogućnost da pružaju uslugu svima nama, a ova regulacija im olakšava taj posao. U pitanju je vin - vin situacija“ , rekla je Kroes

Članice EU nastaviće sa pregledom i prilagođavanjem propisa, a konačni dogovor po planu se očekuje do kraja tekuće godine. Osim ukidanja troškova rominga, u pitanju su još i garantovanje otvorenog interneta za sve, bez blokada, pružanje više nivoa transparentnosti potrošačima u ugovorima, kao i olakšanje prebacivanja usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.