Biz - B92.net

"Nemačka mora biti spremna"

Nemačka mora biti spremna u slučaju da Rusija nastavi da smanjuje ili obustavi protok gasa kroz Severni tok 1, izjavio je ministar ekonomije Robert Habek.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/  CLEMENS BILAN
Foto: EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Odluka Moskve da dodatno smanji ili obustavi isporuke prirodnog gasa odgovarala bi dosadašnjem obrascu njenog delovanja koji ima za cilj da destabilizuje Evropu, naveo je Habek, prenosi Rojters.

"Obrazac po kom deluje Moskva ukazuje na to da je moguće da će doći do ovakvog scenarija. Iz ruske perspektive ovo bi mogao biti racionalni potez - zadržati visoke cene u Nemačkoj, pogotovo goriva, i uništiti jedinstvo i solidarnost u zemlji. Svako ko je pri zdravoj pameti zna da je ovakav razvoj događaja moguć", izjavio je Habek za nedeljne novine Cajt, prenosi Rojters.

Nemačka je prošlog meseca prešla na drugu fazu trostepenog plana za vanredne situacije nakon što je Rusija smanjila isporuke gasovodom Severni tok 1.

Sledeći korak bio bi limitiranje potrošnje goriva.

Planirano je da gasovod Severni tok 1, koji Evropu snabdeva gasom iz Rusije, bude zatvoren radi godišnjeg održavanja između 11. i 21. jula ove godine, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.