Naftom ruše Putina, on uzvraća udarac?

Predsednici Venecuele i Rusije Nikolas Maduro i Vladimir Putin razgovaraće o tome šta se može učiniti za stabilizaciju tržišta nafte i cene tog energenta.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

12:14

Default images
Foto: Tanjug, AP

Maduro je to rekao uoči početka razgovora sa Putinom u Pekingu, gde je prisustvovao vojnoj paradi kojom je obeležena 70. godišnjica pobede nad fašizmom, prenosi Frans pres.

"Razgovaraćemo o tome šta je moguće učiniti za stabilizaciju naftnog tržišta i cena, kao i o tome šta bi nam omogućilo da prevaziđemo aktuelne uslove. Imamo neke ne tako loše ideje povodom tog pitanja", naveo je venecuelanski predsednik.

Kako piše britanska agencija, privrede Rusije i Venecuele u velikoj meri zavise od prihoda dobijenih prodajom nafte, a čije su cene gotovo prepolovljene od prošle godine zbog prekomernih globalnih zaliha.

Cena nafte trenutno je ispod 50 dolara za barel, a za godinu dana izgubila je 60 odsto vrednosti.

Postoji struja u svetu koja smatra da su se SAD i OPEK urotili protiv Rusije namerno obarajući cenu nafte svojim odlukama da ne smanjuju proizvodnju u situaciji kada je opala tražnja i cena se strmoglavila.

SAD, prema poslednjim izveštajima, trenutno ima rezerve nafte najveće u poslednjih osam decenija.

Istovremeno, cenu nafte podrivaju i loši ekonomski rezultati iz Kine, kao i prevrati na svetskim berzama, pre svega kineskim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

14 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: