Moćna banka tuži Teslu: Razlog - Maskov tvit

Džej-Pi Morgan Čejs tuži Teslu i traži 162 miliona dolara zbog tvita koji je Ilon mask objavio pre tri godine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.11.2021.

10:35

Moćna banka tuži Teslu: Razlog - Maskov tvit
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Moćna banka u ponedeljak je digla tužbu na saveznom sudu na Manhetnu gde tvrdi da joj je Mask dužan milionski iznos prema ugovoru o deonicama potpisanom 2014. godine. U središtu spora je odredba u ugovoru koja omogućuje Džej-Pi Morganu da u slučaju vanrednih događaja promeni detalje dogovora.

Džej-Pi Morgan tvrdi da tvit, koji je Mask objavio 7. avgusta 2018. u kom je kazao da je osigurao finansiranje za preuzimanje Tesle u privatno vlasništvo po ceni od 420 dolara, omogućuje promenu u ugovoru jer je time značajno snizio cenu Tesline deonice. Tesla sa tim nije saglasna.

Promene u tzv. izvršnoj ceni

U tužbi Džej-Pi Morgana stoji da je Tesla prodao deoničke garancije 2014. "kao deo veće transakcije tržišta kapitala", prenosi Index.

Prema sporazumu, ako je Teslina deonica bila na ili iznad određene cene na dan kada je ta opcija u ugovoru istekla sedam godina kasnije, Tesla bi morala da plati Džej-Pi Morganu određeni iznos novca – razliku između stvarne cene deonice na taj datum i tzv. izvršne cene koju su dve strane odredile.

Šamar Sandersu: Mask ponovo pravi "rat" na Tviteru

Izvršna cena je inicijalno bila određena na više od 560 dolara po akciji. Potom je Mask tvitovao o kupovini Tesle za 420 dolara što je bila značajna ušteda u odnosu na cenu akcija kompanije u to vreme.

Šta je Mask uzrokovao tvitom?

Tvit je u početku doveo do skoka cena Teslinih deonica koje su ubrzo potonule kada je postalo jasno da takav dogovor nije postignut.

Iz Tesle su pokušali da objasne tvit akcionarima i regulatorima tako što su rekli da su kasnije platili po 20 miliona dolara za rešavanje slučaja Komisije za vrednosne papire i berze u vezi sa tim, a on je pristao da odstupi od svoje uloge šefa kompanije na tri godine.

Džej-Pi Morgan je hteo da vrati izvršnu cenu u ugovoru. Deset dana nakon Maskovog spornog tvita banka je poručila Tesli da je vratila cenu na 424 dolara po deonici. Nedelju dana kasnije banka je blago podigla tu cenu na 484,35 po deonici.

Mask na Tviteru o kriptovalutama - ponovo

Tesla nije reagovala na promene sve do početka 2019, kada su njeni advokati pisali Džej-Pi Morganu tvrdeći da su prilagođavanja izvršne cene banke bila "nerazumno brza i predstavljala oportunistički pokušaj da se iskoristi promena volatilnosti Teslinih deonica".

Nisu uspeli da se dogovore, pa je moćna banka tužila Teslu

Obe strane nisu se dogovorile ni 2020. Tada je Džej-Pi Morgan izvršnu cenu spustio na 96.87 dolara po deonici.

Tesla nikada nije prihvatila nijednu od ovih promena. Počevši od juna ove godine, Tesla je Džej-Pi Morganu platila samo "neosporan" deo sporazuma dveju strana. (Tesline deonice trgovale su se za više od 600 dolara veći deo tog meseca; deonice su vredele 1.013,39 dolara po deonici na zatvaranju u ponedeljak.)

"Pružili smo Tesli više mogućnosti da ispuni svoje ugovorne obveze, pa je žalosno što su ovo pitanje naterali na sudski spor", rekla je portparolka banke Taša Pelio u odgovoru na upit Njujork tajmsa.

Mask i Rajan Mekarti, advokat Tesle, nisu odgovorili na upite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: