Množe se glasovi za "ne": Počinje slavlje / FOTO

Broje se glasovi referenduma u Grčkoj i za sada sve ukazuje da su Grci rekli "ne kreditorima". Varufakis bez izjave. Cipras čeka rezultate u rezidenciji

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

19:17

Default images
Foto: Beta/AP

Pristalice glasa "oxi" na grčkom referendumu počele su da se okupljaju u centru Atine da slave pobedu. Ankete i preliminarni zvanični rezultati ukazuju da je "ne" pobedilo.

- Do sada je izbrojeno 70 odsto ukupnih glasova, a prvi zvanični rezultati govore da je opcija "ne" u solidnoj prednosti.

- Prema prvim preliminarnim zvaničnim rezultatima, na osnovu 70 odsto izbrojanih glasova, na referendumu vodi opcija protiv predloga EU i MMF, objavljeno je na sajtu grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

- 61,52 posto Grka zaokružilo je "ne" na referendumu, dok je 38,48 posto birača glasalo "da".

- Ministar finansiija Janis Varufakis u isčekivanju rezultata nije hteo da odgovara na pitanja novinara, uputio im je samo osmeh.

- Refernedum za Grke, odnosno OXI doneće državi bolju pozciju u pregovorima sa kreditorima.

Opcija "ne" koja je trenutno u prednosti je "ne kreditorima", ali ne i izlasku Grčke iz evrozone, poručila je Ciprasova Vlada. Kako su saopštili tu opciju ne treba shvatiti kao kao nameru vlade da napusti evro. Ukoliko prevlada "ne " to će, kako kažu iz tamošnje Vlade, pomoći Grčkoj da postignu bolji dogovor ali nikako neće značiti kraj pregovora sa kreditorima.
Foto: B92 (sa ulica Soluna)
Premijer Aleksis Cipras pozvao je građane da zaokruže "ne" u cilju postizanja boljeg sporazuma ističući da su kreditori dali "bolje ponude" onda kada je saopšteno da će biti održan referendum.
Foto: Beta/AP
- Grčki ministar finansija takođe je izjavio da bi sporazum sa međunarodnim kreditorima mogao da se postigne i dan nakon referenduma u Grčkoj, bez obzira na ishod.

"Ne slušajte one koji kažu da je ponuda sklonjena sa stola - naravno da je ona i dalje tamo, jer to je ono što oni žele", kazao je Varufakis

- U Grčkoj su u 19 sati zatvorena birališta i prvi rezultati referenduma pokazuju da je većina Grka zaokružila "ne". Prva procena telefonskih anketa ukazivala je da je opcija "oxi" u prednosti. Izlaznost, kako je saopšteno iznosila je 53,8 procenata, a za validnost referenduma potrebno je, prema zakonu više od 40 odsto.
Foto: Beta/AP
- Gardijan prenosi da je za "ne" glasalo 60 odsto, dok je za "da" glasalo 40 odsto izašlih na referendum. Ovo su, međutim, još nezanični rezulati.

- Grčko ministarstvo unutrašnjih poslova koje je zaduženo za izbore iznelo je prvu procenu rezultata prema kojoj će za opciju OXI biti 60% glasova.
Foto: Beta/AP
Sve o grčkom referendumu u specijalnoj emisiji na TVB92 od 20.00. . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: