Biz - B92.net

Legalizacija droge za spas banke?

Beč -- U raspravi oko rešenja za posrnulu austrijsku banku "Hipo Alpe Adria" kojoj se smeši stečaj, pojavili su se i neobični predlozi, kakav je legalizacija droge.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predsednica Socijalističke omladine (SJ) Gornje Austrije Fiona Kajzer istupila u javnost sa zahtevom za legalizaciju lakih narkotika.

Pod motom "Duvanje za Hipo", iz poreskih prihoda od prodaje marihuane mogla da se spašava Hipo banka bez diranja u budžet, objasnila je ona.

Iako se čini, na prvi pogled, da se radi o šali, Kajzer i te kako ozbiljno shvata svoju inicijativu. Ona je, u saopštenju, rekla da su teme legalizacije droga i iznalaženje rešenja za Hipo povezane.

"Ako se uzme u obzir visoka svota koja je izgubljena preko Hipo banke potrebno je sada naći nove načine za finansiranje", naglasila je ona dodajući da to ne treba činiti preko leđa građana, iz budžeta.

Uzor za predlog, kako je naglasila, su SAD gde je, na primer, Kolorado nedavno legalizovao marihuanu, i samo u januaru ostvario 2,5 miliona evra prihoda od poreza i taksi.

Austrija, kako je dodala, svojom represivnom politikom prema narkoticima odustaje od miliona evra koji odlaze neoporezovano u ruke narko-industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.