Kaznili Gugl i Epl - sa 10 miliona evra

Kompanije Gugl i Epl našle su se u novom problemu sa evropskim regulacionim telima.

Svet

Izvor: Dnevni avaz

Nedelja, 28.11.2021.

10:50

Kaznili Gugl i Epl - sa 10 miliona evra
Foto: Benny Marty/Shutterstock

Ovoga puta je regulator za zaštitu tržišnog takmičenja u Italiji izrekao kazne kompanijama od deset miliona evra, zbog agresivne prakse povezane s komercijalnom upotrebom korisničkih podataka.

Italijanski regulator je u saopštenju naveo kako navedene kompanije nisu precizirale način prikupljanja i korišćenja podataka korisnika svojih usluga. Tvrdi se da je sistem dizajniran tako da, kada korisnici tek postavljaju svoj korisnički nalog na Guglu, nameće usvajanje uslova i pravila korišćenja njihovih podataka.

Izrečena kazna italijanskog regulatora je najviša moguća za ovakve slučajeve. Iz Gugla i Epla su najavili žalbu na donesenu odluku, prenosi Rojters.

"Omogućavamo transparentnost kakve nema u industriji te mogućnost kontrole svim korisnicima, tako da oni mogu da biraju koje informacije žele da dele, te kako se mogu koristiti", naveli su iz Epla, prenosi Dnevni avaz.

Sa druge strane, Gugl je u saopštenju istakao kako su sledili fer i transparentnu praksu koja korisnicima pruža korisne usluge, te da im omogućuju jasne informacije oko njihovog korišćenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: