Još jedan štrajk. Radnici: "Ima više miliona od mnogih zemalja sveta. Ovo je sramota''

Radnici logističkog centra kompanije Amazon u Barseloni, demonstrirali su drugi dan za redom u okviru štrajka na neodređeno vreme.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.02.2023.

20:55

Još jedan štrajk. Radnici:
Foto: shutterstock, Sundry Photography

Razlog štrajku je plan kompanije da zatvori to skladište i premesti zaposlene u druge provincije.

Oni su postavili blokade na ulazima u skladište, ali su sindikalni lideri rekli da dozvoljavaju vozačima kamiona da uđu i izađu iz centra u kojem radi 800 ljudi i optužili Amazon da se ponaša ''zlonamerno'' time što poziva policiju da razbije štrajk, prenosi Rojters.

Sredinom januara kompanija Amazon najavila je da će zatvoriti skladište iz predgrađa Barselone i premestiti ga u Saragosu, na neklih 300 kilometara udaljenosti.

Amazon je najavio da će svi zapolseni biti prebačeni u druge logističke centre u Španiji bez da izgube posao, a sindikati su to opisali kao ''prikrivena otpuštanja'', i ocenili da će kolektivno pregovaranje u drugim provincijama dovesti do lošijih plata za radnike.

''Da li Amazon zaista treba da ostvari veći profit? Ima više miliona od mnogih zemalja sveta. To je sramota'', rekla je portparolka navećeg španskog sindikata CHOO Elisenda Mas.

Ona je navela da se poslednja ponuda Amazona za zaposlene koji su voljni da se presele u Saragosu ili Figueres u susednoj provinciji Đirona, 125 kilometara udaljenosti od Barselone, sastojala od jednokratnog bonusa za preseljenje od 3.000 evra, kao i neodređeni bonus raspoređen u 12 mesečnih rata, ali da bi odvojeni kolektivni ugovor u tim provincijama podrazumevao smanjenje plate od najmanje 700 evra mesečno.

Radnici u štrajku traže da budu premešteni u druga Amazonova skladišta u provinciji Barselona.

Prošlog meseca, Amazon je najavio više od 18.000 otpuštanja radnih mesta širom sveta, što se uglavnom odnosilo na odeljenja za e-trgovinu i ljudske resurse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: