Vesti -

Gasprom odbacio dolar

Većina izvoznih transakcija kompanije obavlja se u kineskim juanima i ruskim rubljama, dok se (još) ne koristi indijska valuta.

Izvor: RT.rs
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruski proizvođač nafte "Gaspromnjeft", podružnica energetskog giganta "Gasprom", gotovo da je napustio američki dolar i evro u trgovini sirovom naftom sa stranim partnerima – kupoprodaja se obavlja u nacionalnim valutama, saopštio je generalni direktor kompanije Aleksandar Djukov, prenosi RT Balkan.

Prema njegovim rečima, većina izvoznih transakcija kompanije obavlja se u kineskim juanima i ruskim rubljama, dok se (još) ne koristi indijska valuta.

"Ne koristimo rupije. Uglavnom trgujemo u juanima i rubljama. Praktično smo napustili naplatu u dolarima i evrima", izjavio je Djukov na marginama energetskog foruma TNF, koji se održava u naftom bogatoj Tjumenskoj oblasti u Sibiru.

Dodao je da kompanija nije imala problema s povlačenjem zarade od izvoza u stranoj valuti, a prihod od prodaje nafte i naftnih derivata prima u kratkom roku.

Rusija je znatno povećala upotrebu nacionalnih valuta u trgovini energentima prošle godine, udaljavajući se od evra i dolara u transakcijama sa stranim partnerima jer su te valute postale "nepouzdane" zbog zapadnih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.